0
1
σχόλια
294
λέξεις
CULTURE
[ΚΑΛΑ ΝΕΑ] 2η στον κόσμο η Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. στον μεγαλύτερο διαγωνισμό εικονικής δίκης
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
1 Μαΐου 2017

Ένας νεαρός πρόσφυγας καθώς περνούσε από την Ελλάδα ερωτεύτηκε μια 15χρονη Μουσουλμάνα και την παντρεύτηκε σύμφωνα με το μουσουλμανικό δίκαιο. Όμως ζητώντας άσυλο και μεταφερόμενος σε μια άλλη χώρα της Ε.Ε., ο γάμος τους δεν έγινε δεκτός γιατί θεωρήθηκε μη νόμιμος, με αποτέλεσμα ο νεαρός Σύρος να καταδικασθεί για αποπλάνηση ανηλίκου και να απειληθεί με απέλαση στην Τουρκία. Ήταν η άρνηση αναγνώρισης του γάμου και η απόφαση απέλασης στην Τουρκία σύμφωνες με το δίκαιο της Ε.Ε.;

Πάνω σε αυτό το υποθετικό σενάριο της εικονικής δίκης του Τhe EUROPA Moot Court Competition, φοιτητές νομικής από όλο τον κόσμο έπρεπε να καταθέσουν τις ιδέες και τα επιχειρήματά τους και για τις δυο πλευρές.  

Αποκλείοντας σημαντικά πανεπιστήμια όπως της Λισαβόνας, της Μαδρίτης και της Σόφιας, η Νομική Σχολή του Α.Π.Θ κατέλαβε την δεύτερη θέση στον διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης. Στον μεγάλο τελικό, έπαιξε με το Πανεπιστήμιο της Λυών, το οποίο και κατέλαβε την πρώτη θέση. Πρόκειται για έναν ετήσιο διεθνή διαγωνισμό που διεξάγεται μεταξύ πανεπιστημιακών ομάδων φοιτητών που ενδιαφέρονται για το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διάκριση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση αφού στο διαγωνισμό συμμετέχουν 80 έως 100 ομάδες φοιτητών από Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Φέτος το Moot Court Competition πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα και στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Κριτές ήταν δικαστές υψηλού κύρους όπως ο πρώην πρόεδρος του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βασίλειος Σκουρής, αλλά και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ε.Ε.,  Melchior Wathelet.

Η ομάδα τoυ Α.Π.Θ. που διακρίθηκε αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές Σοφία Ανδρεαδάκη, Ανδρέα Πιπερίδη, Ειρήνη Πιπίδη-Καλογήρου και Κωνσταντίνα Σημαιοφορίδου, οι οποίοι προετοιμάσθηκαν υπό την καθοδήγηση της μεταπτυχιακής φοιτήτριας Δήμητρας Γαμπά και την επίβλεψη της καθηγήτριας Ευγενίας Σαχπεκίδου και του λέκτορα Δημοσθένη Λέντζη. Εύγε!
 
εμφάνιση σχολίων