0
1
σχόλια
232
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Η παιδική φτώχεια να αυξάνεται. Γεύματα για 10.000 μαθητές δημοτικών σχολείων προβλέπει νέο πρόγραμμα

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
16 Φεβρουαρίου 2017

Με την Κρίση να κρατά ακόμα γερά, η παιδική φτώχεια εξακολουθεί όχι μόνο να υπάρχει, αλλά και να αυξάνεται, με πολλά παιδιά να μένουν νηστικά και να λιποθυμούν στις τάξεις. Σύμφωνα με της ΕΛΣΤΑΤ για το 2015, ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας έως 17 ετών αυξήθηκε κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα από το έτος 2014, φτάνοντας το 26,6%.

Μια νέα τροπολογία για τη θέσπιση προγράμματος διανομής δωρεάν γευμάτων σε παιδιά δημοτικών σχολείων κατατέθηκε στη Βουλή. Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» προβλέπει γεύματα σε 10.000 μαθητές δημοσίων δημοτικών σχολείων.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου το κόστος για το πρώτο τρίμηνο υπολογίζεται σε 875.000 ευρώ και περιλαμβάνει γεύματα αξίας 2,5 ευρώ για 35 σχολικές ημέρες.

Το αντίστοιχο πρόγραμμα «Δεκατιανό στο Σχολείο» ήδη παρείχε γεύματα σε 11.000 μαθητές 64 σχολείων της Αθήνας το 2016, αλλά και το πρόγραμμα σίτισης μαθητών των δημοτικών σχολείων του Δήμου Τρικκαίων, ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο και περιλαμβάνεται στη  Β’ Φάση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα». Παρόλα αυτά, όσο δεν αντιμετωπίζεται ριζικά η Κρίση, το βάθος κινδύνου της παιδικής φτώχειας, δηλαδή το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε οικογένειες που βρίσκονται κάτω από κατώφλι της φτώχειας, θα εξακολουθεί να είναι μεγάλο. Σήμερα τα επίσημα στοιχεία εκτιμούν πως το ποσοστό είναι συνολικά στο 34,5%.

Στο κείμενο της τροπολογίας επισημαίνεται η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπιση του κινδύνου παιδικής φτώχειας αλλά και της ανθρωπιστικής κρίσης.
 
εμφάνιση σχολίων