0
1
σχόλια
444
λέξεις
ΖΗΝ

3 σπιτικές συνταγές για την πιο νόστιμη, υγιεινή και εναλλακτική πρωινή διατροφή

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
14 Σεπτεμβρίου 2018
Πολλοί μίσησαν το μούσλι αλλά τη γκρανόλα, κανείς! Η γκρανόλα είναι συνδυασμός δημητριακών, ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων που όμως σε αντίθεση με το μούσλι είναι ψημένα. Για το ψήσιμο χρησιμοποιούμε λάδι και για το δέσιμο γλυκαντικές ουσίες όπως μέλι, δίνοντας μας μια λαχταριστή λιχουδιά με πολλά οφέλη για την υγεία. Οι αγαπημένες μας συνταγές για γκρανόλα είναι οι παρακάτω.

ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ, ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ
ΥΛΙΚΑ:
3 κούπες βρώμη, 1 κούπα νιφάδες ρυζιού, ½ κούπα κουβερτούρα σε κομματάκια, 1 κούπα σπασμένα φουντούκια, ¼ κούπας αποξηραμένη μπανάνα, ⅓ κούπας ελαιόλαδο, ⅓ κούπας μέλι, 1 κουτ.γλ. φυστικοβούτυρο, ½ κουτ.γλ. αλάτι, ½ κουτ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 με αντιστάσεις. Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να είναι ελαφρώς νωπό. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί και στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα μας. Το ισιώνουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να αποκτήσει πάχος περίπου 1 πόντο. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά (περίπου 20 λεπτά). Όταν κρυώσει το φυλάμε με αεροστεγές σκεύος στο ντουλάπι μας.


ΜΕ ΜΕΛΙ, ΚΑΡΥΔΑ, ΚΑΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ
ΥΛΙΚΑ: 1 ¾ κούπας βρώμη, ½ κούπα καρύδα τριμμένη, ½ κούπα αποξηραμένα κράνμπερις, ¼ κούπας ελαιόλαδο, ¼ κούπας μέλι, 3 κουτ.σουπ. αμύγδαλα λευκά, 3 κουτ. σουπ. κάσιους, 2 κουτ.σουπ. λιναρόσπορο, 2 κουτ.σουπ. σουσάμι, ½ κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη, ½ κουτ.γλ. αλάτι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 με αντιστάσεις. Βαζουμε όλους τους καρπούς, την καρύδα και τα μπαχαρικά και το αλάτι στο μπλέντερ και τα σπάμε σε μικρότερα κομμάτια, χωρίς να γίνουν σκόνη. Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το λάδι καρύδας, προσθέτουμε τη βανίλια και το μέλι κα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στο μείγμα το περιεχόμενο του μπλέντερ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να είναι ελαφρώς νωπό. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί και στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα μας. Το ισιώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να αποκτήσει πάχος περίπου 1 πόντο. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά (περίπου 20-25 λεπτά) ανακατεύοντας μία φορά στο ενδιάμεσο. Όταν κρυώσει το φυλάμε με αεροστεγές σκεύος στο ντουλάπι μας.


ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ
ΥΛΙΚΑ: 3 φλιτζ. βρώμη, ½ φλιτζ, αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους και ότι ξηρό καρπό αγαπάμε, ανάμεικτα, ½ φλιτζ. αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας, 3 κουτ. σουπ. λάδι, 2 κουτ. σουπ. μέλι, 1 βανίλια, 1,2 κουτ. γλ. αλάτι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 με αντιστάσεις. Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί. Προσθέτουμε το λάδι και το μέλι. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί και στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα. Το ισιώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να αποκτήσει πάχος περίπου 1 πόντο. Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 20-30 λεπτά.

Μπορούμε να συνοδεύσουμε τη γκρανόλα με γάλα, γιαούρτι και φρέσκα φρούτα. Καλή όρεξη!
 
εμφάνιση σχολίων