3
1
σχόλια
447
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το νέο project του μουσικού θρύλου δένει στη Στέγη κι είμαστε όλοι επιβάτες του. Μια έκθεση και μια ομιλία, με ελεύθ. είσοδο

ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
27 Σεπτεμβρίου 2016
«Οι συνθέσεις μου μοιάζουν περισσότερο με τη δουλειά ενός κηπουρού, που σπέρνει τους σπόρους γνωρίζοντας τι φυτεύει αλλά όχι και το τι ακριβώς θα φυτρώσει». Ο μουσικός, παραγωγός, visual artist και θεωρητικός της ηλεκτρονικής μουσικής έρχεται στην Αθήνα.


 
Ο Νονός της ambient: Ονομάζεται Brian Peter George St. John le Baptiste de la Salle Eno, όμως οι περισσότεροι τον φωνάζουν Eno και τον καταχωρούν ακαριαία δίπλα στις λέξεις «καινοτομία/ambient/διαχρονικότητα» ως συνώνυμα. Δε σταματά να πειραματίζεται με κάθε κομμάτι τεχνολογίας που υπάρχει, όσο σουρεαλιστικό κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, με πρόσφατη τη συνεργασία του για την ανάπτυξη μιας αλγοριθμικής γεννήτριας μουσικής. Αλλά χρησιμοποιεί και πολύ πιο απλά πράγματα, αρκεί να του κάνουν, όπως μια αγαπημένη παλιά κιθάρα που αγόρασε πριν από χρόνια για μόλις 9 λίρες.

Τους Coldplay τους έβγαλε από το στούντιο και τους έτρεχε σε ισπανικές εκκλησίες. Για την ιστορική ηχογράφηση του Heroes -τη δεκαετία του '70, τότε που έμεναν με τον Bowie και τον Iggy Pop στο Βερολίνο- λέγεται ότι τοποθέτησε πολλά μικρόφωνα στη σειρά, σε απόσταση μεταξύ τους, μέσα σε μια τεράστια αποθήκη (αν και την παραγωγή υπογράφει ο Tony Visconti).Ο Brian Eno έχει συνεργαστεί με τους Roxy Music, τους Talking Heads και τον David Byrne. Έχει υπογράψει παραγωγές σε μουσικά μεγαθήρια του πλανήτη -βλέπε David Bowie, Depeche Mode, U2, Coldplay- και η παραγωγή του είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι μουσικές τους ακούγονται λες και γράφτηκαν χθες. Ο Eno ξεκίνησε στα '70s, διχασμένος ανάμεσα στο glam-rock και την avant-garde, ενώ έπαιζε με την πειραματική ambient. Το '73 κυκλοφόρησε το πρώτο ambient πρότζεκτ No Pussyfootin και το '77 έκανε την πρώτη του συνεργασία με τον Bowie για την Τριλογία του Βερολίνου. Τα άλμπουμ του με ambient μουσική Για Τρένα και Για Αεροδρόμια έχουν γράψει ιστορία. 

Το Πλοίο: Το νέο μουσικό project του Brian Eno ονομάζεται The Ship (Το Πλοίο) και κάνει ένα οπτικοακουστικό ταξίδι στη μοντέρνα ιστορία, εξερευνώντας τη σχέση των σημερινών γεγονότων με το χθες, ξεκινώντας από την εννοιολογική βύθιση του Τιτανικού. Μουσική, installations και τραγουδοποιία ενώνονται και ανάλογα με τον εκάστοτε χώρο και τις προδιαγραφές του, το Πλοίο του Eno ταξιδεύει με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά τους επιβάτες του.


 
Στο πλαίσιο του ταξιδιού του The Ship στη Στέγη, ο Brian Eno θα μιλήσει στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση στις 4 Οκτωβρίου στις 19:00 και είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης ηλεκτρονικά από το site της Στέγης. Το Πλοίο του θα μας περιμένει στο –1 της Στέγης από τις 3 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου. 


Info: Brian Eno, The Ship, 3-23 Οκτωβρίου, 12:00-21:00, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107-109. Μετρό στάση Συγγρού-Φιξ. Είσοδος δωρεάν.
 
εμφάνιση σχολίων