0
4
σχόλια
355
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Robert Del Naja, ιδρυτικό μέλος του βρετανικού γκρουπ, είναι ύποπτος ως «ο άνθρωπος πίσω από τον αόρατο γκραφιτά»

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
5 Σεπτεμβρίου 2016

Η αναζήτηση της ταυτότητας του Banksy, του άπιαστου καλλιτέχνη των δρόμων, παίρνει μια νέα τροπή. Ποιο είναι το πραγματικό του πρόσωπο; Ερευνητής δημοσιογράφος αναλύει τις εμφανίσεις του καλλιτέχνη graffiti σε όλο τον κόσμο και δημιουργεί μια νέα θεωρία: ότι ο Banksy είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα καλλιτεχνών με επικεφαλής το ιδρυτικό μέλος των Massive Attack, Robert «3D» Del Naja.

Αν και ο Del Naja ομολογεί ότι είναι στενοί φίλοι με τον Banksy, ο δημοσιογράφος πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι ο ίδιος, αφού δεκάδες τοιχογραφίες του έχουν εμφανιστεί σε πόλεις όπου έχουν περιοδεύσει οι Massive Attack, λίγο πριν ή μετά τις συναυλίες τους.

Αν και το 2008 ο πρώην μαθητής Robin Gunningham κατονομάστηκε ως Banksy από την εφημερίδα Mail on Sunday -και οι επιστήμονες που ανέλυσαν το έργο του, προσυπογράφουν τον ισχυρισμό, ο κύριος Williams αναρωτιέται: «Τι γίνεται αν ο Banksy είναι μια ομάδα ανθρώπων -που γεμίζει με τέχνη του δρόμου διαφορετικές τοποθεσίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό; Ένας τόσο πλούσιος όγκος δουλειάς που πραγματοποιείται πάνω από μια δεκαετία σε όλο τον πλανήτη, ενισχύει τη θεωρία».

Υπάρχει ήδη από το 2010 μια φήμη που λέει ότι έργα του στην Αμερική δεν είναι απαραίτητα ζωγραφισμένο από τον ίδιο, αλλά από μια ομάδα που έτυχε να είναι στην περιοδεία των Massive Attack. 
Ο Banksy άρχισε να εξαπλώνει τη φήμη του προς το τέλος της δεκαετίας του 1990. Σε μια παρόμοια χρονική στιγμή οι Massive Attack κυκλοφορούν το Mezzanine ενώ ο Robert Del Naja πιστώνεται ως ο πρώτος καλλιτέχνης γκράφιτι στο Μπρίστολ.

Σύμφωνα με έρευνα του Craig, έξι Banksy τοιχογραφίες αναφέρθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο την 1η Μαΐου 2010 μετά από δύο συναυλίες των Massive Attack στην πόλη. Αντίστοιχα μια εβδομάδα αργότερα παρόμοια κατάσταση και στο Τορόντο. Το μοτίβο δείχνει να επαναλαμβάνεται σε πολλά μέρη της γης μέχρι σήμερα.

Ο Del Naja λέει ότι ζωγράφιζε στους δρόμους μόνο για τρία χρόνια και σταμάτησε μόλις άρχισε η μουσική του καριέρα. «Με συνέλαβαν δυο φορές και αυτό ήταν αρκετό». Ο Banksy από την άλλη έχει δηλώσει ότι ο Del Naja είναι πολύ μεγάλος για να είναι ο Banksy.

εμφάνιση σχολίων