0
1
σχόλια
429
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Ο άνθρωπος πρέπει να εργαστεί για την ύπαρξη του. Αν το κάνει, θα είναι ευτυχισμένος»

DOCTV.GR
5 Ιουλίου 2016
ΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΔΗΜΙΟ, ο οποίος έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του βασανίζοντας ανθρώπους και κόβοντας κεφάλια, ή έναν απελπισμένο μέθυσο, ή έναν τρελό που έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο το οποίο απεχθάνεται αλλά φαντάζεται ότι θα πεθάνει αν το εγκαταλείψει.

ΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ: «Τι είναι ζωή;» Προφανώς, η μόνη απάντηση που μπορούν να δώσουν είναι ότι η ζωή είναι το μεγαλύτερο απ’ όλα τα κακά. Η απάντηση του τρελού θα είναι απολύτως σωστή, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά στον εαυτό του. Να υποθέσουμε ότι κι εγώ είμαι τρελός; Να υποθέσουμε ότι όλοι εμείς που είμαστε πλούσιοι και μορφωμένοι είμαστε τρελοί; Και συνειδητοποίησα ότι είμαστε πράγματι τρελοί. Εγώ πάντως ήμουν.

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ για να μπορεί να πετάει, να μαζεύει τροφή και να φτιάχνει τη φωλιά του και όταν βλέπω ένα πουλί να κάνει αυτά τα πράγματα, ευφραίνεται η καρδιά μου. Τα κατσίκια, οι λαγοί και οι λύκοι δημιουργήθηκαν για να τρώνε, να πολλαπλασιάζονται και να ταΐζουν τις οικογένειές τους και όταν τα κάνουν αυτά είμαι απόλυτα σίγουρος ότι είναι ευτυχισμένα και οι ζωές τους έχουν νόημα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ; Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να εργαστεί για την ύπαρξή του όπως τα ζώα με τη διαφορά ότι αυτός, εάν το κάνει μόνος του, θα αφανιστεί, δεδομένου ότι πρέπει να εργαστεί για την ύπαρξη όχι μόνο τη δική του, αλλά όλων. Και όταν το κάνει αυτό, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα είναι ευτυχισμένος και ότι η ζωή του θα έχει νόημα.


Ο Λέων Τολστόι (9 Σεπτεμβρίου 1828 - 20 Νοεμβρίου 1910) ήταν Ρώσος συγγραφέας. Προσπάθησε να βρει το αληθινό νόημα του χριστιανισμού, πιστεύοντας πως σκοπός της ζωής δεν είναι να εξυπηρετεί την κατώτερη ζωική φύση, αλλά τη φωτεινή δύναμη που βρίσκεται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Κατάφερε ν' απεικονίσει με απαράμιλλο τρόπο τη ρωσική κοινωνία της εποχής του. Αν και ο ίδιος καταγόταν από πλούσια οικογένεια, αφοσιώθηκε στους μουζίκους, βοηθώντας τους και μελετώντας τη ζωή τους. Γεμάτος θρησκευτική έξαρση και δεμένος με τα προβλήματα της εποχής του, προσπάθησε να βρει γιατί υποφέρουν οι άνθρωποι αλλά και να απελευθερώσει τον άνθρωπο και να αποκαταστήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Με τα θρησκευτικά κείμενά του ήρθε όμως σε αντιδικία με την εκκλησία της Ρωσίας, η οποία τον απέβαλε από τις τάξεις της το 1901. Από τα πιο σημαντικά του έργα θεωρούνται τα Πόλεμος και Ειρήνη, Άννα Καρένινα, Ανάσταση, Οι Κοζάκοι, Ο Θάνατος του Ιβάν Ίλιτς.

Πηγή: Ithaque

Επιμέλεια/μορφοποίηση: Μαριανίνα Πάτσα για το DOCTV.GR


Διαβάστε επίσης: Τολστόι: Ημερολόγιο Σοφίας
 
εμφάνιση σχολίων