Με Ινιαρίτου, Λάνθιμο, Παβλικόφσκι και Καμπιγιό στην Κριτική επιτροπή ξεκινάνε οι Κάννες. Οι ελληνικές συμμετοχές και οι πιο ενδιαφέρουσες ταινίες από τον Χ. Λακταρίδη
Με Πρόεδρο της φετινής Κριτικής Επιτροπής τον Μεξικάνο Αλεχάνδρο Γκονζάλες Ινιαρίτου (Η Επιστροφή, Βαβέλ), ξεκινάει στις 14/05 η 72η Διοργάνωση του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες. Μαζί του, οι σκηνοθέτες: Γιώργος Λάνθιμος, Πάβελ Παβλικόφσκι (Ψυχρός Πόλεμος, Ida), Αλίτσε Ρόρβάχερ (Ευτυχισμένος Λάζαρος), Ρομπέν Καμπιγιό (120 Χτύποι το Λεπτό) και Κέλι Ράινχαρτ (Wendy & Lucy, Night Moves). Οι ηθοποιοί: Ελ Φάνινγκ και Μαϊμούνα Ν'Ντιάγε, από τη Μπουργκίνα Φάσο και ο γιουγκοσλαβικής καταγωγής Γάλλος κομίστας, Ενκί Μπιλάλ (Η Γιορτή των Αθανάτων). Στο θέμα της ισότιμης εκπροσώπησης που ανακοίνωσε φέτος το φεστιβάλ σε όλους τους τομείς, βλέπουμε 4 άντρες και 4 γυναίκες να αποτελούν τα μέλη της φετινής Επιτροπής.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected]
14 Μαΐου 2019
Εκτός από τον Λάνθιμο όμως και ο Πάνος Χ. Κούτρας είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής ταινιών Μικρού Μήκους και Cinefodation που έχει σαν πρόεδρό της τη Κλερ Ντενί (Μαύρη Τρύπα), ενώ τα υπόλοιπα μέλη της είναι οι σκηνοθέτες Εράν Κολιρίν και Καταλίν Μπουλέσκου, αλλά και η Βρετανο-γαλλίδα ηθοποιός, Στέισι Μάρτιν. Σε αυτό το τμήμα έχουμε και τη πρώτη ελληνική συμμετοχή, τη ταινία μικρού μήκους του Βασίλη Κεκάτου, Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό και σ΄ Εμάς.
Ο Στέλιος Καμμίτσης συμμετέχει με τη δεύτερη ταινία του μεγάλου μήκους, Ο Άνθρωπος με τις Απαντήσεις, που θα παιχτεί στο πρόγραμμα Thessaloniki Goes to Cannes. Η ταινία θα προβληθεί για αγοραστές, διανομείς και επαγγελματίες του σύγχρονου διεθνούς σινεμά προκειμένου να αναζητήσει χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή της αλλά και διεθνή διανομή και να κινήσει το ενδιαφέρον για τα διεθνή φεστιβάλ. Μαζί του στο ίδιο τμήμα ο Ζαχαρίας Μαυροειδής με το, Απόστρατος, ο Χρήστος Νίκου με το, Μήλα, ο Κώστας Αθουσάκης με τη, Περσεφόνη κι ο Αλέξανδρος Βούλγαρης με το, Winona. Τα Broadway του Χρήστου Μασσαλά και Ode to Joy του Γαβριήλ Τζάφκα, επιλέχτηκαν από το Ατελιέ της Cinefondation, προκειμένου να υποστηριχτούν στη προ-παραγωγή τους.
Ελληνική θεωρούμε και τη συμμετοχή της Αριάν Λαμπέντ, της ηθοποιού και συζύγου του Γιώργου Λάνθιμου, στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών σαν σκηνοθέτη με τη μικρού μήκους ταινία της, Olla, με πρωταγωνίστρια τη Ρομάνα Λόμπατς. Στο συγκεκριμένο τμήμα θα παιχτούν και οι μεγάλου μήκους νέες ταινίες των: Λαβ Ντίαζ, Τακάσι Μίικε, Μπερτράν Μπονελό, Μπαμπάκ Ανβαρί (Στη Σκιά του Φόβου) και Ρόμπερτ Έγκερς (The Witch). Τέλος το Port Authority της Ντανιέλ Λέσοβιτς, είναι παραγωγή της Hercules του Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση.
Εκτός συναγωνισμού βρίσκουμε το The Best Years of a Life του Κλοντ Λελούς, στο οποίο η Ανούκ Εμέ και ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν συναντούν ξανά τους χαρακτήρες του πολυαγαπημένου και βραβευμένου στις Κάννες το 1966, Ένας Άντρας και Μία Γυναίκα, 53 χρόνια μετά, το Diego Maradona (δείτε το τρέιλερ εδώ), ντοκιμαντέρ του Ασίφ Καπαντία, σκηνοθέτη του Amy Το Κορίτσι Πίσω Από το Όνομα, το La Belle Epoque του Νικολά Μπεντό (Ο Κύριος & η Κυρία Αντελμάν), με τους Ντανιέλ Οτέιγ & Γιγιόμ Κανέ, το Rocketman του Ντέξτερ Φλέτσερ, που είναι η επίσημη βιογραφία του Έλτον Τζον (δείτε το τρέιλερ εδώ) και το Too Old to Die Young - North of Hollywood, West of Hell, τη σειρά του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν (Drive). Δείτε το τρέιλερ εδώ.
ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ & ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ (Αλφαβητικά):
ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ θα είναι η καινούργια ταινία του Τζίμ Τζάρμους (Paterson, Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί), το cool, old fashioned, κωμικό ζόμπι θρίλερ, The Dead Don't Die με τους: Άνταμ Ντράιβερ, Στιβ Μπουσέμι, Ίγκι Ποπ, Τομ Γουέιτς, Ντάνι Γκλόβερ, Κλόι Σεβίνι, Σελίνα Γκομέζ, που μοιάζει να αποτίει φόρο τιμής στον Τζορτζ Α. Ρομέρο.
ATLANTIQUES της Ματί Ντιόπ (Σενεγάλη, Γαλλία, Βέλγιο).
Ντεμπούτο της ηθοποιού Ματί Ντιόπ για την ιστορία της Αντά και του εραστή της, Σουλεϊμάν που ζουν στο Ντακάρ. Οι απλήρωτοι εργάτες μιας επιχείρησης στους οποίους ανήκει κι ο δεύτερος, αποφασίζουν να φύγουν από τη χώρα διασχίζοντας τη θάλασσα. Λίγο καιρό αργότερα, μια φωτιά καταστρέφει τη γαμήλια τελετή της Αντά που είναι λογοδοσμένη σε άλλον άνδρα. Τα κορίτσια της περιοχής ανεβάζουν έναν ανεξήγητο πυρετό.
BACARAU των Κλεμπέρ Μεντόντσα Φίλιου & Ζουλιάνο Ντορνέλες (Βραζιλία).
Ενας σκηνοθέτης που αποφασίζει να φτάσει σ' ένα χωριό για να κάνει ένα ντοκιμαντέρ, μόνο που, καθώς οι μέρες περνούν, ανακαλύπτει ότι οι ντόπιοι δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνονται κι ότι κρύβουν επικίνδυνα μυστικά. Από τον σκηνοθέτη του Aquarius και τον σκηνογράφο-σκηνοθέτη, Ζουλιάνο Ντορνέλες. Πρωταγωνιστούν η Σόνια Μπράγκα και ο Ούντο Κίερ.
FRANKIE του Αϊρα Σακς (Γαλλία, Πορτογαλία, Βέλγιο).
Γυρισμενη στην Πορτογαλία και με ένα καστ που περιλαμβάνει εκτός από την Ιζαμπέλ Ιπέρ τους Μπρένταν Γκλίσον, Πασκάλ Γκρεγκορί, Μαρίσα Τομέι, Γκρεγκ Κινίαρ, Ζερεμί Ρενιέ και Καρλότο Κότα, η πρώτη του Αϊρα Σακς (Μικροί Κύριοι, Η Αγάπη Είναι Παράξενη), εκτός Αμερικής, αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας που θα δει την ζωή της να αλλάζει μέσα σε μία μέρα στην διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών.
A HIDDEN LIFE του Τέρενς Μάλικ (ΗΠΑ, Γερμανία).
Η ζωή του Αυστριακού αντιρρησία συνείδησης, Φραντς Γιάγκερστατερ, ο οποίος αρνήθηκε να πολεμήσει στο ναζιστικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου, εκτελέστηκε στα 36 του χρόνια και ανακηρύχθηκε ως μάρτυρας από τη καθολική εκκλησία. Με τους: Όγκουστ Ντιλ, Ματίας Σόναρτς και Μάικλ Νίκβιστ. Τι καλύτερο θέμα για την επιστροφή του Τέρενς Μάλικ (Το Δέντρο της Ζωής, Η Λεπτή Κόκκινη Γραμμή), σε έναν πιο παραδοσιακό τρόπο αφήγησης.
IT MUST BE HEAVEN του Ελία Σουλεϊμάν (Γαλλία, Κατάρ, Γερμανία, Καναδάς, Τουρκία, Παλαιστίνη).
Επιστροφή του Παλαιστίνιου δημιουργού της Θεϊκής Παρέμβασης (2002) και του, Ο Χρόνος Που Απομένει (2009), ο οποίος πηγαίνοντας από χώρα σε χώρα και πόλη σε πόλη, μακριά από τη Παλαιστίνη, βρίσκει αναπάντεχους παραλληλισμούς των τόπων αυτών με τη βασανισμένη πατρίδα του.
LES MISERABLES του Λαντζ Λι (Γαλλία).
Ντεμπούτο του αφρικανικής καταγωγής Γάλλου ηθοποιού και τώρα πλέον και σκηνοθέτη, Λατζ Λι (Θα Έρθει η Μέρα και Για Μας), το οποίο είναι η μεγαλύτερη εκδοχή μιας ταινίας του μικρού μήκους με τον ίδιο τίτλο από το 2017 και που αφορά την αστυνομική βία στο παρισινό Μοντφερμέιγ, περιοχής γνωστής μας από τους Αθλίους του Βίκτορ Ουγκό, στην οποία ζει και δουλεύει ο σκηνοθέτης. Δείτε εδώ 25 λεπτά από ένα ντοκιμαντέρ του, για το Μοντφερμέιγ και τα όσα συνέβησαν εκεί το 2005, το οποίο μάλλον έχει εμπνεύσει και το φιλμ του.
LITTLE JOE της Τζέσικα Χάουσνερ (Αυστρία, Βρετανία, Γερμανία).
Η σκηνοθέτης της Λούρδης και του Τρελού Έρωτα, επιστρέφει με μια weird ταινία επιστημονικής φαντασίας που μοιάζει να παίρνει την ιδέα της από το κλασικό Invasion of the Body Snatchers. Ένα γενετικά μεταλλαγμένο φυτό, το οποίο -με τη κατάλληλη φροντίδα- φέρνει την ευτυχία στους ιδιοκτήτες του, μετατρέπει τους ανθρώπους σε αντίγραφα των εαυτών τους. Η επιστήμονας που το έχει σχεδιάσει για μια πολυεθνική εταιρεία, παίρνει ένα κρυφά στο σπίτι της και το χαρίζει στο γιο της, με απρόσμενα αποτελέσματα.
MATTHIAS AND MAXIME του Ξαβιέ Ντολάν (Καναδάς).
Ο αγαπημένος των Καννών Καναδός Ξαβιέ Ντολάν (Ακριβώς το Τέλος του Κόσμου, Mommy, Λόρενς για Πάντα), επιστρέφει με μια ταινία που ακολουθεί μια σειρά από νεαρούς άνδρες στο Κεμπέκ του Καναδά. Δύο από αυτούς ανακαλύπτουν ότι αρχίζουν να ερωτεύονται. Ο ίσιος ο Ντολάν περιγράφει το φιλμ σαν μια διασταύρωση του Ο Τομ στη Φάρμα -το οποίο δεν έχει παιχτεί στη χώρα μας- με το Mommy. Δύο διαφορετικών φιλμ μεταξύ τους, καθώς στο ένα η ένταση είναι υπόγεια και στο άλλο, εκρηκτική.
ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD, του Κουέντιν Ταραντίκο (ΗΠΑ, Βρετανία).
Ο Ταραντίνο κατάφερε να ολοκληρώσει τελευταία στιγμή τη ταινία του για να συμμετέχει στις Κάννες. Το 1969, ένας πρώην διάσημος τηλεοπτικός ηθοποιός και ο μόνιμος αντικαταστάτης του, προσπαθεί να περάσει στο κόσμο του σινεμά. Πρόκειται για το καλοκαίρι που ο Τσαρλς Μάνσον δολοφόνησε 5 ανθρώπους. Ανάμεσά τους τη Σάρον Τέιτ, σύζυγο του σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνσκι. Με τους Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Μπραντ Πιτ, Μάργοτ Ρόμπι, Αλ Πατσίνο και πολλούς άλλους.
PAIN AND GLORY του Πέδρο Αλμοδόβαρ (Ισπανία).
Η στροφή που θα έκανε ο Αλμοδόβαρ μετά τη Χουλιέτα (Julieta), μάλλον αναβάλλεται, καθώς επιστρέφει σε αυτό που ξέρουμε και που πολλοί από εμάς αγαπάμε. Ένας σκηνοθέτης, κοιτάζει πίσω στη καριέρα του και τους ηθοποιούς με τους οποίους δούλεψε, από τη δεκαετία του '60 μέχρι τη δεκαετία του '80 και πρόκειται για μία καθαρά αυτοβιογραφική ταινία.
PARASITE του Μπονγκ Τζου-χο (Κορέα).
Μετά το Snowpiercer (2014) και την Okja, ο Κορεατής σκηνοθέτης του Φανταστικού, επιστρέφει στη πατρίδα του με ένα δράμα που αφορά δυο οικογένειες διαφορετικής οικονομικής επιφάνειας που έρχονται κοντά μετά από ένα απροσδόκητο γεγονός.
PORTRAIT OF A LADY ON FIRE της Σελίν Σιαμά (Γαλλία).
Μετά από τα Κορίτσια του 2015, η Σιαμά επιστρέφει με μια ταινία εποχής στην οποία παίζουν η Βαλέρια Γκολίνο και η Αντέλ Ανέλ. Σε ένα ερημικό νησί της Βρετάνης τον 18ο αιώνα, μια ζωγράφος καλείται να φιλοτεχνήσει το γαμήλιο πορτραίτο μιας νεαρής γυναίκας.
SIBYL της Ζιστίν Τριέ (Γαλλία, Βέλγιο).
Η σκηνοθέτης της γαλλικής Victoria (2017), επιστρέφει με την ιστορία μιας ψυχοθεραπεύτριας που αποφασίζει να επιστρέψει στο πρώτο πάθος της, τη συγγραφή. Με τους: Βιρζινί Εφιρά, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Γκασπάρ Ουλιέλ, Νιλς Σνάιντερ.
SORRY WE MISSED YOU του Κεν Λόουτς (Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο).
Λόουτς και Λάβερτι (στο σενάριο), μετά τη νίκη τους με το Εγώ, Ο Ντάνιελ Μπλέικ, επιστρέφουν στις Κάννες, αθετώντας την απόφαση του σκηνοθέτη να αποσυρθεί - για δεύτερη φορά. Κερδισμένοι φυσικά θα είμαστε εμείς. Ένας οικογενειάρχης αποφασίζει να αγοράσει ένα φορτηγάκι θέλοντας να ξεκινήσει μια εταιρεία μεταφορών που θα αλλάξει τη ζωή του.
THE TRAITOR του Μάρκο Μπελόκιο (Ιταλία, Γαλλία, Βραζιλία, Γερμανία).
Η πραγματική ιστορία του Τομάζο Μπουσκέτα, γνωστού και ως Άρχοντα των Δύο Κόσμων, τον πρώτο καταδότη της μαφίας, στη δεκαετία του '80, από τον βετεράνο Ιταλό σκηνοθέτη, Μάρκο Μπελόκιο (Όνειρα Γλυκά, Αίμα Από το Αίμα μου).
THE WISTLERS του Κορνέλιου Παρομπόιου (Ρουμανία, Γαλλία, Γερμανία).
Από τον Ρουμάνο σκηνοθέτη του Αστυνομία, Ταυτότητα (2009), η ιστορία ενός αστυνομικού στο νησί Λα Γομέρα στα Κανάρια Νησιά, που φτάνει στον τόπο για να μάθει τη silbo, τη γλώσσα του σφυρίγματος και του συρίγματος, την παραδοσιακή μέθοδο με την οποία οι κάτοικοι επικοινωνούν, εδώ και αιώνες, στην περιοχή. Απώτερος σκοπός του, όμως, είναι να απελευθερώσει τον Ζολτ, έναν αμφιλεγόμενο επιχειρηματία που κρατείται στο Βουκουρέστι.
THE WILD GOOSE LAKE του Ντιάο Γινάν (Κίνα, Γαλλία).
Ο Κινέζος σκηνοθέτης που το 2014 κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο στο Βερολίνο για το, Μαύρος Ανθρακας σε Λεπτό Πάγο, επιστρέφει μ' ένα ακόμα ιδιότυπο γκανγκστερικό νουάρ. Ένας κυνηγημένος γκάνγκστερ είναι αποφασισμένος να θυσιάσει τα πάντα για την οικογένεια του, αλλά και για μια γυναίκα που συναντά στο δρόμο του.
THE YOUNG AHMED των αδερφών Νταρντέν (Βέλγιο, Γαλλία).
Ένας Βέλγος έφηβος, σχεδιάζει να δολοφονήσει ένα καθηγητή του, όταν ασπάζεται μια ακραία εκδοχή της ισλαμικής πίστης.
Οι αγαπημένοι Βέλγοι δημιουργοί στην 8η συμμετοχή τους στις Κάννες.
Τέλος, στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα θα παιχτούν οι καινούργιες ταινίες, Joan of Arc, τη συνέχεια δηλαδή του Jeanette, Η Παιδική Ηλικία της Ζαν ντ' Αρκ του Μπρονό Ντιμόντ (Οικογένεια Βαν Πέντεγκεν), που είδαμε στο φετινό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και Room 212 του Κριστόφ Ονορέ. Στο ίδιο τμήμα θα παιχτούν Τα Χελιδόνια της Καμπούλ, ταινία κινουμένων σχεδίων βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Γιασμίνα Χάνδρα (δείτε το τρέιλερ εδώ) και το συγκινητικό ντοκιμαντέρ, For Sama των Γουαάντ Αλ-Κατέμπ & Έντουαρντ Γουντς που αφορά τη ζωή, την εγκυμοσύνη και τη γέννα της κόρης της πρώτης, στο Χαλέπι του σήμερα. Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο φετινό SXSW Film Festival και με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής των Hot Docs.
εμφάνιση σχολίων