Για «έκτακτη κατάσταση» και ανομβρία για τρίτη χρονιά μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στον ΥΠΕΝ, Πέτρος Βαρελίδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά. Το θέμα φυσικά είναι γνωστό σχετικά με τα αποθέματα νερού καθώς η χώρα μας είναι στη λίστα με τις στις 20 απειλούμενες χώρες
Διαβάστε: Λειψυδρία: Η Ελλάδα στις 20 απειλούμενες χώρες
«Αυτό τα τελευταία 50 χρόνια έχει συμβεί άλλη μια φορά το διάστημα ’91-’93, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο. Είναι ένα πολύ ασυνήθιστο φαινόμενο το οποίο επηρεάζει το νερό συνολικά. Το νερό στα φράγματα της ΔΕΗ σε σχέση με πέρυσι είναι περίπου 40% κάτω κατά μέσο όρο. Τα περισσότερα φράγματα της ΔΕΗ είναι στη βόρεια χώρα και είναι και σε μέρη που βρέχει πολύ είναι 40%, αυτό επηρεάζει και την άρδευση όχι μόνο την ύδρευση και αυτό επηρεάζει και την παραγωγή υδροηλεκτρικού ρεύματος που είναι πάρα πολύ φθηνό, επομένως δημιουργεί μια ένταση μεταξύ των διαφορετικών χρήσεων που ζητούνται για το νερό».
«Τα αποθέματα στον Μόρνο και στον Εύηνο είναι πολύ χαμηλά, εξ ου και έχει ξεκινήσει η ΕΥΔΑΠ τις αντλήσεις νερού από το σύστημα της Υλίκης και βέβαια υπάρχουν και κάποιες γεωτρήσεις. Ήδη έχουν ληφθεί κάποια μέτρα άμεσης απόδοσης δηλαδή υπάρχουν κάποια μέτρα που εξασφαλίζουν κάποιες μεγαλύτερες ποσότητες νερού που κάποιες φορές μπορεί να φτάνουν για 15 μέρες για παράδειγμα».
Αττική: «Στο λεκανοπέδιο της Αττικής τα αποθέματα αυτή τη στιγμή είναι περίπου 540 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, είναι περίπου 250 εκατομμύρια λιγότερα από πέρυσι. Κάθε χρόνο καταναλώνουμε περίπου 420 εκατομμύρια δηλαδή αν δεν έβρεχε καθόλου θα είχαμε νερό για 16 μήνες».
Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ; «Το τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ έχει να αυξηθεί πάνω από 20 χρόνια, αν το «ανοίξεις στον πληθωρισμό αυτό θα σημαίνει ότι έχεις μια μείωση σε πραγματική αξία, μπορεί να είναι 30-40%. Το ζήτημα των τιμολογίων προφανώς από κάθε εταιρεία αξιολογείται συνέχεια»…
Διαρροές της ΕΥΔΑΠ: «Το μη τιμολογούμενο νερό σε όλο το υδροδοτικό δίκτυο της Αττικής είναι περίπου στο 32%, είναι ένα νούμερο που είναι κάπως τσιμπημένο, είναι λίγο μεγαλύτερο από το διεθνώς παραδεκτό ως αποδεκτό. Δεν είναι μόνο το νερό που διαρρέει, εξατμίζεται γιατί έχουμε πολλούς ανοιχτούς ταμιευτήρες και όσο αυξάνεται η μέση θερμοκρασία έχουμε εξάτμιση. Έχουμε ανοιχτά κανάλια, έχουμε νεροκλοπές, έχουμε γυρισμένα ρολόγια. Εκτελούνται πολλές εργολαβίες της ΕΥΔΑΠ με σκοπό τη μείωση αυτών των διαρροών αλλά και το θέμα της τοποθέτησης ψηφιακών υδρομέτρων θα είναι πολύ σημαντικό σε ότι αφορά τις υδατοκλοπές και τα γυρισμένα υδρόμετρα».
Διαβάστε επίσης: Εύβοια: Σοκαριστική μελέτη για 98 ανεμογεννήτριες
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν