0
1
σχόλια
335
λέξεις
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας, συγκεντρώσαμε δέκα αγαπημένα κείμενα σημαντικών φιλοσόφων

DOCTV.GR
15 Νοεμβρίου 2018

Σαρτρ: Επιμένω στην παιδική αυταπάτη. «Το μέλλον σας είναι προσχεδιασμένο, ένα μέλλον που έφτιαξαν άλλοι για σας». Αυτή είναι η κόλαση. Ο Ζαν-Πολ Σαρτρ με δικά του λόγια. Διαβάστε το κείμενο εδώ.

Οι Δέκα Εντολές του Ράσελ. «Μην αισθάνεσαι απολύτως σίγουρος για τίποτα». Δεν μας αρέσουν οι «εντολές» αλλά όταν γράφει ο νομπελίστας φιλόσοφος και ειρηνιστής Μπέρτραντ Ράσελ τον ακούμε. Διαβάστε το κείμενο εδώ.

Νίτσε: O σκοπός της ζωής και η Αγάπη. «Όταν κουραζόμαστε από ένα απόκτημα, κουραζόμαστε με τον ίδιο μας τον εαυτό». Ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Η θεωρία του σκοπού της ζωής», του Φρίντριχ Νίτσε. Διαβάστε το κείμενο εδώ.

Κρισναμούρτι: Περί αξιοπρέπειας. «Το να είσαι τίποτα σημαίνει ότι είσαι ελεύθερος από την ιδέα τού να είσαι κάτι». Ένα ενδιαφέρον απόσπασμα από το έργο του μεγάλου στοχαστή Τζιντού Κρισναμούρτι. Διαβάστε το κείμενο εδώ.

Ντεριντά: Επιζών. «Δεν έχω μάθει να τον αποδέχομαι τον θάνατο. Είμαστε όλοι επιζώντες με αναστολή». Ένα αγαπημένο κείμενο από τον θεμελιωτή της Αποδόμησης, Ζακ Ντεριντά. Διαβάστε το κείμενο εδώ.

Καστοριάδης: «H μόνη αξία». Ο Κορνήλιος Καστοριάδης μιλάει για τη διαφθορά, τις χαμένες αξίες και την ευσυνειδησία. Διαβάστε το κείμενο εδώ.

Λοκ: Η ανησυχία καθορίζει τη θέληση. «Η ανησυχία είναι που καθορίζει αποτελεσματικά τη θέληση και μας θέτει στην τροχιά των τελούμενων από μας πράξεων». Ένα διαχρονικό κείμενο του Τζων Λοκ για την επιθυμία, τα αγαθά και την ευτυχία του ανθρώπου. Διαβάστε το κείμενο εδώ.

Γκράμσι: Οι αδιάφοροι. «Μισώ τους αδιάφορους. Πιστεύω ότι το να ζεις σημαίνει να εντάσσεσαι κάπου». Ένα ενδιαφέρον κείμενο για τον άνθρωπο και τη συμμετοχή του στην κοινωνία από τον Αντόνιο Γκράμσι. Διαβάστε το κείμενο εδώ.

Μαρκούζε: To Δικαίωμα της Αντίστασης. «Κανένα κοινωνικό σύστημα, ακόμη και το πιο φιλελεύθερο, δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τη βία που στρέφεται εναντίον του». Το διαχρονικό κείμενο του Χέρμπερτ Μαρκούζε για το δικαίωμα της πολιτικής ανυποταγής. Διαβάστε το κείμενο εδώ.

Μποντριγιάρ: H διαφάνεια του κακού. «Οι μάζες κατάλαβαν ότι το πολιτικό είναι δυνητικά νεκρό, αλλά ότι αυτές μπορούν να παίξουν ένα καινούριο παιχνίδι». Επίκαιρα αποσπάσματα από το βιβλίο του Ζαν Μποντριγιάρ για την κοινωνία, την ηθική και την εξουσία. Διαβάστε το κείμενο εδώ.
 
εμφάνιση σχολίων