0
1
σχόλια
640
λέξεις
ΖΗΝ

Ψητά, αρωματικά, με κιμά και αυγολέμονο, τηγανητά με μπύρα, ή σε ξεσκέπαστη πίτα

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
26 Μαΐου 2014
Το καλοκαίρι είναι η καταλληλότερη εποχή για να απολαύσουμε στην ώρα του το δώρο της φύσης που ονομάζεται κολοκυθάκι. Εκτός από εξαιρετική πηγή χαλκού, μαγγανίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, βιταμίνης C, Α, Β. Κ, και διαιτητικών ινών, μπορεί να μαγειρευτεί με ένα κάρο τρόπους και να γίνει τόσο λουκουμάκι που να μοιάζει γευστικά ισάξιο της τηγανιτής πατάτας.

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
ΥΛΙΚΑ: 10 κολοκυθάκια ,  500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, 3 κουτ. σουπ. ρύζι, 120 γρ. μαργαρίνη, 1 μεγάλο κρεμμύδι, ½ ματσάκι άνηθο, αλάτι και πιπέρι. ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ: 2 αυγά, 4 κουτ. σουπ. χυμό λεμονιού, 1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε το κρεμμύδι στο μούλτι και ψιλοκόβουμε τον άνηθο. Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα αδειάζουμε με το ειδικό εργαλείο. Σε μεγάλο μπολ, ζυμώνουμε μαζί τον κιμά, το ρύζι, τον άνηθο και το αλατοπίπερο. Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το μείγμα και αν μείνει κιμάς, τον πλάθουμε σε μπάλες σαν γιουβαρλάκια. Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Σωτάρουμε τα κολοκυθάκια σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Ύστερα προσθέτουμε στην κατσαρόλα όσο νερό χρειάζεται για να τα καλύψει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου μία ώρα. Λίγο πριν να τελειώσει ο βρασμός, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Ρίχνουμε τα ασπράδια στο μούλτι. Βάζουμε τους κρόκους σε γυάλινο μπολ και τους χτυπάμε ελαφρά μαζί με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε στους κρόκους το χυμό λεμονιού και ξαναχτυπάμε. Ύστερα χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα με τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σταδιακά, προσθέτουμε 5-6 κουταλιές από το υγρό του φαγητού μας στο αυγολέμονο. Μόλις τελειώσει ο βρασμός του φαγητού, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε για να πάει παντού. Αφήνουμε σκεπασμένο το φαγητό μας για 10 λεπτά και σερβίρουμε.


ΨΗΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ
ΥΛΙΚΑ: 5 μεγάλα κολοκυθάκια, 5 πιπεριές φλωρίνης, 5 κλωναράκια δυόσμο ψιλοκομένο, ½ κουτ. γλ. ρίγανη, 250 γρ. φέτα, 2 κουτ. σουπ. λάδι. ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ: 5 κουτ. σουπ. ξύδι μπαλσάμικο, 1/2 φλιτζάνι λάδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κουτ. γλ. μουστάρδα, 1 κουτ. γλ. μέλι, αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε σε φέτες τα κολοκυθάκια και τα λαδώνουμε. Πλένουμε και ξεσποριάζουμε τις πιπεριές. Απλώνουμε τα λαχανικά σε ταψί, αλατίζουμε και ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου στους 200 βαθμούς και από τις δύο μεριές, μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε από το φούρνο τα λαχανικά. Τα κολοκυθάκια τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές πάνω από τα κολοκυθάκια. Τρίβουμε τη φέτα και την προσθέτουμε από πάνω μαζί με τη ρίγανη και τον δυόσμο. Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη σάλτα στο μούλτι, περιχύνουμε και σερβίρουμε.


ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΜΠΥΡΑΣ
ΥΛΙΚΑ: 2 φλιτζάνια μπύρας, 1 φλιτζάνι αλεύρι, 4 μεγάλα κολοκύθια, αλάτι και πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε τα κολοκυθάκια κατά μήκος σε λωρίδες. Τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Φτιάχνουμε το χυλό, ανακατεύοντας με σύρμα το αλεύρι και τη μπύρα. Όταν χυλώσει το μείγμα, προσθέτουμε αλατοπίπερο. Βουτάμε τις λωρίδες κολοκυθιού στο χυλό να καλυφθούν καλά. Τις τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε μαζί με τζατζίκι ή γιαούρτι.


ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ
ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό κολοκύθια, μισό κιλό φέτα, 4 αυγά, ένα ματσάκι άνηθο, ένα ποτήρι ελαιόλαδο, ένα ποτήρι γάλα, αλατοπίπερο, 150 γραμ. τριμμένο κεφαλοτύρι, μια συσκευασία φαρίνας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη του κρεμμυδιού και τα στύβουμε καλά. Κάνουμε τη φέτα τρίμμα και ψιλοκόβουμε τον άνηθο. Σε μια λεκάνη, βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη φαρίνα και τη μισή ποσότητα λαδιού. Ανακατεύουμε καλά και ύστερα προσθέτουμε σιγά-σιγά όση φαρίνα χωράει μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός (περίπου τα 4-5 της συσκευασίας). Σε μεγάλο ταψί, βάζουμε το λάδι που κρατήσαμε. Ρίχνουμε από πάνω το χυλό, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά (μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια). Αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε, για να μη διαλυθεί.

εμφάνιση σχολίων