0
4
σχόλια
217
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Εξαντλημένοι από τη δουλειά. Το φαινόμενο των εργαζόμενων της Ιαπωνίας
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
26 Οκτωβρίου 2018
Άνθρωποι που κοιμούνται στο δρόμο, σε παγκάκια, σε πεζοδρόμια, ακόμη και όρθιοι, φορώντας τα κοστούμια τους. Μοιάζουν με σουρεαλιστικά καλοντυμένους και καθαρούς αστέγους. Όμως δεν είναι. Είναι απλώς εργαζόμενοι στο Τόκιο, που μετά από άπειρες ώρες δουλειάς, καταρρέουν.

Το φαινόμενο με τους εργαζομένους στην Ιαπωνία να κοιμούνται εξαντλημένοι όπου βρουν δεν είναι νέο. Οι υπερβολικές ώρες εργασίας είναι μέσα στην εργασιακή κουλτούρα της Ιαπωνίας. Συχνά χάνουν τα τελευταία μέσα μαζικής μεταφοράς και αδυνατούν να πληρώσουν ξενοδοχείο.Τα προσιτά σπίτια όπου συνήθως διαμένουν βρίσκονται μακριά από τους χώρους εργασίας. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς σταματούν νωρίς. Η ανάγκη για ένα ποτό μετά τη δουλειά, τους βρίσκει να κοιμούνται συχνά και μεθυσμένοι όπου βρουν.


Ο Paweł Jaszczuk φωτογραφίζει τους «άστεγους με κοστούμια» που ανακαλύπτει στο δρόμο: 
«Είναι καλοντυμένοι, συχνά με μια ενδιαφέρουσα πόζα, που μοιάζει σαν να προορίζεται για προχωρημένο κόνσεπτ περιοδικού μόδας. Όμως οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν ανθρώπους που τους έχουν εκμεταλλευτεί υπερβολικά, που στρεσάρονται αφόρητα και που είναι εξαντλημένοι. Θέλουμε όντως να φτάνουμε σε τέτοιο σημείο;». Με το ερώτημα να δυναμώνει μέσα του, ο Paweł Jaszczuk εκδίδει το βιβλίο High Fashion, με σκοπό να αναδείξει το φαινόμενο. «Προσπαθώ να θέσω ερωτήματα και να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να σκεφτούν τον εαυτό τους, την ανθρώπινη φύση και την κοινωνική οργάνωση».


Διαβάστε επίσης: ΦΩΤΟ: Οι «Ποιητές» κοιμούνται 
εμφάνιση σχολίων