0
1
σχόλια
278
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Το διάσημο meme με το αγόρι που ξενοκοιτάζει ενώ συνοδεύεται, κρίθηκε σεξιστικό από την αρμόδια εποπτική αρχή της Σουηδίας
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
30 Οκτωβρίου 2018
Η εικόνα του πορτογάλου φωτογράφου Antonio Guillem, καταχωρημένη επισήμως ως «Man Looking at Other Woman», δείχνει έναν άνδρα να καρφώνει το βλέμμα του πάνω σε μια περαστική γυναίκα, ενώ εκείνος συνοδεύεται από μια εμβρόντητη και σαφώς εκνευρισμένη γυναίκα. Η εικόνα απέκτησε χίλιες δυο παραλλαγές και αναδείχθηκε meme της χρονιάς καθώς ήταν από εκείνα που διαμοιράστηκαν περισσότερο στα social media. Οι εκδοχές άπειρες, που λειτουργούν ως όχημα σχολιασμού απέναντι στα πάντα: στις σχέσεις, στην πολιτική, στα media κ.λπ.

Μια διαφήμιση στάθηκε αφορμή για να καταδικαστεί ως σεξιστική: αυτή που δημοσίευσε στο Facebook η εταιρία Bahnhof, η οποία έβαλε ετικέτα στο αγόρι τη λέξη «Εσύ», την φίλη του συνόδεψε η ετικέτα «Η τωρινή σου εργασία» και την δεύτερη γυναίκα το όνομα της εταιρίας «Bahnhof».

«Η διαφήμιση παρουσιάζει τις γυναίκες ως αντικείμενα και προβάλλει την ιδέα ότι μετρά μόνο το παρουσιαστικό τους. Επίσης προβάλλει υποτιμητικούς στερεοτυπικούς ρόλους, δίνοντας την εντύπωση πως οι άντρες μπορούν να αλλάζουν τις γυναίκες συντρόφους τους όπως αλλάζουν εργασίες», αναφέρει ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής και εξηγεί πως η εικόνα λειτουργεί αρνητικά για τις δύο γυναίκες παρουσιάζοντάς τις ως εργασιακά περιβάλλοντα, ενώ την ίδια στιγμή δείχνει τον άντρα ως μονάδα. «Η “άλλη γυναίκα” είναι ξεκάθαρα αντικείμενο του σεξ, πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με την διαφήμιση που επί της ουσίας αναζητά πωλητές, μηχανικούς και έναν web designer».

Η εταιρεία αναφέρει στη σελίδα της στο Facebook ότι στόχος της ήταν να απεικονίσει μια κατάσταση που να δείχνει ότι η Bahnhof είναι ένας ελκυστικός εργοδότης και ότι άνθρωποι που έχουν έναν ελαφρώς πιο αδύναμο χώρο εργασίας ίσως ενδιαφέρονται να εργαστούν σε αυτή.
εμφάνιση σχολίων