0
1
σχόλια
366
λέξεις
CULTURE
Ο πολυβραβευμένος noir συγγραφέας μιλά για την δημιουργία της σειράς βιβλίων του «Τσάρλι Πάρκερ», τη συγγραφή, το μεταφυσικό, την ανθρώπινη ψυχή. Με ελεύθερη είσοδο και live streaming
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
29 Ιουνίου 2018
Σπούδασε δημοσιογραφία μα έκανε διάφορες δουλειές: από μπάρμαν και σερβιτόρος, μέχρι κυβερνητικός αξιωματούχος. Τελικά έπιασε δουλειά στους Irish Times ως δημοσιογράφος και μόλις πέντε χρόνια αργότερα αγανάκτησε με το επάγγελμα. Τότε άρχισε να γράφει το πρώτο του βιβλίο, τη νουβέλα «Κάθε νεκρό πράγμα».

Ο αντι-ήρωας του βιβλίου του John Connolly, Τσάρλι Πάρκερ, μας συστήθηκε ενώ κυνηγούσε τον δολοφόνο της συζύγου και της κόρης του. Το βιβλίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο Bram Stoker και κέρδισε το βραβείο Shamus του 2000, καθιστώντας τον Connolly τον πρώτο συγγραφέα εκτός των ΗΠΑ που κερδίζει τη συγκεκριμένη διάκριση – και χαρίζοντάς του το παρατσούκλι «ο Δουβλινέζος που γράφει σαν Αμερικανός».

Ο ήρωας του Connolly όμως, ήρθε για να μείνει. Η σειρά βιβλίων του «Τσάρλι Πάρκερ» έχει μεταφραστεί σε 28 γλώσσες και δεν είναι μόνο το μυστήριο που κάνει τη γραφή του Connolly τόσο δημοφιλή: είναι η ικανότητά του να συνδυάζει την πραγματικότητα με το υπερφυσικό, το έγκλημα με τις πολιτικές προεκτάσεις, αλλά και να εξερευνά με τον δικό του τρόπο τα σκοτεινά βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Για όλα αυτά καθώς και για τη διαδικασία της γραφής, ο Connolly θα μιλήσει στη Στέγη σε μια συνομιλία με τον Ηλία Μαγκλίνη, συγγραφέα-αρχισυντάκτη της εφημερίδας Η Καθημερινή.

Συγγραφέας περισσότερων από 20 βιβλίων, με πολλές λογοτεχνικές διακρίσεις (βραβεία Shamus, Anthony, CWA Dagger, κ.ά.), ο John Connolly γράφει μια εντυπωσιακή πορεία, με τα βιβλία Το δέντρο του θανάτου, Φονικό είδος, Στο λευκό δρόμο, Οι κακοί, Ο μαύρος άγγελος, Το βιβλίο των χαμένων πραγμάτων, Οι κούφιοι άνθρωποι, Οι θεριστές και Οι εραστές, να γίνονται όλα μπεστ σέλερ, στις λίστες των Sunday Times, των Irish Times και των New York Times, να εκδίδονται σε 28 γλώσσες και τον καθιερώνουν ανάμεσα στους καλύτερους νέους συγγραφείς θρίλερ.

Η συζήτηση εντάσσεται στον κύκλο Λέξεις και Σκέψεις και είναι μια συνδιοργάνωση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων και των εκδόσεων BELL με τη στήριξη της Πρεσβείας της Ιρλανδίας.


Info: John Connolly, 4 Ιουλίου,  Λεωφ. Συγγρού 107-109. Μετρό στάση Συγγρού-Φιξ. Είσοδος ελεύθερη με δελτίο και ζωντανή αναμετάδοση στο www.sgt.gr
εμφάνιση σχολίων