0
1
σχόλια
321
λέξεις
ΖΗΝ
Η ύπαρξη καλών φίλων είναι πιο σημαντικός παράγοντας ευημερίας, ακόμη και από τις ισχυρές οικογενειακές σχέσεις
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
22 Ιουνίου 2018
Όσο μεγαλώνουμε, τόσο οι φίλοι γίνονται όλο και πιο σημαντικοί για την υγεία και την ευτυχία μας. Μάλιστα η ύπαρξη καλών φίλων στην τρίτη ηλικία μπορεί να είναι πιο σημαντικός παράγοντας ευημερίας, ακόμη και από την οικογένεια. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Personal Relationships και ουσιαστικά εξετάζει τα ευρήματα δύο μεγάλων μελετών.

Στην πρώτη μελέτη (στην οποία συμμετείχαν 270.000 άνθρωποι από 100 χώρες), ο καθηγητής William Chopik διαπιστώνει ότι τόσο οι οικογενειακές όσο και οι φιλικές σχέσεις συνδέονται με την καλύτερη υγεία και την ευτυχία. Αλλά στις πιο προχωρημένες ηλικίες, η καλύτερη υγεία και η ευτυχία φαίνεται να αφορούν μόνο στα άτομα που διατηρούν ισχυρές φιλίες.

Στην δεύτερη μελέτη, ο Chopik ανέλυσε έρευνα στην οποίαν συμμετείχαν περίπου 7.500 ηλικιωμένοι Αμερικανοί και διαπίστωσε ότι είναι σημαντικό όχι μόνο να έχουμε φίλους, αλλά και η ποιότητα των φιλικών σχέσεων που διατηρούμε. Οι συμμετέχοντες που είπαν ότι οι φίλοι τους ήταν πηγή άγχους, ανέφεραν ότι έπασχαν από χρόνιες ασθένειες. Ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός πως αυτό δεν συνέβαινε στους ανθρώπους που ανέφεραν πως πηγή άγχους ήταν η οικογένειά τους. «Κανένα από αυτά τα ευρήματα δεν είναι περίεργο», λέει ο ερευνητής, «αφού σε αντίθεση με την οικογένειά μας, τους φίλους μας τους διαλέγουμε».

Τα οφέλη από την ύπαρξη στενών φίλων φαίνονται σημαντικότερα  στις μεγαλύτερες ηλικίες, διότι, πλέον, οι φιλίες έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. «Στη ζωή αφήνουμε τις πιο επιφανειακές φιλίες να ξεθωριάσουν και μένουμε με τις πραγματικά σημαντικές. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, έχουμε κρατήσει ανθρώπους επειδή μας κάνουν ευτυχισμένους, ή επειδή τουλάχιστον, με κάποιον τρόπο, συμβάλλουν στην ευημερία μας» λέει ο Chopik.

Φυσικά, πολλοί άνθρωποι μοιράζονται στενές φιλικές σχέσεις και με συγγενείς τους.  «Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι όσο περισσότερη υποστήριξη λαμβάνει ένας άνθρωπος, τόσο το καλύτερο» λέει ο Chopik. «Το σημαντικό είναι να έχουμε ανθρώπους στους οποίους μπορούμε να βασιστούμε, τόσο στα καλά, όσο και στα δύσκολα της ζωής». 
εμφάνιση σχολίων