1
1
σχόλια
361
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Εργαζόμενοι των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» καταγγέλθηκαν ότι αντάλλασσαν φάρμακα για σεξ στην Αφρική
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
22 Ιουνίου 2018
Εργαζόμενοι στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες ιερόδουλων της Αφρικής όπου εργάζονταν, σύμφωνα με αποκαλύψεις που έγιναν στο BBC. Μάλιστα πρώην εργαζόμενες του ΜΚΟ δηλώνουν ότι το φαινόμενο είναι διαδεδομένο και πως συχνά ανταλλάσσονται φάρμακα με σεξουαλικές υπηρεσίες.

Μια πρώην εργαζόμενη καταγγέλλει ότι ένας υψηλόβαθμος συνάδελφός της, της είχε πει ότι ήταν εύκολο να ανταλλάξει φάρμακα με σεξουαλικές υπηρεσίες στη Λιβερία. «Εννοούσε ότι πολλά από τα νέα κορίτσια που έχουν χάσει τους γονείς τους από Έμπολα, θα έκαναν τα πάντα για να έχουν ως αντάλλαγμα φάρμακα».

Οι κατηγορίες αφορούν διοικητικό προσωπικό και όχι γιατρούς ή νοσοκόμους στην οργάνωση. Οι γυναίκες που έκαναν τις καταγγελίες παραμένουν ανώνυμες για να αποφύγουν τη στοχοποίηση.

Το BBC δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει τις καταγγελίες, ενώ η οργάνωση (που υποστηρίζει ότι η χρήση σεξουαλικών υπηρεσιών απαγορεύεται αυστηρά από το καταστατικό της) απάντησε ότι χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για να ξεκινήσει έρευνα.


Η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» μας έστειλε την ακόλουθη απάντηση σχετικά με το άρθρο του BBC:

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν ανεχόμαστε οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης, παρενόχλησης και εκμετάλλευσης στους κόλπους της οργάνωσής. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε καταγγελία, διαθέτοντας μηχανισμούς πρόληψης, εντοπισμού και αντιμετώπισης τυχόν ανάρμοστης συμπεριφοράς του προσωπικού.
 
Σχετικά με τις καταγγελίες που μας μεταφέρθηκαν από το BBC, προχωρήσαμε στη διερεύνησή τους στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό. Με βάση τις πληροφορίες που μας δόθηκαν από το ΒBC, δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στην εν λόγω εκπομπή. Επίσης, διερευνήσαμε και τις αναφορές σχετικά με την παροχή φαρμάκων ως αντάλλαγμα για σεξ, αλλά με βάση τις πληροφορίες που μας δόθηκαν από την εκπομπή δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένα σε τι αναφέρονται. Το BBC μας εξήγησε ότι η συγκεκριμένη πληροφορία αφορούσε σε ένα απαράδεκτο σχόλιο και όχι σε συγκεκριμένο γεγονός. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή από την πλευρά μας σε συμπεριφορές εκμετάλλευσης της θέσης των εργαζομένων μας για προσωπικό όφελος.
 
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουμε να βελτιώνουμε τους μηχανισμούς καταγγελιών, ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται ασφαλείς να καταγγέλλουν κάθε ανάρμοστη συμπεριφορά. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς, μεταξύ των οποίων και απολύσεις.»


 
εμφάνιση σχολίων