0
1
σχόλια
300
λέξεις
CULTURE
Οι ρίζες μας βρίσκονται στην ανθρώπινη επαφή λέει το «Ανώνυμο», το ενδιαφέρον πολυεθνικό project - έρευνα της Τζένης Αργυρίου στη Στέγη
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
25 Μαΐου 2018
Το «Ανώνυμο» είναι ένα καλλιτεχνικό project-έρευνα, που έχει σκοπό να μας πάει πίσω σε μια εποχή όπου τέχνες όπως αυτή του χορού, ήταν αφορμές και τρόποι για να έρθουμε πιο κοντά. Όταν το άγγιγμα και η ανθρώπινη επαφή ήταν η κινητήριος δύναμη και η «κοινωνική κόλλα» της ομάδας, αρκετό καιρό πριν η βιομηχανική εποχή να δώσει επωνυμία στο καλλιτεχνικό έργο.

Σήμερα η ζωή μας καθορίζεται από την τεχνολογία και η σωματική επαφή ολοένα μειώνεται, η performance maker και media artist Τζένη Αργυρίου, αναρωτιέται μήπως ήρθε η ώρα, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στο project συνεργάζεται μια μεγάλη πολυεθνική ομάδα που αποτελείται από χορογράφους, θεωρητικούς, μουσικούς, δασκάλους παραδοσιακών χορών διαφόρων πολιτισμών, σύγχρονους χορευτές, παραδοσιακούς μουσικούς και εικαστικούς.

Όλοι αναζητούν μαζί αυτή την επιστροφή στις ρίζες, τις τελετουργίες μύησης και συμμετοχής, τη μοιρασιά, την ανταλλαγή και την ανακάλυψη.

Η Τζένη Αργυρίου, που ηγείται του project και της χορογραφίας του, είναι performance maker και media artist. Αν και ξεκίνησε από την τέχνη του χορού, τα τελευταία χρόνια το έργο της χαρακτηρίζεται από τη χρήση των νέων μέσων και της τεχνολογίας και από το διάλογο αυτών με τις παραστατικές τέχνες.

Ήταν artist in research residency (φιλοξενούμενη για καλλιτεχνική έρευνα) στη Στέγη, την περίοδο 2016-17, κατά τη διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκε κυρίως η έρευνα για το ΑΝΩΝΥΜΟ μέσα από εργαστήρια, ένα συμπόσιο, ερευνητικές συναντήσεις, μαθήματα και πρόβες.

Το υλικό έχει ήδη παρουσιαστεί σε διεθνείς συναντήσεις. Είναι μια παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, σε συμπαραγωγή με το Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis (Παρίσι) και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν.
 
Info: Τζένη Αργυρίου – Ανώνυμο, 24-27 Μαΐου, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107, Αθήνα. Στάση Μετρό: Συγγρού - Φιξ. 
εμφάνιση σχολίων