0
1
σχόλια
260
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Ούτε στην Αφρική δεν έγιναν αυτά» λένε οι υπεύθυνοι των κεντρικών γραφείων στην Γενεύη
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
24 Μαΐου 2018
Πολυτελή ταξίδια στην Ιταλία, ξέφρενο nightlife, αγορές εξοπλισμού για τα σπίτια υπαλλήλων του ελληνικού γραφείου της Unicef, συνεννοημένοι λογιστές και επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας. Σε κάτι τέτοια πήγαιναν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα που έδιναν οι Έλληνες στη Unicef με σκοπό να παρέχουν εμβόλια και τροφή σε παιδιά που τα είχαν απόλυτη ανάγκη.  Αντί να πάνε εκεί όμως, κατέληξαν μέχρι και για να αγορασθούν 35 ασημένια κηροπήγια, που έκαναν δώρο σημαντικά στελέχη της ελληνικής οργάνωσης σε ισάριθμους γάμους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, υπάλληλος που είχε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του σκανδάλου, επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω. «Όταν έμαθαν οι υπεύθυνοι των κεντρικών γραφείων στην Γενεύη, τι συνέβαινε στην Ελλάδα, μας έλεγαν ότι αυτά δεν είχαν συμβεί ούτε στην Αφρική».

Το σκάνδαλο άρχισε να αποκαλύπτεται όταν η διεθνής ελεγκτική εταιρίας Delloite διενήργησε έλεγχο μετά από εντολή των κεντρικών γραφείων της Γενεύης. Η άκρη του νήματος βρέθηκε με την προκήρυξη της θέσης του οικονομικού διευθυντή, το καλοκαίρι του 2016. Η γυναίκα που επελέγη για τη θέση, ξεκίνησε να ερευνά τα οικονομικά του ελληνικού τμήματος.

Η Unicef στην Ελλάδα συγκέντρωνε περίπου 4.5-5 εκατ. ευρώ ετησίως, τα περισσότερα από δωρεές. Και ενώ όλες οι εθνικές επιτροπές έχουν την υποχρέωση να αποδίδουν το 70% στη Γενεύη ως βοήθεια για εκατομμύρια παιδιά και το 30% να πηγαίνει στα λειτουργικά τους έξοδα, στην Ελλάδα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

Η διεθνής επιτροπή της Unicef απέσυρε το σύμφωνο αναγνώρισής της από την ελληνική εθνική επιτροπή του οργανισμού μέχρι να αποφασιστεί η νέα νομική υπόσταση της οργάνωσης.
εμφάνιση σχολίων