0
1
σχόλια
492
λέξεις
CULTURE
Γερμανία και Αυστρία τιμούν τον Έλληνα συνθέτη με μια σειρά συναυλιών και αφιερωμάτων
 
DOCTV.GR
24 Απριλίου 2018
φώτο: © Privatier/Asti Music


Μια σειρά συναυλιών, τιμητικών εκδηλώσεων και αφιερωμάτων πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο σε όλη την Γερμανία και την Αυστρία για τον Μίκη Θεοδωράκη. Είναι χώρες με τη μουσική κουλτούρα των οποίων γαλουχήθηκε μουσικά και καλλιτεχνικά, και στην οποία η μουσική του έχει την μεγαλύτερη δημοτικότητα διεθνώς.

Ο Θεοδωράκης έχει δηλώσει στο παρελθόν για τη σχέση του με την Γερμανία και το κοινό της: «Σπούδασα αρμονία, αντίστιξη και φούγκα, δηλαδή μουσική σύνθεση στο Ωδείο Αθηνών που είχε 100% γερμανική μουσική κατεύθυνση. Τα πρότυπά μου υπήρξαν ο Μπαχ, ο Μπετόβεν και ο Σούμπερτ που τους μελέτησα σε βάθος. Γι’ αυτόν τον λόγο νομίζω ότι είναι φυσικό η μουσική μου, παρά την ελληνικότητά της, να έχει στοιχεία που παραπέμπουν στην γερμανική μουσική. Ακόμα και τα τραγούδια μου. Ίσως γι’ αυτό οι Γερμανοί, περισσότερο από κάθε άλλον λαό, αγαπούν τη μουσική μου».

Μεταξύ άλλων, θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας Dance Fight Love Die – With Mikis on the Road, θα παιχτούν τα έργα του: Πρώτη Συμφωνία, Ραψωδία για τσέλο και Ορχήστρα, Πρώτη Σουίτα για Πιάνο και Ορχήστρα, Αντάτζιο για κλαρινέτο και ορχήστρα, Άξιον Εστί και Canto General.

Θα γίνει επίσης η παρουσίαση βιβλίου-βιογραφίας του στα γερμανικά και θα εορτασθούν τα 30 χρόνια της Κίνησης Πολιτισμός για την Ειρήνη – της οποίας υπήρξε συνιδρυτής – με τα έργα του Λειτουργία Nr.2 για Χορωδία a capella και Χορός Ασίκικος για σόλο τσέλο. Οι συναυλίες και εκδηλώσεις θα γίνουν στο Αμβούργο, Βερολίνο, Δρέσδη, Στουτγάρδη, Βόνη, Τίμπινγκεν, Λιντς και Κολωνία.

Οι εκδηλώσεις φωτίζουν όχι μόνο την μουσική του, αλλά και την προσωπικότητά του, καθώς και τον κοινωνικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό του ρόλο μέσα από άλλες εκφάνσεις της τέχνης και μέσα από τα μάτια άλλων δημιουργών. Στις διάφορες εκδηλώσεις αναμένεται να παρευρεθούν σημαντικές προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό, ακαδημαϊκό, πολιτικό και πνευματικό χώρο, ενώ το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ έχει αποφασίσει να ανακηρύξει τον Μίκη Θεοδωράκη επίτιμο διδάκτορα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά:

1.5.2018, Αμβούργο (Laeiszhalle)Theodor akis Classics
Πρώτη Συμφωνία, Ραψωδία για τσέλο και Ορχήστρα, Πρώτη Σουίτα για Πιάνο και Ορχήστρα, Αντάτζιο για κλαρινέτο και ορχήστρα
Απονομή βραβείου Christoph und Stephan Kaske Stiftung στον Μίκη Θεοδωράκη για το σύνολο του έργου του
2.5.2018, Βερολίνο (Babylon. Dance Fight Love Die – With Mikis on the Road του Αστέρη Κούτουλα. Επίσημη Πρεμιέρα, παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη.
3.5.2018, Βερολίνο. Ακαδημία Τεχνών Βερολίνου. Παρουσίαση γερμανικής βιβλίο – βιογραφίας για τον Μίκη Θεοδωράκη
4.5.2018, Δρέσδη (Kulturpalast). Canto General = Mεγάλη Χορωδία της Singakademie Dresden, Elbland Philharmonie Sachsen, Ekkehard Klemm (Μαέστρος)
6.5.2018, Στουτγάρδη (Liederhalle – Beeth ovensaal)Theodorakis Classics. Πρώτη Συμφωνία, Ραψωδία για τσέλο και Ορχήστρα, Πρώτη Σουίτα για Πιάνο και Ορχήστρα, Αντάτζιο για κλαρινέτο και ορχήστρα. Argo Ensemble, Εκτορας Ταρτάνης (Μαέστρος)
8.5.2018,Tίμπινγκεν. (Stiftskirche Tübingen). Λειτουργία Nr.2 για Χορωδία a capella, Χορός Ασικικός για Cello solo
Από τις 10.5.2018, Γερμανία. Διανομή στους κινηματογράφους της τανίας Dance Fight Love Die – With Mikis on the Road του Αστέρη Κούτουλα
6.6.2018, Σάλτσμπουργκ. Ανακήρυξη του Μίκη Θεοδωράκη ως επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Salzburg.
9.6.2018, Λιντς (Brucknerhaus). Αξιον Εστί
1.7.2018, Βόνη & 7.7.2018, Κολωνία. Canto General
 
εμφάνιση σχολίων