1
1
σχόλια
199
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Μια εικονογραφημένη διάλεξη που εξηγεί την ξεπερασμένη κουλτούρα της δυτικής εκπαίδευσης
 

DOCTV.GR
12 Σεπτεμβρίου 2011


Ο Σερ Κεν Ρόμπινσον τα τελευταία τριάντα χρόνια προσπαθεί να ωθήσει τις δυτικές κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν την εκπαίδευση των παιδιών τους, σαν βασική προϋπόθεση για να εξελιχθούν οι κοινωνίες μας. Στη συγκεκριμένη ομιλία του στον πολιτιστικό οργανισμό RSA (ιδρύθηκε το 1754 και μέλη του υπήρξαν οι Βενιαμίν Φραγκλίνος, Καρλ Μαξ, Κάρολος Ντίκενς και Στίβεν Χόκιν) μας καταδεικνύει ότι το σημερινό σύστημα παιδείας δημιουργήθηκε από και για κοινωνίες 400 χρόνων πριν. Μια ξεπερασμένη εκπαίδευση που χωρίς να λαμβάνει υπόψη της, τη θαυμάσια διαφορετικότητα των ανθρώπων, καταλήγει να μην εξυπηρετεί ούτε καν τον λόγο για τον οποίο σχεδιάστηκε κατά την βιομηχανική επανάσταση, δηλαδή την ενσωμάτωση στην γραμμή παραγωγής (σήμερα ονομάζεται επαγγελματική αποκατάσταση).
 
Με τη βοήθεια των σκιτσογράφων της RSA και με το χιούμορ που τον διακρίνει, ο Σερ Κεν Ρόμπινσον ξεδιπλώνει μπροστά μας το νήμα της σύγχρονης δημόσιας εκπαίδευσης και μας ζητά να αντιληφθούμε την ανάγκη για ριζική αλλαγή στα εκπαιδευτικά πρότυπα, σαν σημείο ρήξης του φαύλου κύκλου που σήμερα οδηγεί το 1/4 των δυτικών στα ταμεία ανεργίας.
 
Το εικονογραφημένο απόσπασμα μεταφράστηκε από το DOC TV με την άδεια της RSA. Μπορείτε να δείτε άλλες ομιλίες του Σερ Κεν Ρόμπινσον εδώ.
 
εμφάνιση σχολίων