0
1
σχόλια
236
λέξεις
TECH
O κορυφαίος επιστήμονας που έλυσε τον γρίφο του Νας, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, θέλει να δημιουργήσει ερευνητικό κέντρο για την τεχνητή νοημοσύνη, κατά του brain drain στην Ελλάδα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
23 Ιανουαρίου 2019
Ένα πρότυπο ερευνητικό κέντρο για την τεχνητή νοημοσύνη, φιλοδοξεί να δημιουργήσει στην Ελλάδα ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Σκοπός του ερευνητικού κέντρου, πέρα από την παραγωγή τεχνολογίας αιχμής, είναι και να ανακόψει το brain drain, δηλαδή τη φυγή ικανών νέων ανθρώπων από τη χώρα. Το ερευνητικό κέντρο θα διαθέτει περίπου 30 ερευνητές και 150 φοιτητές, θα έχει τη μορφή ιδιωτικά χρηματοδοτούμενου κοινωφελούς οργανισμού και θα εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, έγινε γνωστός παγκοσμίως, όταν κατάφερε να λύσει τον περίφημο γρίφο του Νας. Αν και ο Νας, στο πεδίο της θεωρίας των παιγνίων, ισχυρίστηκε ότι σε κάθε αγορά, ακόμη και όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, υπάρχει τρόπος να βρεθεί η ισορροπία, ο Κ. Δασκαλάκης απέδειξε ότι η ισορροπία αυτή, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι υπολογιστικά αδύνατη.

Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του MIT, ο Δασκαλάκης αποκάλυψε την πρόθεσή του να δημιουργήσει το ερευνητικό κέντρο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης φιλανθρωπικής οργάνωσης. Στην ομιλία του με θέμα «Πως οι τεχνολογίες πληροφορικής αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας», αναφέρθηκε και στο σχέδιό του. «Είμαι εκπαιδευτικός» λέει. «Στόχος του έργου μου είναι να καλλιεργήσει την ανθρώπινη γνώση περαιτέρω και να εμπνεύσει τους νέους να είναι και οι ίδιοι δημιουργικοί, αλλά και να βρουν τρόπους με τους οποίους θα επηρεάσουν τον κόσμο γύρω τους».
εμφάνιση σχολίων