0
1
σχόλια
1085
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Ελληνικά νησιά, ξενοδοχεία και ιστορικά μνημεία

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Κ. ΚΑΤΡΙΟΣ
10 Ιουνίου 2016
Ο πρόεδρος του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων Στέργιος Πιτσιόρλας θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος για να επισπεύσει τις αποκρατικοποιήσεις μιας ολοένα αυξανόμενης λίστας περιουσιακών στοιχείων.

Στην Ελλάδα του σήμερα, η κυβέρνηση έχει αρκετές παγίδες. Χωρίς τη δυνατότητα να αντλήσουν από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και βασιζόμενοι αποκλειστικά στη διεθνή οικονομική βοήθεια, οι ανώτεροι αξιωματούχοι της πληγείσας από το χρέος χώρας, είναι ακροβάτες σε τεντωμένο σκοινί. Προσπαθούν να εξευμενίσουν τις ακόρεστες απαιτήσεις των πιστωτών αλλά και τους διαρκώς σοκαρισμένους πολίτες. Λίγοι το γνωρίζουν αυτό καλύτερα από τον Στέργιο Πιτσιόρλα, τον επικεφαλής της υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας. Το χαρτοφυλάκιο του οργανισμού, άμεσα διαθέσιμο και στο διαδίκτυο, εξηγεί κατά κάποιο τρόπο το γιατί.

Ένας κατάλογος από παραλίες, νησιά, ξενοδοχειακές μονάδες, γήπεδα γκολφ, ολυμπιακές εγκαταστάσεις και ιστορικά ακίνητα στην Πλάκα, κάτω από την αρχαία ακρόπολη, θα μπορούσαν να είναι λίστα σκηνικών για ταινία, αντί για λίστα περιουσιακών στοιχείων, τα οποία η Αθήνα βρίσκεται υπό τεράστια πίεση να πουλήσει. Τους επόμενους μήνες η λίστα θα μεγαλώσει καθώς το περίγραμμα  ενός υπέρ-ταμείου που ιδρύθηκε για να επιταχύνει την πώληση προβληματικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας θα παίρνει σχήμα.

Το ταμείο, προϊόν συμφωνίας για την εκταμίευση επιπλέον 10,3 δις ευρώ σε δάνεια διάσωσης με αντάλλαγμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις, φέρνει την εκποίηση της κρατικής περιουσίας σε νέα ύψη. Περισσότερα από 71.000 κομμάτια δημόσιας περιουσίας θα μεταφερθούν στον οργανισμό – ομπρέλα, σε αυτό που προβλέπεται να είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη στην σύγχρονη εποχή. Επτά χρόνια ήδη μέσα στην όπως φαίνεται, ατέλειωτη οικονομική κρίση, οι δανειστές δεν παίρνουν κανένα ρίσκο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνές νομισματικό ταμείο μέχρι τώρα έχουν ρίξει πάνω από 250 δις στην Ελλάδα με τη μορφή τριών διασώσεων, απαιτώντας ο οργανισμός να λειτουργεί για 99 χρόνια.

Οι Έλληνες αντιδρούν με θυμό και χλεύη βλέποντας το ταμείο ως το χαμηλότερο σημείο στην αδιάκοπη προσπάθεια της χώρας να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Για πολλούς, είναι η απόλυτη λεηλασία, άλλο ένα πλήγμα στη αξιοπρέπεια τους σε μια εποχή πρωτοφανούς ανεργίας, φτώχειας και δυστυχίας. Αν αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος, λένε, τότε μόνο η Ακρόπολη θα μείνει να διατηρεί μια κάποια Ελληνικότητα. «Δεν μένει τίποτα που δεν δίνουμε», λέει η Μαρία Ευθυμίου, ιδιοκτήτρια μιας μικρής επιχείρησης εκφράζοντας το κοινό αίσθημα. «Οι Γερμανοί θα πάρουν τα πάντα. Ακούω πως ακόμα και οι παραλίες είναι προς πώληση. Είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε; Είναι αυτή η Ευρώπη των ονείρων μας;».

Η κριτική δεν αφήνει αδιάφορο τον Στέργιο Πιτσιόρλα, έναν βετεράνο αριστεριστή δικηγόρο. Το κυβερνητικό κόμμα του Σύριζα, του οποίου ήταν ιδρυτικό μέλος, έχασε έναν βουλευτή όταν το πολυνομοσχέδιο που περιλάμβανε το εν λόγω ταμείο ήρθε για ψήφισή στη βουλή. Βουλευτές που κατά τα άλλα συσπειρώθηκαν για να περάσουν τα νομοσχέδιο το έχουν χαρακτηρίσει εγκληματικό. Η αντιπολίτευση αντιδρά με το επιχείρημα πως ουσιαστικά υποθηκεύει τη χώρα χωρίς καμία εγγύηση από του πιστωτές για την απομείωση του μη βιώσιμου σωρού από χρέη. «Από μια άποψη οι επικριτές έχουν δίκιο. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση λέει» ο κ.Πιτσιόρλας στον Guardian. «Υπάρχει όμως μια πολύ χειρότερη ταπείνωση. Το να βασίζεσαι σε ξένους πιστωτές. Αν θέλουμε ως αληθινό αριστερό κόμμα να βοηθήσουμε τους εργάτες, αν θέλουμε να σταματήσουμε τη μείωση των μισθών και των συντάξεων και τον πολλαπλασιασμό των φόρων πρέπει να βρούμε χρήματα από κάπου, πρέπει να αναπτύξουμε την οικονομία.»

Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στο επίκεντρο των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, αλλά από την αρχή μαστίζονται από διχόνοια και προβλήματα. Από το πρώτο δάνειο των 110 δις στα μέσα του 2010 που χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη οικονομική διάσωση στην παγκόσμια ιστορία η Αθήνα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μόνο 3,5 δις από πωλήσεις – πολύ μακριά από τον αρχικό στόχο των 50 δις που είχαν θέσει οι πιστωτές.

Ιδεολογικές αντιστάσεις, έλλειψη επενδυτών και γραφειοκρατικά εμπόδια είναι ως επί το πλείστον τα προβλήματα. Ο κ. Πιτσιόρλας, εκτός κατά σειρά, πρόεδρος του ταμείου θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος που θα αντιστρέψει τα πράγματα. Την προηγούμενη εβδομάδα προέβλεψε ότι η πώληση του μεγαλύτερου ακίνητου του δημοσίου στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας, το Ελληνικό θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, ανεβάζοντας πάνω από 2 δις τα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων αυτή τη χρονιά. Ο ίδιος υπολογίζει πως μέχρι το 2018 η εκποίηση μπορεί να αποφέρει περισσότερα από 6 δις. Παρά την αρχική αντίθεση τους στην πώληση των δύο κυρίως λιμανιών της χώρας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, η κυβέρνηση Τσίπρα ξεκίνησε τις δημοπρασίες υστέρα και από το τρίτο μνημόνιο των 86 δις που συμφωνήθηκε των Αύγουστο του 2015. Τον Απρίλιο ενέκρινε μια προσφορά από την κινεζική ναυτιλιακή εταιρία γίγας Cosco, να αγοράσει ένα μερίδιο 67% του Πειραιά. Η γερμανική επιχείρηση μεταφορών Fraport ομοίως, πλειοδότησε να αναλάβει τη λειτουργία 14 περιφερειακών αεροδρομίων – συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Κέρκυρα και η Σαντορίνη, για τα επόμενα 50 χρόνια. «Η κατάσταση κάποιων αεροδρομίων μας όπως της Σαντορίνης είναι εθνική ντροπή» λέει ο κ. Πιτσιόρλας, «οπότε γιατί να μην τα βελτιώσουμε. Δεν θα τα δώσουμε για πάντα και όταν τα πάρουμε πίσω θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.»

Με την ευθύτητα του ο επικεφαλής του ταμείου αποκρατικοποιήσεων έχει κερδίσει υποστηρικτές από απροσδόκητους χώρους. «Αν ο Τσίπρας θέλει να επιβιώσει πολιτικά και να κάνει μια αποφασιστική στροφή 180 μοιρών προς την κεντροαριστερά πρέπει να μιλήσει την επιχειρηματική  γλώσσα των επενδυτών της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας» λέει ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πάντειο πανεπιστήμιο, με πολιτικούς δεσμούς με το κεντροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία. «Ο Πιτσιόρλας είναι φιλικός προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι ικανός και με αυτοπεποίθηση. Θεωρείται ως ο καλύτερος των καλύτερων των αριστερών, από τη δεξιά.»

Το ταμείο που  περιλαμβάνει επίσης δημόσιες επιχειρήσεις καθώς και κρατικά μερίσματα τραπεζών στοχεύει στη διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων επιτρέποντας οι πωλήσεις ακινήτων να προχωρούν χωρίς οι υπουργοί να φοβούνται κατηγορίες για απάτη. Πάνω από 500 νησιά και μεγάλα κομμάτια της ελληνικής παρθένας ακτογραμμής των 6.000 χιλιομέτρων βρίσκονται επίσης στη λίστα, της οποίας οι λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν τους επόμενους μήνες.

Ο πρωταρχικός φόβος είναι πάντα πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα ξεπούλημα των ασημικών σε εξευτελιστικές τιμές. Ο Πιτσιόρλας απορρίπτει κατηγορηματικά τέτοιες κατηγορίες λέγοντας πως επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όπως το νερό δεν πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν. «Υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις και παρανοήσεις. Για παράδειγμα έχουμε ξενοδοχεία στα βιβλία μας. Γιατί θα έπρεπε το κράτος να κάνει τον ξενοδόχο;» ρωτάει. «Στο ίδιο πνεύμα, γιατί το κράτος να πληρώνει χιλιάδες ευρώ σε ενοίκιο για υπόστεγα για 2 airbus που δεν θα πετάξουν ποτέ; Πρέπει να φύγουμε από αυτή την κατάσταση. Η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας προσφέρει μια ακτίνα ελπίδας αλλά πρέπει να βιαστούμε και να κάνουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα».

*Το κείμενο της Helena Smith δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Guardian. Μετάφραση για το DOCTV.GR Κώστας Κατριός.

εμφάνιση σχολίων