0
3
σχόλια
337
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Θεωρείται ότι η εξέλιξη αποτελεί την πρώτη επιστημονική επιβεβαίωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
12 Μαΐου 2016

Πέντε μικροσκοπικά νησιά χάθηκαν εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Έξι νησιά ακόμα χάσανε μεγάλα τμήματα γης και χωριών καθώς η ακτή πολλών νησιών του Σολομώντα διαβρώθηκε και πλημμύρισε.

Τα βυθισμένα νησιά ήταν μέρος των Νήσων του Σολομώντα, ένα αρχιπέλαγος που τις τελευταίες 2 δεκαετίες έχει δει τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει μέχρι και 10 χιλιοστά σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Μάιου του περιοδικού Environmental Research Letters. Τα εξαφανισμένα νησιά που κυμαίνονται σε μέγεθος από 2.5 έως 12 στρέμματα δεν ήταν κατοικημένα.

Σε έξι όμως νησιά ακόμα, μεγάλα κομμάτια γης διαβρώθηκαν και πλημμύρισαν ενώ σε 2 από αυτά ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Το ένα ήταν η νήσος Νουατάμπου, σπίτι 25 οικογενειών: εκεί χάθηκαν 11 σπίτια και η μισή από την κατοικήσιμη έκταση του.

Πολλά από τα νησιά του Σολομώντα έχουν χαμηλό υψόμετρο και είναι επιρρεπής σε πλημμύρες από την άνοδο των θαλασσών.

Η μελέτη είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει επιστημονικά τις πολυάριθμες ανεπίσημες αναφορές σε όλο τον Ειρηνικό, για τις δραματικές επιπτώσεις στις ακτές και στους ανθρώπους από την κλιματική αλλαγή, γράφουν οι ερευνητές. Οι επιστήμονες χρησιμοποιήσαν αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες που χρονολογούνται από το 1947 των 33 νησιών καθώς και ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα για τα ευρήματά τους.

Τα νησιά του Σολομώντα, ένα κράτος που αποτελείται από εκατοντάδες νησιά και με ένα πληθυσμό περίπου 640.000. Βρίσκεται περίπου 1.000 μίλια βορειοανατολικά της Αυστραλίας. Αρκετοί νησιώτες από το Nuatambu μετακινήθηκαν σε γειτονικό, υψηλότερο ηφαιστειογενές νησί, αναφέρεται στη μελέτη. Άλλοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από το νησί Nararo.

Ο Sirilo Sutaroti, 94, είναι μεταξύ εκείνων που έπρεπε να μετεγκατασταθούν από το Nararo. «Η θάλασσα έχει αρχίσει να μπαίνει στην ενδοχώρα, μας ανάγκασε να προχωρήσουμε μέχρι την κορυφή του λόφου και να ανοικοδομήσουμε το χωριό μας μακριά από τη θάλασσα» είπε στους ερευνητές.

Τα Νησιά του Σολομώντα ήταν μεταξύ των 175 εθνών που τον Απρίλιο υπέγραψαν την παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, στο Παρίσι.