1
1
σχόλια
262
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκαν σε απαγορευμένα μέρη. Δύο  Έλληνες δημιούργησαν ένα ντοκιμαντέρ που εξιστορεί τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας στην Ιορδανία

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
22 Απριλίου 2016
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει σκοτώσει 270,000 αμάχους. Ο αριθμός αυτός όμως μπορεί να ξεπερνάει τις 500,000. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ή ακρωτηριαστεί. Το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 20 χρόνια μεταξύ του 2010 και του 2015. Η φτώχεια μέσα στη Συρία αυξήθηκε κατά 85% το 2015. Το 45% του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του. Πέντε εκατομμύρια Σύριοι έχουν γίνει πρόσφυγες. Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους Eternal Present-In Jordan μας δίνει μια πλήρη εικόνα του τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας στην Ιορδανία.

Η δημοσιογράφος Φραγκίσκα Μεγαλούδη και ο φωτογράφος Στυλιανός Παπαρδέλας βρέθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία όπου κατέγραψαν, ερεύνησαν, μίλησαν με τους ανθρώπους που ζουν εκεί.

Επισκέφτηκαν την πόλη Ιρμπίντ όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι άνεργοι ενώ οι τιμές των ενοικίων έχουν ανέβει το τελευταίο διάστημα ως και 300%. Πήγαν στον καταυλισμό Ζαατάρι, τον τρίτο μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στη Μέση Ανατολή. Επισκέφτηκαν μέρη όπου απαγορεύεται η πρόσβαση σε δυτικούς δημοσιογράφους ενώ η βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, των ΜΚΟ και της Κυβέρνησης, δεν φτάνει ποτέ.

Οι, από πρώτο χέρι, ιστορίες των προσφύγων καθώς και επίσημα στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, συνθέτουν ένα πλήρες και «ανθρωπένιο» web-documentary μικρού μήκους.

Το Eternal Present-in Jordan δεν έχει εμπορικό σκοπό. Φτιάχτηκε με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση για την προσφυγική κρίση. Τα κείμενα, η έρευνα και η παραγωγή είναι της Φραγκίσκας Μεγαλούδη. Τα βίντεο, τις φωτογραφίες και το μοντάζ, υπογράφει ο φωτογράφος Στυλιανός Παπαρδέλας.

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα αυτήν την εβδομάδα στην ΕΡΤ.




Διαβάστε εδώ τα δύο άρθρα του Σ. Παπαρδέλα για την Ειδομένη:
Κανένας
Δεν είπα τίποτα

 
εμφάνιση σχολίων