18
1
σχόλια
1824
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ

Ο κινηματογραφικός μας συντάκτης είδε τα φιλμ και μας παρουσιάζει τα sos και τα τρέιλερ ενός φεστιβάλ που συνεχίζει να ανθίζει, ακάθεκτο

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected]
13 Απριλίου 2016
Ήταν την τελευταία, πολύ ζεστή ημέρα του Μάη του 2007, όταν μέσα στην μεταολυμπιακή μέθη της εποχής του λεφτά-υπήρχαν, ξεκινούσε το Outview Film Festival, σαν Φεστιβάλ Ομοφυλόφιλων Ταινιών -το πρώτο στα ελληνικά χρονικά φεστιβάλ με ταινίες που είχαν να κάνουν με την ΛΟΑΤ(ΚΙ) θεματική και αισθητική- στο ΤΡΙΑΝΟΝ της οδού Κοδριγκτώνος, με το The Bubble του Έιταν Φοξ, παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη.

10 ολόκληρα χρόνια (σχεδόν) πέρασαν από τότε και πάρα πολλά έχουν αλλάξει στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και στο φεστιβάλ. Το 4ήμερο έγινε 10ήμερο, οι 23 ταινίες έγιναν 80, ενώ πολλαπλασιάστηκαν και οι καλεσμένοι, τα αφιερώματα, οι αίθουσες, οι χορηγοί και το κοινό.

Η φετινή επετειακή διοργάνωση από τις 14 έως τις 24 Απριλίου (αρκετά νωρίτερα φέτος που το Πάσχα πέφτει σχετικά αργά), περιλαμβάνει και πάλι ταινίες και ντοκιμαντέρ, μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους της σχετικά πρόσφατης παραγωγής, καθώς και αρκετά ντοκιμαντέρ παλαιότερης παραγωγής, τα οποία προγραμματίζονται συνήθως λόγω της ιστορικής τους αξίας και σημασίας.

Τα φετινά αφιερώματα ξεκινούν από την Διπλή Μειονότητα που σε συνεργασία με το International Queer & Migrant Film Festival του Άμστερνταμ, παρουσιάζει ταινίες και ντοκιμαντέρ που αφορούν την θεματική του να είναι κανείς μετανάστης - μετανάστρια και ΛΟΑΤΚΙ. Στο αφιέρωμα φιλοξενούνται επίσης και τα δικά μας, Από την Άκρη της Πόλης του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και Xenia του Πάνου Κούτρα, τα οποία θα προβληθούν δωρεάν.

Ακολουθεί το αφιέρωμα στον Σύγχρονο Χορό, το οποίο περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ για τον Merce Cunningham (Locale), την 82χρονη σήμερα χορογράφο Yvonne Rainer (Feelings are Facts: The Life of Yvonne Rainer), το ψευδοντοκιμαντέρ φαντασίας Hail the New Puritan, του Τσαρλς Άτλας για τον Σκωτσέζο χορευτή Μάικλ Κλαρκ και το Wilderness των Wu Tsank, των οποίων η performance, Moved by the Motion, σε συνεργασία με τον Boychild και τον πειραματικό τσελίστα Πάτρικ Μπελάγκα, θα παρουσιαστεί ζωντανά στην γκαλερί The Breeder, στο Μεταξουργείο, το Σάββατο 23 Απριλίου στις 21:00.

Το αφιέρωμα στη λεσβία Γαλλίδα συγγραφέα Violette Leduc, η οποία υπήρξε σύγχρονη με τον Σαρτρ, τον Ζενέ, τον Κοκτό και τον Καμί, η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια μαθητευόμενη της Σιμόν ντε Μποβουάρ, αποτελείται από μία ταινία μυθοπλασίας (Violette) κι ένα ντοκιμαντέρ (Violette Leduc: In Pursuit of Love).

Το αφιέρωμα Διακρίσεις και Σπορ, το οποίο αφορά την συνήθως επεισοδιακή σχέση, ανάμεσα στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τον κόσμο των σπορ, όπου ένα outing μπορεί να κοστίσει την καταστροφή μιας καριέρας, καθώς η αποδοχή και οι ίσιες ευκαιρίες (που υποτίθεται πως ισχύουν για όλους), πρέπει να κατακτηθούν με περαιτέρω επώδυνους ψυχολογικούς αγώνες από μέρους τους. Θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ. Ένα για τον Γκρεγκ Λουγκάνις (δείτε παρακάτω) και το Gameface που παρακολουθεί την πραγματικότητα της τρανς μποξέρ Fallon Fox και του γκέι παίχτη του μπάσκετ, Terrence Clemens.

Το τελευταίο αφιέρωμα, αφορά τα συνήθως δύο πιο παραμελημένα σε τέτοιες διοργανώσεις από τα γράμματα του LGBTQ ακρωνυμίου, το Τ και το Q, δηλαδή τις Τρανς και τους Queer, με έναν μεγάλο αριθμό ταινιών και ντοκιμαντέρ μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους. Ανάμεσά τους και τα ελληνικά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, Spectrum και Rainbow Κρητική Λεβεντιά.

Στα καθιερωμένα 4 βραβεία (Ταινίας, Ντοκιμαντέρ, Μικρού Μήκους & Κοινού), θα προστεθούν φέτος άλλα δύο. Αυτά της Καλύτερης Ακτιβιστικής Ταινίας & Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους. Αυτές οι τελευταίες μάλιστα, θα προβληθούν σε δύο ξεχωριστά πακέτα από Greek Shorts. Για το Διαγωνιστικό, την Κριτική Επιτροπή, τους Καλεσμένους και τις παράλληλες εκδηλώσεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Η στήλη, θα ρίξει μαζί σας την καθιερωμένη της ματιά σε κάποια από τα τρέιλερ των ταινιών του φεστιβάλ. Η σειρά είναι αλφαβητική.

A ESCONDIDAS (HIDDEN AWAY), του Μικέλ Ρουέντα (Ισπανία, 2014): Μια τρυφερή, δραματική, ερωτική ταινία, για τον έρωτα δύο 14χρονων αγοριών. Του Βάσκου Ράφα με τον Μαροκινό Ιμπραίμ, ο οποίος περιμένει μάταια να πάρει την άδεια παραμονής στην χώρα. Οι διαφορετικοί κοινωνικοί κύκλοι μέσα στους οποίους περιφέρονται, δεν προθυμοποιούνται στο να αποδεχτούν μια τέτοια, ανορθόδοξη σχέση. Δεν θα λείψουν τα επεισόδια και οι παρεξηγήσεις.



BACK ON BOARD: GREG LOUGANIS, της Σέριλ Φουριάνικ (ΗΠΑ 2014). Συγκινητικό ντοκιμαντέρ του καναλιού HBO, για τον μεγάλο πρωταθλητή των καταδύσεων των ΗΠΑ, ο οποίος κατέστρεψε την καριέρα του, όταν αποφάσισε πως δεν μπορούσε πια να κρύβεται και αποκάλυψε πως είναι γκέι και θετικός στον ιό του HIV. Ζωντανός και στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, απλώνει το χέρι του για βοήθεια.



BARASH, της Μικάλ Βίνικ (Ισραήλ 2015). Βραβευμένο κοινωνικό δράμα για τον πρώτο έρωτα ενός επαναστατημένου κοριτσιού μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, την εποχή των πειραματισμών και της αναζήτησης της πραγματικής σεξουαλικής ταυτότητάς της. Θα προβληθεί με παρούσα την πρωταγωνίστρια της.



BEIRA-MAR (SEASHORE), των Φιλίπε Ματζεμπάχερ & Μάρσιο Ρεολόν (Βραζιλία 2015). Δύο παιδικοί φίλοι σε μια τρυφερή ταινία δρόμου, οπού το ταξίδι τους μετατρέπεται μεταξύ άλλων, και σε αναζήτηση της ταυτότητας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.



BURROUGHS, THE MOVIE, του Χάουαρντ Μπρούκνερ (ΗΠΑ 1963). Κλασικό ντοκιμαντέρ για τον σπουδαίο Beat συγγραφέα του Γυμνού Γεύματος, του Junkie και του Queer, το οποίο εξετάζει την εξέλιξη του ιδιαίτερου λογοτεχνικού στυλ του και την ακραία αντισυμβατική του ζωή. Τον ακολουθεί αφηγηματικά, από τα ταξίδια του στις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής και τη Βόρεια Αφρική μέχρι τις σκοτεινές ψυχολογικές του διαδρομές που τον οδήγησαν στις προσωπικές του τραγωδίες. Χαμένη για χρόνια, ήρθε ξανά στο φως από τον ανιψιό του σκηνοθέτη.



CHEMSEX, των Γουίλιαμ Φέρμαν & Μαξ Γκόουγκαρτι (Αγγλία 2015): Ντοκιμαντέρ του Vice, το οποίο εξετάζει την αμαρτωλή σχέση των σύγχρονων social media apps, με τα one night stands και τα sex parties, όπου η αλόγιστη χρήση κάθε είδους ναρκωτικών, δεν προκαλεί απλά και μόνο εθισμό, αλλά διεγείρει και την επιθυμία για μη ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές, οι οποίες ευθύνονται για την άνοδο, τα τελευταία χρόνια, των ποσοστών μολύνσεων με HIV στην Βρετανία.



THE DUKE OF BURGUNDY, του Πίτερ Στρίκλαντ (Αγγλία 2014): Ένα προσχεδιασμένο ερωτικό παιχνίδι ανάμεσα σε δύο γυναίκες, αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων σε μια πολυβραβευμένη και ακόμη άπαιχτη ταινία στην χώρα μας. Ερωτικό ψυχολογικό θρίλερ από τον σκηνοθέτη του Berberian Sound Studio (2012).



EISENSTEIN IN GUANAJUATO, του Πίτερ Γκρίναγουεϊ (Ολλανδία Μεξικό Φινλανδία Βέλγιο 2015): Ίσως η καλύτερη ταινία του φετινού φεστιβάλ, σίγουρα μία από της καλύτερες του 2015. Ο γνωστός αντισυμβατικός Βρετανός σκηνοθέτης του A Cook A Thief His Wife & Her Lover, με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός από την ζωή του μεγάλου Ρώσου σκηνοθέτη Σεργκέι Άιζενσταϊν (Οκτώβρης, Θωρηκτό Ποτέμκιν, Ιβάν ο Τρομερός), ο οποίος βρέθηκε στο Μεξικό για να γυρίσει μια ταινία με θέμα την τοπική επανάσταση, φτιάχνει μια οπτικοακουστική πανδαισία στην οποία χωρούν τα πάντα και που τα οποία διατυπώνονται με εκπληκτική σαφήνεια και καθαρότητα. Έρωτας, Θάνατος, Επανάσταση, Σινεμά, Τέχνη, Φιλοσοφία και Ψυχανάλυση. Αξεπέραστο και το πρωταγωνιστικό δίδυμο.



GERONTOFILIA, του Μπρους ΛαΜπρούς (Καναδάς 2013): Το τρομερό παιδί του καναδέζικου queer cinema, ακόμα και όταν φτιάχνει την πιο κανονική (mainstream δεν την λες), ταινία του, παραμένει τολμηρότερος όλων, καθώς και εδώ, χωρίς να απευθύνεται ποτέ στους στρέιτ θεατές (όπως κάνουν, όλοι οι άλλοι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων), περιγράφει τον έρωτα ενός 18χρονου για τους πολύ ηλικιωμένους άνδρες. Χιούμορ και συγκίνηση βαδίζουν χέρι χέρι στην πιο ώριμη (με όλη την σημασία της λέξης), δουλειά του σπουδαίου αυτού προβοκάτορα, που δεν λέει να βάλει νερό στο κρασί του.



EN LA GAMA DE LOS GRISES (ΙΝ ΤΗΕ GREYSCALE), του Κλαούντιο Μαρκόνε (Χιλή 2015). Ο Μπρούνο, ένας νεαρός παντρεμένος αλλά χωρισμένος αρχιτέκτονας, αναλαμβάνει να σχεδιάσει ένα μνημειώδες οικοδομικό έργο για το Σαντιάγκο της Χιλής. Στην πορεία θα ερωτευτεί τον βοηθό του στην εξερεύνηση της ιστορίας της πόλης, αλλά και θα διχαστεί όταν κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε αυτόν και την οικογένειά του.



JE SUIS A TOI (ALL YOURS), του Νταβίντ Λαμπέρτ (Βέλγιο Καναδάς 2015): O Λούκας, ένας νεαρός Αργεντινός δουλεύει ως σεξεργάτης για να μπορέσει να επιβιώσει στο Μπουένος Άιρες. Στο διαδίκτυο θα γνωρίσει τον Ενρί, έναν μοναχικό Βέλγο φούρναρη, ο οποίος θα θελήσει να τον σώσει μετά από την online έκκληση του Λούκας να του στείλει κάποιος ένα εισιτήριο για να ξεφύγει από τη ζωή του. Εκείνος θα διασχίσει τον Ατλαντικό για να γίνει μαθητευόμενος του φούρναρη, αλλά πολύ σύντομα αρχίζει να ασφυκτιά.



LA BELLE SAISON (SUMERTIME), της Κατρίν Κορσινί (Γαλλία Βέλγιο 2015): Στη Γαλλία, τη δεκαετία του 70, η Καρόλ, μια γαλλίδα δασκάλα Ισπανικών και φεμινίστρια συναντά την Ντελφίν, την κόρη ενός ζευγαριού αγροτών. Οι δυο τους ερωτεύονται αλλά η Ντελφίν παίρνει απόφαση να επιστρέψει στη φάρμα του πατέρα της για να τον βοηθήσει. Τι θα αποφασίσει η Καρόλ; Θα την ακολουθήσει; Είναι έτοιμη να αφήσει το φεμινισμό για να ζήσει στην ύπαιθρο;



LIFE IS A MOMENT, των Tonje Gjevjon & Sanjay Sharma (Ινδία Νορβηγία 2015): Το Life is a Moment είναι μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο ανδρών, του 'Αιαν από το Πακιστάν και του Άσλεϊ από την Ινδία, που συναντιούνται σε μια gay σάουνα στο Όσλο της Νορβηγίας. Αν και σε ουδέτερο έδαφος, οι περιορισμοί των παραδόσεών τους θα σταθούν καταλυτικοί. Ερωτική δραματική κομεντί με άρωμα Bollywood.



MARGARITA WITH A STRAW, των Shonali Bose & Nilesh Maniyar (Ινδία 2014): Πολυβραβευμένο, συγκινητικό ερωτικό δράμα από την Ινδία που πραγματεύεται την αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας ενός κοριτσιού με εγκεφαλική παράλυση. Γενναία και αισθαντική ιστορία ενηλικίωσης.



ORIENTED, του Τζέικ Βίτσενφελντ (Ισραήλ 2015): Ντοκιμαντέρ το οποίο ακολουθεί τις ζωές τριών gay Παλαιστίνιων φίλων που αντιμετωπίζουν καθημερινά την εθνική και σεξουαλική τους ταυτότητα στο Τελ-Αβίβ. Αποφασισμένοι να αλλάξουν την καθημερινότητα τους, σχηματίζουν την Qambuta, μια πολιτιστική, αντιστασιακή συλλογικότητα με σκοπό να πολεμήσουν για έμφυλη και εθνική ισότητα. Μέσα απ’ τον ακτιβισμό τους θέτουν προς συζήτηση τι σημαίνει να μεγαλώνεις με το βάρος μιας πολύπλευρης ταυτότητας.



SMAC, του Ηλία Δημητρίου (Ελλάδα 2015): Με πρεμιέρα στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, υποψήφιο για πολλαπλά βραβεία από την Eλληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το ‘Smac’ (Second Μitrochondrial Αctivator of Caspases) αναφέρεται στη φυσική πρωτεΐνη που βρίσκεται στον οργανισμό μας και ρυθμίζει τον φυσιολογικό θάνατο των κυττάρων. Η Ελένη έχει καρκίνο. Ο Αντρέας είναι άστεγος. Μια τυχαία συνάντηση, που είναι ευεργετική και για τους δύο. Η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, κέρδισε βραβείο Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου στα Βραβεία Eλληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Αθηναϊκή Πρεμιέρα παρουσία των συντελεστών της.



THE SURFACE TENSION TRILOGY, της Λιζ Ρόζενφελντ (Γερμανία 2012 - 2014): To Surface Tension Trilogy αποτελείται από τρία πειραματικά βίντεο που αφηγούνται την άνοδο και την πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης μέσα από τα βλέμματα των Frida Kahlo & Anita Berber, Hannah Hoch και Leni Riefenstahl & Eva Braun. Γυναίκες που έζησαν και εργάστηκαν στην πόλη αυτή την περίοδο.



Θεματικά πιο πολυποίκιλες οι ταινίες μικρού μήκους, δεν θα πρεπε να αφήσουν αδιάφορο κανέναν θεατή. Είναι και αυτές που προβάλλονται σπανιότερα εκτός σινεμά. Το Doctv είναι και πάλι φέτος ένας από τους επίσημους χορηγούς της εκδήλωσης.



ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ: Το DOC TV είναι χορηγός επικοινωνίας του Outview Film Festival 2016 και δίνει δύο (2) διπλές προσκλήσεις για την προβολή του Summertime (23:30 Σάββατο 16/04/2016, Ταινιοθήκη της Ελλάδας - Αίθουσα 1) και 2 (2) διπλές προσκλήσεις για την προβολή του Je Suis A Toi (Σάββατο 23/04/2016 21:30 Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2). Μπορείτε να στείλετε e-mail στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας και την ταινία που σας ενδιαφέρει μέχρι τις 12 το πρωί της Παρασκευής 15/04 και 22/04 αντίστοιχα. Θα ειδοποιηθείτε με e-mail την ίδια μέρα.


Ιnfo: Outview Film Festival 2016, 14-24 Απριλίου, Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48, Μετρό Κεραμεικός) τηλ. 2103609695. Στους ανέργους η είσοδος στις απογευματινές προβολές (οι πρώτες προβολές της κάθε ημέρας) θα είναι ελεύθερη με επίδειξη της κάρτας ανεργίας τους.

εμφάνιση σχολίων