0
1
σχόλια
198
λέξεις
ΖΗΝ

Το χρόνιο άγχος μπορεί να «σβήσει» τη μνήμη μας

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
20 Ιουλίου 2016
Είναι πλέον επιβεβαιωμένο: το μακροχρόνιο στρες και η βραχυχρόνια μνήμη μας δεν είναι φίλοι. Και σε αυτή τη σχέση, καταλυτικό ρόλο παίζει και το ανοσοποιητικό σύστημα. «Η μελέτη μας αφορά το χρόνιο στρες, όχι το στρες που προκαλείται παροδικά», διευκρινίζει ο επικεφαλής της έρευνας Τζόναθαν Γκονμπάουτ, καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια τα οποία αφότου εκτέθηκαν, μέσα σε ελεγχόμενους χώρους, για αρκετό καιρό στη στρεσογόνα συμπεριφορά άλλων τρωκτικών, στη συνέχεια είχαν πρόβλημα στο να θυμηθούν εξόδους που πριν ήξεραν πολύ καλά πού ήταν. Το πρόβλημα μνήμης κράτησε 28 ημέρες και τα στρεσαρισμένα πειραματόζωα παρουσίασαν ίχνη φλεγμονής στον εγκέφαλό τους, λόγω της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματός τους στους εξωτερικούς παράγοντες άγχους. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη ήταν η φλεγμονή, τόσο πιο έντονη ήταν και η απώλεια μνήμης.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να σταματήσουν την εξάπλωση της φλεγμονής με χημικές ουσίες και αυτή η ανακάλυψη τους κάνει αισιόδοξους, διότι ευελπιστούν σύντομα να μπορούν να θεραπεύσουν και ανθρώπους που υποφέρουν από παροδική απώλεια μνήμης λόγω μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής. Μια τέτοια εφαρμογή θα είναι ευεργετική σε θύματα εκφοβισμού, βίας, πολέμου, ακόμα και εργαζόμενους σε δύσκολο περιβάλλον.


Διαβάστε επίσης: ΕΡΕΥΝΑ: Το στρες συρρικνώνει το μυαλό

εμφάνιση σχολίων