5
1
σχόλια
346
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ

Με αφορμή το αφιέρωμα στον συνθέτη από τους Ergon Ensemble στη Στέγη, ανακαλύπτουμε μια μεγάλη προσωπικότητα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΝΔΕΛΑΣ
12 Φεβρουαρίου 2016
Το ελληνικό μουσικό σύνολο Ergon Ensemble μάς συστήνει τον ιδιοφυή Γαλλοκαναδό συνθέτη Κλωντ Βιβιέ (1948-1983), που αφιέρωσε τη σύντομη ζωή του στην αναζήτηση νέων μελωδικών δρόμων. Αναμιγνύοντας επιρροές από την καθολική του ανατροφή, τη μαθητεία του δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους όπως ο Κάρλχαϊντς Στοκχάουζεν, την αγάπη του για την εξωτική μουσική της Ανατολής και τη μελέτη του πάνω στη φασματική μουσική, δημιούργησε έναν κόσμο που η μουσική είναι ελεύθερη και αινιγματική, αυθεντική και ξεδιάντροπη. Μερικά πράγματα και μουσικές που μας φώτισαν για την ιδιαίτερη περίπτωση του μεγάλου Κλωντ Βιβιέ:

-Μεγάλωσε σε καθολικό ορφανοτροφείο και μέχρι κάποια ηλικία ήθελε να γίνει ιερέας, αναπτύσσοντας μεγάλο θαυμασμό για τα τελετουργικά. Δεν έδωσε ποτέ τον Ιερό Όρκο αφού αποβλήθηκε από τον κλήρο λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

-Προέβλεψε τον τρόπο που θα πέθαινε. Στις 7 Μαρτίου του 1983 βρέθηκε μαχαιρωμένος στο σπίτι του από έναν περιστασιακό, επί χρήμασι εραστή του. Πάνω στο γραφείο του υπήρχε το τελευταίο του έργο με τίτλο «Πιστεύεις στην Αθανασία της Ψυχής;», όπου περιέγραφε την περιπλάνησή του σε ένα σταθμό τρένου καθώς ακολουθούσε έναν νεαρό που του άρεσε. Στο τέλος, ο νεαρός κατέληγε να τον σκοτώσει με μία μαχαιριά στην καρδιά. Οι αρχές, τελικά, συνέλαβαν και καταδίκασαν τον δολοφόνο του.

-Η μουσική του πατάει περισσότερα στα πρότυπα της ινδικής Raga παρά στη Δυτική μουσική πρακτική. Έχει συνθέσει 49 ολοκληρωμένα έργα.

-Συμμετείχε στην avant-garde ερωτική ταινία L'Homme de Pékin, τραγουδώντας περίεργες μελωδίες στα ντους μιας δημόσιας πισίνας.

-Το έργο του Kopernikus κάνει μια αναφορά στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, με την πρωταγωνίστρια να βυθίζεται σε έναν ονειρικό κόσμο όπου όλοι οι χαρακτήρες μιλούν σε μία γλώσσα ανύπαρκτη, κατασκευασμένη από τον ίδιο.

-Οι μελετητές του πιστεύουν πως αν ζούσε θα ήταν μεγάλος υποστηρικτής του internet, αφού πάντα βασιζόταν στον πλουραλισμό, στην ελευθερία και στη συνάντηση ιδεών.

-Ο μουσικολόγος και κριτικός Harry Halbreich έγραψε πως η μουσική του Βιβιέ δεν μοιάζει με κανενός άλλου και κινείται στα όρια όλων των μουσικών τάσεων.












Info: Ergon Ensemble, Αφιέρωμα στον συνθέτη Claude Vivier, 13 Φεβρουαρίου, Κεντρική Σκηνή, Συγγρού 107, Μετρό στάση Συγγρού-Φιξ. Εισιτ.: 5-18 ευρώ.
 
εμφάνιση σχολίων