0
1
σχόλια
766
λέξεις
CULTURE

Από την Cundy Chang μέχρι την Marina Abramovic και τον Nonda
 

ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
5 Φεβρουαρίου 2016
TO ΠΑΡΙΣΙ ΤΟΥ NONDA: Μέχρι τις 31 Μαρτίου θα έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε Το Παρίσι του Nonda. Πρόκειται για μια έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών προς τιμήν του Έλληνα καλλιτέχνη Επαμεινώνδα Παπαδόπουλου (1922-2005), a.k.a Nonda. Ο Nonda ήταν πρωτοπόρος του μοντερνισμού και ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης ευρωπαϊκής τέχνης του 20ού αιώνα. Τα πενήντα έργα της έκθεσης είναι κατανεμημένα σε πέντε αίθουσες του μουσείου. Πενήντα καμβάδες που οδηγούν στο δικό του Παρίσι, όπως εκείνος έβλεπε τη Μονμάρτρη, τις κρεαταγορές της Halles, την Place Blanche, την Place Tertre, τα καμπαρέ και πολλά ακόμα. Info: Το Παρίσι του Nonda, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7.

NEON ΚΑΙ MARINA ABRAMOVIĆ: Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς συνεργάζεται με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ του συλλέκτη Δημήτρη Δασκαλόπουλου και έρχεται για λίγες μέρες στην Ελλάδα. Η σύμπραξη του ΝΕΟΝ και του Marina Abramović Institute θα διαρκέσει έξι ολόκληρες εβδομάδες και θα γίνει στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς. Στη συμμετοχική εμπειρία περφόρμανς που είναι βασισμένη στη «Μέθοδο Abramović» θα πάρουν μέρος και Έλληνες περφόρμερ που συνεργάστηκαν με την εικαστικό και θα διευρύνουν τα όρια του σώματος και της ψυχής. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για το κοινό. Info: Συνεργασία NEON και Marina Abramović Institute, 10 Μαρτίου-24 Απριλίου, στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου.

Η CANDY ΚΑΙ 1.000 ΜΠΑΛΟΝΙΑ: 3 Πειράματα στην Πόλη. Το πρώτο πείραμα της Candy Chang ξεκινάει τον Φεβρουάριο με το School of the Future. Μέσα σε μια αίθουσα γεμάτη με 1.000 κόκκινα μπαλόνια, με ένα έδρανο και ένα τετράδιο, γράφουμε το δικό μας μάθημα ζωής. Το σχολείο αυτό δεν έχει κουδούνι και βαθμολογίες. Η μοναδική ερώτηση που απαντάμε είναι: Τι θα ήθελες να μάθεις; Αν θέλουμε, διαβάζουμε τι έγραψαν οι προηγούμενοι, τι έμαθαν και τι θέλουν να μας διδάξουν. Έτσι όλοι μαζί διαμορφώνουμε μια κοινή εγκυκλοπαίδεια γνώσεων, που ανάλογή της δεν βρίσκoυμε πουθενά. Το δεύτερο πείραμα λέγεται Before I Die και πραγματοποιείται εκτός Στέγης και, τέλος, το τρίτο έχει το όνομα Confessions και θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο. Σε ένα εξομολογητήριο, θα γράφουμε ανώνυμα εξομολογήσεις οι οποίες θα αναρτηθούν σε ένα installation που θα δημιουργηθεί σαν τοίχος προσευχής. Info: Η Candy Chang στη Στέγη, 8 Φεβρουαρίου-6 Μαρτίου. Εκθεσιακός χώρος & Εκτός Στέγης, Λεωφόρος Συγγρού 107-109.

ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ: Πρόκειται για μια έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και θα διαρκέσει από τις 11 μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου. Μέσα στο εργαστήριο που θα γίνει στο μουσείο θα μάθουμε από καλλιτέχνες, τεχνίτες και αρχαιολόγους πώς δούλευαν οι γλύπτες, οι αγγειοπλάστες, οι χρυσοχόοι και οι χαλκουργοί στην αρχαιότητα. Με τη βοήθεια παραδοσιακών εργαλείων όπως σμίλες, αμόνια και κεραμικούς τροχούς, θα δημιουργήσουν αντικείμενα παρόμοια με τα αρχαία εκθέματα του μουσείου που θα παρουσιάζονται στον ίδιο χώρο. Η έκθεση θα χωρίζεται σε τρεις ενότητες:  Μεταλλοτεχνία, όπου θα παρουσιάζονται αρχαία αντικείμενα από μέταλλα και σχέδια με πληροφορίες για τους αρχαίους τεχνίτες, Μαρμαροτεχνία, όπου θα παρουσιάζονται  κυκλαδικά ειδώλια και κλασικά μαρμάρινα γλυπτά, και τέλος, Κεραμική, που θα φιλοξενεί αρχαία αγγεία και πήλινα ειδώλια, εργαστήρια και ένα σωρό άλλα. Info: Μέσα στα εργαστήρια των Αρχαίων... μαζί δημιουργούμε, 11-29 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ PETER LINDBERG: Η έκθεση του γνωστού φωτογράφου Peter Lindberg στην Gagosian Gallery θα διαρκέσει μέχρι και τις 23 Απριλίου. Οι φωτογραφίες φαίνονται να είναι αυθόρμητες και είναι γνωστές για τον ρεαλιστικό τρόπο που απεικονίζουν τη γυναικεία φυσική ομορφιά. Ο Peter Lindberg γεννήθηκε στη Λίσα της Γερμανίας και σήμερα βρίσκεται μεταξύ Παρισιού, Νέας Υόρκης και Αρλ της Γαλλίας. Τα έργα του εκτίθενται σε δημόσιες συλλογές σημαντικών ιδρυμάτων όπως το Μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο, το Κέντρο Georges Pompidou και το Centre National des Arts Plastiques στο Παρίσι. Info: Έκθεση φωτογραφίας του Peter Lindbergh, έως 23 Απριλίου, Gagosian Gallery.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζουν το τρίτο σκέλος των εκθέσεων Μεταμορφώσεις των Αθηνών/Πρόσωπα των Αθηνών. Πρόκειται για μια έκθεση αφιερωμένη στην ανθρώπινη παρουσία «στα υπέροχα ερείπια των Αθηνών», μέσα από φωτογραφίες από τον 19ο έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Η έκθεση ξεκινά με την πρώτη φωτογραφική λήψη που έγινε στην Ελλάδα το 1839 και συνεχίζει προβάλλοντας μέσα από λήψεις το πρώιμο urban τοπίο της Αθήνας και των κατοίκων της. Ιnfo: Άνθρωποι στα υπέροχα ερείπια των Αθηνών, έως 8 Μαΐου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων.

44.ELLES/ΕΚΕΙΝΕΣ: Πρόκειται για ένα μεγάλο αφιέρωμα με έργα 67 δημιουργών στο Μουσείο Φρυσίρα. Το μουσείο με αυτό τον τρόπο τιμά τις Ευρωπαίες γυναίκες ζωγράφους του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα, οι οποίες συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης τέχνης. Ιnfo: Elles/Εκείνες, έως 30 Ιουνίου, Μουσείο Φρυσίρα, Μονής Αστερίου 3.
 
εμφάνιση σχολίων