0
1
σχόλια
295
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Τα πόστερ από το γαλλικό Μάη θυμίζουν σήμερα

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
28 Απριλίου 2017
Παρίσι, Μάιος 1968. Ο συσσωρευμένος θυμός και η απογοήτευσή για τη φτώχεια, την ανεργία και τη συντηρητική κυβέρνηση, προκάλεσε στη Γαλλία ένα μαζικό κίνημα που απαιτούσε σαρωτικές κοινωνικές αλλαγές. Εργαζόμενοι και φοιτητές εξάπλωσαν ένα κύμα απεργιών και διαδηλώσεων, καταλαμβάνοντας εργοστάσια και πανεπιστήμια. Κατά της διάρκεια της κρίσης, διαμορφώθηκε το Atelier Populaire: ένα λαϊκό εργαστήριο αποτελούμενο από μαθητές και καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών, αλλά και εξωσχολικούς καλλιτέχνες που αποφάσισαν να δημιουργήσουν το πρώτο πόστερ της επανάστασης μέσα σε ένα τυπογραφείο υπό κατάληψη.

Πολύ γρήγορα, το ένα πόστερ έγινε πολλά. Και η ενθάρρυνση των διαδηλωτών μεγάλωσε μαζί τους. Οι αφίσες του Atelier Populaire σχεδιάστηκαν ανώνυμα και διανεμήθηκαν δωρεάν. «Έντυσαν» διαδηλώσεις, οδοφράγματα και τοίχους σε όλη τη Γαλλία. Τα μηνύματα τους, εξαιρετικά ισχυρά, σήμερα μοιάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ.

Να ‘στε ρεαλιστές, ζητήστε το αδύνατο.
Η ανία είναι αντεπαναστατική.
Δεν θα αξιώσουμε τίποτα, δεν θα ζητήσουμε τίποτα. Θα πάρουμε, θα καταλάβουμε.
Το αφεντικό έχει ανάγκη εσένα, δεν τον έχεις εσύ ανάγκη.
Εργαζόμενε: Είσαι 25 χρονών αλλά το συνδικάτο σου είναι του προηγούμενου αιώνα.
Η ποίηση βρίσκεται στους δρόμους.

Ο εκδοτικός οίκος Four Corner Books κυκλοφόρησε σε βιβλίο τη συλλογή των πόστερς, με τίτλο «Η ομορφιά είναι στους δρόμους: μια οπτική καταγραφή της εξέγερσης του Μάη του 68» .

Το βιβλίο καταφτάνει σε μια εποχή όπου πολλοί από εμάς είμαστε αρκετά «Αγανακτισμένοι» ώστε θα θέλαμε να αναπαράγουμε την επανάσταση του Μάη του 1968.

Σήμερα, η προπαγάνδα της αφίσας έχει αντικατασταθεί από εικόνες γκραφίτι καλλιτεχνών του δρόμου (όχι αυτοί που πουλάνε τα έργα τους για χιλιάδες λίρες βλέπε Banksy), ακτιβιστικές εγκαταστάσεις στους δρόμους και διαδικτυακά καλέσματα στο facebook και το twitter.

Ισπανία, Μάιος 2011. «Αν δεν μας αφήσετε να ονειρευτούμε, δεν θα σας αφήσουμε να κοιμηθείτε». Το σύνθημα του Μάη του ‘68, για μια Μαδρίτη που δεν κοιμάται. Καληνύχτα σε όλους μας.
 
εμφάνιση σχολίων