0
1
σχόλια
369
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Γιατί η επιστήμη δεν θα μπορέσει να τα μετρήσει ποτέ τα συναισθήματά μας και πώς αυτά μετατρέπονται σε δυνατές παρορμήσεις για ορισμένους από εμάς;

DOC TV
30 Μαΐου 2016
ΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ, που δεν ξέρει τίποτα από συσκευές ραδιοφώνου, βλέπει ένα ραδιόφωνο όταν φτάνει στη Γη και μένει μαγεμένος με τη μουσική που το ακούει να βγάζει.

ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΟΤΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ που προέρχεται από το εσωτερικό της συσκευής είναι αποτέλεσμα κάποιας αντίδρασης ανάμεσα στα στοιχεία της. Απορρίπτει με την πρώτη ματιά ότι η μουσική μπορεί να έρχεται απέξω, διότι δεν βλέπει να μπαίνει τίποτα στο ραδιόφωνο· ούτε καλώδιο ούτε άλλη επαφή. Για να αποδείξει ότι η μουσική δεν έρχεται απέξω αλλά βρίσκεται ήδη εκεί μέσα, θα εξηγούσε, με καμάρι σπουδαίου επιστήμονα-ερευνητή, ότι: «Διαπιστώσαμε πως η συσκευή ζυγίζει το ίδιο όταν είναι αναμμένη κι όταν είναι σβηστή».

ΕΑΝ, ΤΩΡΑ, ΣΚΕΦΤΟΤΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΟΥ αυτή τη θαυμαστή τεχνολογία, θα προσπαθούσε να μάθει πώς φτιάχνεται μια τέτοια συσκευή. Θα έβρισκε τα κομμάτια, τους διακόπτες, το κουτί, τους κρυστάλλους πυριτίου, τα χάλκινα καλώδια κι όλα τα συναφή, και μετά από πολλή προσπάθεια θα κατάφερνε να φτιάξει ένα αντίγραφο του ραδιοφώνου, ακριβώς ίδιο μ’ αυτό που είχε δοκιμάσει με επιτυχία στη Γη, και θα πλημμύριζε από υπερηφάνεια.

ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΘΑ ΕΓΡΑΦΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ: «Κατανόησα στην εντέλεια αυτό το πράγμα κι έφτιαξα μια συσκευή ολόιδια μ’ αυτήν της Γης. Ακόμα δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί δεν βγάζει μουσική». Μπορεί κανείς, από τώρα ως την αιωνιότητα, να δηλώνει βέβαιος ότι η αγάπη, η αφοσίωση ή η αλληλεγγύη, η συμπάθεια και η φιλία είναι (σύμφωνα με το αμερικανικό Journal of Psychotherapy): «Απλοί μηχανισμοί άμυνας του πληγωμένου ή ένοχου εγώ».

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ, ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ όλα αυτά, πράγματι. Πώς εξηγείται, όμως, ότι αν μετασχηματιστούν σε αξίες, αυτά τα συναισθήματα μετατρέπονται σε δυνατές παρορμήσεις για ορισμένους από εμάς; Παρορμήσεις τόσο σημαντικές που χωρίς αυτές δεν ζούμε, και που γι’ αυτές μπορούμε να πεθάνουμε;


Απόσπασμα από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι, Από την άγνοια στη σοφία, εκδ. Όπερα. Ο Χόρχε Μπουκάι (30 Οκτωβρίου 1949) είναι ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας από την Αργεντινή. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαεπτά γλώσσες.

Πηγή: Lecture Bureau


Διαβάστε επίσης: Μπουκάι: 9 αλήθειες
 
εμφάνιση σχολίων