0
1
σχόλια
947
λέξεις
ΖΗΝ

Η οργάνωση που δίνει φωνή στα βιβλία

ΑΝΝΑ ΣΑΛΒΑΝΟΥ
8 Νοεμβρίου 2015
Για να ακούνε με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας! Αυτό είναι το σλόγκαν του Διαβάζω για τους άλλους, ενός από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα μη κυβερνητικά δίκτυα, που ανέλαβε να εμπλουτίσει την ακουστική βιβλιοθήκη τυφλών, αλλά και να μεταφέρει μέσα από τους εθελοντές του, τη χαρά της ανάγνωσης σε παιδιά και ηλικιωμένους που δεν έχουν τη δυνατότητα της ανάγνωσης. Η Βασιλική Αγγέλου, υπεύθυνη MME της οργάνωσης, απάντησε στις ερωτήσεις του DOC TV και μας εμπνέει να προσφέρουμε κι εμείς.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της οργάνωσης; «Η ιδέα για το Διαβάζω για τους Άλλους γεννήθηκε πολύ απλά, όπως όλα τα όμορφα πράγματα. Κάποια μέρα πριν από ένα χρόνο (Νοέμβριος 2014), η Αργυρώ Σπυριδάκη, εμπνεύστρια του Δικτύου μας, συζητούσε με τον φίλο της Θοδωρή Τσάτσο για βιβλία. Του πρότεινε, λοιπόν, να διαβάσει ένα συγκεκριμένο βιβλίο αλλά ο Θοδωρής, ο οποίος είναι εκ γενετής τυφλός, της απάντησε πως δεν μπορεί να το διαβάσει γιατί δεν υπάρχει στην ακουστική βιβλιοθήκη των τυφλών. Ήταν ακριβώς τη στιγμή εκείνη που η Αργυρώ συνειδητοποίησε πως οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης δεν έχουν ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες στην ανάγνωση όπως οι βλέποντες. Για να "διαβάσει" ένα βιβλίο λογοτεχνίας ή ακόμη και ένα σχολικό βιβλίο, ένας άνθρωπος τυφλός ή με περιορισμένη όραση θα πρέπει είτε να το ακούσει, αν υπάρχει το βιβλίο αυτό σε ηχογραφημένη μορφή, είτε να βασιστεί σε κάποιον βλέποντα που θα έχει τον χρόνο και τη διάθεση να του το διαβάσει. Αισθανόμενη την αδικία της κοινωνίας στο κομμάτι αυτό, η Αργυρώ σκέφτηκε να κινητοποιήσει εθελοντές να ηχογραφήσουν βιβλία για τους μη βλέποντες, καθώς αυτά που υπάρχουν ήδη σε ακουστική μορφή είναι πολύ λίγα σε σχέση με την ετήσια λογοτεχνική παραγωγή. Ξεκινώντας από μια απλή σελίδα στο Facebook, κάλεσε εθελοντές να συμμετέχουν στην ιδέα της. Έτσι δημιουργήθηκε το Διαβάζω για τους Άλλους, με μια πρώτη συνάντηση 40 (άγνωστων μεταξύ τους) εθελοντών τον Ιανουάριο του 2015. Αυτή τη στιγμή και μόλις 10 μήνες μετά την έναρξη του Δικτύου, μετράμε ήδη 1.100 εγγεγραμμένους εθελοντές, με σταθερή ροή 30 νέων εθελοντών την ημέρα».

Ποιες είναι οι δράσεις που διοργανώνει το Διαβάζω για τους άλλους; «Ενώ αρχικός σκοπός του Δικτύου ήταν η ηχογράφηση ακουστικών βιβλίων για τυφλούς, πολύ σύντομα συνειδητοποιήσαμε πως υπάρχουν και άλλες κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι στερούνται τη χαρά της ανάγνωσης. Οι δράσεις μας λοιπόν αυτή τη στιγμή, εκτός από την ηχογράφηση βιβλίων για δημιουργία ακουστικής βιβλιοθήκης, περιλαμβάνουν και ζωντανές αναγνώσεις σε γηροκομεία, ορφανοτροφεία και ιδρύματα παιδικής προστασίας. Σύντομα σκοπεύουμε να αναπτύξουμε και δράσεις για αναλφάβητους σε κέντρα κράτησης και για ασθενείς σε νοσοκομεία».

Πώς είναι να δουλεύει κανείς προφέροντας κάτι τόσο σημαντικό, όσο είναι η γνώση αλλά και η φαντασία, σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη; «Είναι μια ασχολία που εμπνέει και συγκινεί, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως όλοι μας εργαζόμαστε εθελοντικά για τις δράσεις του Δικτύου. Είναι υπέροχο που τόσοι άνθρωποι αφιερώνουν τον χρόνο και την προσπάθειά τους χωρίς να περιμένουν τίποτε άλλο από τη χαρά της προσφοράς. Είναι πολύ σημαντικό στην εποχή μας να οραματιζόμαστε και να εργαζόμαστε όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία. Έχουμε όλοι οι εθελοντές την κοινή αίσθηση ότι δουλεύουμε ομαδικά για κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας, κάτι όμορφο και αισιόδοξο».

Έχουν έρθει στιγμές που υπήρξαν δυσκολίες ή εμπόδια στη δράση σας; Στιγμές συγκίνησης; «Στον σύντομο χρόνο λειτουργίας της ομάδας μας, έχουμε συναντήσει αρκετές δυσκολίες. Για παράδειγμα, κάτι που μας καθυστερεί αρκετά είναι πως για να ξεκινήσουμε δράσεις σε ένα δημόσιο γηροκομείο ή ορφανοτροφείο, θα πρέπει να πάρουμε πρώτα έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του συγκεκριμένου ιδρύματος, κάτι που είναι απόλυτα σεβαστό βέβαια αλλά δεν παύει να είναι χρονοβόρο. Μια έγκριση που δίνεται κατόπιν συνέλευσης του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να χρειαστεί 2-3 μήνες ή και περισσότερο. Μια άλλη δυσκολία τον τελευταίο καιρό, αλλά και μεγάλη μας χαρά ταυτόχρονα, είναι πως λόγω της μεγάλης προσέλευσης εθελοντών, χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να διοργανώσουμε νέες δράσεις και να απορροφηθούν όλοι εκεί που τους ενδιαφέρει να προσφέρουν. Για παράδειγμα, ενώ πάνω από 700 εθελοντές μας ενδιαφέρονται να ηχογραφήσουν βιβλία, ένα αντικειμενικό πρόβλημα για εμάς είναι πως δεν έχουμε πολλά στούντιο ηχογράφησης στη διάθεσή μας. Παρά τις δυσκολίες όμως, είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις τόσο κόσμο που θέλει να προσφέρει. Στιγμές συγκίνησης σαφώς βιώνουμε και μέσα από τις δράσεις μας, όταν βλέπουμε με πόση χαρά μάς περιμένουν οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία ή όταν παιδάκια μάς περιμένουν στην πόρτα την ημέρα που ξέρουν πως θα πάμε και μας αφιερώνουν ζωγραφιές. Είναι εξαιρετικά πολύτιμες αυτές οι στιγμές...».

Πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει στις δράσεις της οργάνωσής σας; «Για να εγγραφεί κάποιος στο Δίκτυό μας, θα πρέπει να συμπληρώσει τη φόρμα εγγραφής νέου εθελοντή που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας. Απο εκεί και πέρα, ανάλογα με ποιες δράσεις έχει δηλώσει πως τον ενδιαφέρουν (ηχογράφηση βιβλίων, αναγνώσεις σε παιδιά ή γηροκομεία, διοικητική οργάνωση κ.λπ.), θα επικοινωνήσει μαζί του ο υπεύθυνος της κάθε δράσης για να τον ενημερώσει. Το μόνο που ζητάμε από τους νέους εθελοντές μας είναι λίγη υπομονή, καθώς τον τελευταίο καιρό οι εγγραφές είναι πάρα πολλές και δεν μπορούν να απορροφηθούν όλοι άμεσα. Συνεχώς όμως ξεκινούν νέες δράσεις...».

Υπάρχει κάτι που ονειρεύεστε για τη συνέχεια σχετικά με το Διαβάζω για τους άλλους; «Υπάρχουν πολλά που ονειρεύομαστε. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ακουστική βιβλιοθήκη όπου θα υπάρχουν όλα τα βιβλία και κάθε είδους αναγνώσματα διαθέσιμα για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Θέλουμε επίσης σταδιακά να επεκταθούμε σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή οι δράσεις μας πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης, ενώ σε λίγο καιρό θα ανέβουμε και στη Θεσσαλονίκη. Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε κάθε μικρή και μεγάλη πόλη της χώρας μας και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης, την κοινωνία όπου πραγματικά θέλουμε να ζούμε».


Info: Διαβάζω για τους άλλους, φόρμα επικοινωνίας. Facebook.

εμφάνιση σχολίων