2
1
σχόλια
675
λέξεις
VIDEO

Ένα φωτεινό διάλειμμα ζωής σε μια γκρίζα πραγματικότητα. Γιατί «αν επικεντρωθείς στα αρνητικά, τι θα καταλάβεις;»

DOC TV
7 Νοεμβρίου 2015
Η δημοσιογράφος Ελένη Ξένου και ο σκηνοθέτης Χριστόφορος Ροδίτης μιλούν στο DOC TV για την εκπομπή τους «Φωτεινές Ιστορίες», που προβλήθηκε μέσα από την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Καθημερινή». Οι «Φωτεινές Ιστορίες», μία παραγωγή του MAD TV Κύπρου με τη στήριξη της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, έχει στόχο να ανακαλύψει τη φωτεινή, αισιόδοξη πλευρά της ζωής μέσα στη μουντίλα και τη μιζέρια της καθημερινότητας.

Πώς προέκυψε η ιδέα για την εκπομπή; Είναι και η ίδια η γέννηση της εκπομπής μια φωτεινή ιστορία; «Η ιδέα γεννήθηκε από μια προσωπική μας, δημιουργική ανάγκη (εμένα και του σκηνοθέτη Χριστόφορου Ροδίτη) να υπάρξει ένα αντίβαρο στη μουντίλα της ειδησεογραφίας (σκάνδαλα, διαφθορά, μιζέρια κ.λπ.) μέσα από ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, οι οποίοι δεν τα βάζουν κάτω στα δύσκολα αλλά επιμένουν να περπατούν στη φωτεινή πλευρά της ζωής. Θέλαμε δηλαδή να υπογραμμίσουμε μέσα από αυτές τις ιστορίες πωςυπάρχει ο τρόπος να κοιτάζεις τη ζωή από μια φωτεινή οπτική γωνία. Και επίσης πως δεν είναι ούτε γραφικό, ούτε ουτοπικό να υπερασπίζεσαι τα όνειρά σου, αλλά είναι ο τρόπος να βρίσκεις τη δική σου ισορροπία κόντρα στη μιζέρια της εποχής. Aναμφισβήτητα είναι και ο τρόπος που προσπαθούμε εμείς να ζούμε και ο δρόμος που και οι δύο μας θέλουμε να περπατάμε. Με την επίγνωση και με τη συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε τις ανατροπές να μας εγκλωβίζουν στους φόβους μας αλλά να μας απελευθερώνουν από αυτούς».

Πώς ξεχωρίζεις έναν άνθρωπο που έχει να αφηγηθεί ή ζει μια φωτεινή ιστορία; Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν μια ιστορία φωτεινή; «Ο άνθρωπος που έχει να αφηγηθεί μια φωτεινή ιστορία ξεχωρίζει μέσα από τον τρόπο που επιλέγει να κοιτάζει τη ζωή. Δεν επιτρέπει στις συνθήκες να του καταργήσουν την ελπίδα και επιμένει να υπερασπίζεται το δικαίωμα στο όνειρό του. Τα στοιχεία που κάνουν μια ιστορία φωτεινή είναι εκείνα που υπογραμμίζουν τη δύναμη του ανθρώπου να βρίσκει τον δικό του δρόμο και να μην εγκλωβίζεται στους φόβους και στις ανασφάλειες που του υπαγορεύουν οι όποιες συνθήκες. Όπως λέει και ένα νεαρό παιδί στις Φωτεινές μας Ιστορίες, “οι μέρες μας σ’ αυτή την ζωή είναι πραγματικά μετρημένες και δεν αξίζει να τις χαραμίζουμε”».

Είναι εύκολο να βρεις σήμερα ανθρώπους αισιόδοξους, που δεν χάνουν την όρεξή τους, που συνεχίζουν μέσα στα δύσκολα; «Μέσα από τη δική μας τουλάχιστον εμπειρία διαπιστώσαμε ότι τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να βρεις αισιόδοξους ανθρώπους, αρκεί να αισθάνεσαι πως αξίζει τον κόπο να τους ψάξεις. Μπορεί να είναι ακόμα και ο άνθρωπος της διπλανής σου πόρτας μια φωτεινή ιστορία, ή κάποιος που συναντάς καθημερινά και δεν ξέρεις τι ιστορία κουβαλά. Άνθρωποι που αγαπούν τη ζωή και συνειδητοποιούν πως δεν μπορείς να ζεις με το να καταριέσαι τη μοίρα σου, αλλά ότι πρέπει να βρίσκεις ακόμη και στα ελάχιστα τη δύναμη και την ενέργεια να ξαναχτίσεις το μέλλον σου».

Υπάρχουν αρκετές φωτεινές ιστορίες που κάνουν τη διαφορά γύρω μας; Δεν φοβάσαι μήπως ξεμείνετε από θέματα; «Οι Φωτεινές Ιστορίες είναι ένας κύκλος από δέκα επεισόδια. Αυτός ήταν ο αρχικός μας στόχος. Στην πορεία, ωστόσο, άρχισαν να έρχονται φωτεινές ιστορίες να μας βρίσκουν πριν ακόμα τις ψάξουμε, μέσα από μηνύματα που λαμβάναμε από διάφορες πόλεις και χωριά της Κύπρου. Ήταν για μας μια ευχάριστη έκπληξη, η διαπίστωση ότι η κοινότητα των αισιόδοξων ανθρώπων είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχαμε φανταστεί. Απλώς δεν έχει τον χώρο να εκφραστεί μέσα από τα ΜΜΕ, γιατί τα πλείστα από αυτά προτιμούν να αναπαράγουν τη μουντίλα και τους φόβους της εποχής και όχι να εστιάζουν στις αχτίδες φωτός που υπάρχουν».

Υπάρχει ενδιαφέρον για την αισιόδοξη πλευρά της ζωής, ή η μιζέρια και η γκρίνια πουλάει περισσότερο; «Προφανώς η μιζέρια και η γκρίνια πουλάει περισσότερο, γιατί είναι πιο βολικό να βλέπεις τον εαυτό σου σαν θύμα παρά να αναλάβεις εσύ τη ζωή στα χέρια σου. Τελικά όμως φαίνεται πως η “κουλτούρα του καναπέ” έχει ημερομηνία λήξεως και πως κάποια στιγμή συνειδητοποιείς πως όσο συνεχίζεις να βλέπεις τα πράγματα μαύρα, μαύρα θα παραμένουν. Όπως λέει πολύ σωστά και ένα νεαρό ζευγάρι στο ένατο επεισόδιο των Φωτεινών Ιστοριών, “αν επικεντρωθείς στα αρνητικά, τι θα καταλάβεις;”»





εμφάνιση σχολίων