0
1
σχόλια
350
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Σε ποιες χώρες πηγαίνουν οι Έλληνες επιστήμονες - μετανάστες

PRESS
20 Οκτωβρίου 2015
Η φυγή των νέων ανθρώπων, κυρίως επιστημόνων είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μετά την έναρξη της κρίσης. Οι πιο έντονες τάσεις φυγής κατεγράφησαν από το Eures (Ευρωπαϊκή Πύλη για την Επαγγελματική κινητικότητα) το 2011 και το 2012 και κορυφώθηκαν το 2013. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκε πτωτική τάση. Οι περισσότεροι από τους Έλληνες που προσπάθησαν να βρουν δουλειά στο εξωτερικό το έκαναν για πρώτη φορά.

Η γλώσσα είναι είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας στην εργασιακή κινητικότητα. Οι πιο δημοφιλείς εργασιακοί προορισμοί των Ελλήνων με σειρά προτίμησης είναι οι:
1. Βρετανία
2. Σουηδία
3. Δανία
4. Νορβηγία
5. Γερμανία
6. Ολλανδία
7. Βέλγιο
8. Γαλλία

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυξημένη είναι η τάση εκμάθησης πιο σπάνιων ξένων γλωσσών για την ένταξη σε αγορές εργασίας που μέχρι τώρα δεν ήταν στην πρώτη γραμμή προτιμήσεων των Ελλήνων. Πρόκειται κυρίως για τις σκανδιναβικές χώρες. Αυτός που αναζητεί δουλειά στο εξωτερικό τις περισσότερες φορές είναι νέος, 20-35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, αν και τα τελευταία δύο χρόνια απευθύνονται στο eures και μεγαλύτεροι, άνω των 45, που έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις.

Στην περίπτωση των νέων, η αναζήτηση εργασίας αφορά μία μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων. Για παράδειγμα, το 2011-2012, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από οικονομολόγους. Η αναζήτηση των άνω των 45, είναι πολύ πιο εξειδικευμένη. Αναζητεί εργασία πρώτα ο άντρας κατά κύριο λόγο, έτσι ώστε να ακολουθήσει και η σύζυγός του αργότερα, αν και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες αναζητούν και οι δύο σύζυγοι δουλειά στο εξωτερικό.

Οι επαγγελματίες αυτοί είναι συνήθως μηχανικοί, γιατροί και αρχιτέκτονες και πολλές φορές καταφέρνουν με επιτυχία να βρουν εργασία στο εξωτερικό, λόγω των κενών που διαπιστώνονται σε κάποιους κλάδους, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, που δεν μπορούν να καλυφθούν από την εσωτερική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eures, όλες οι ειδικότητες αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Αναφορικά με τις ειδικότητες που αναζητούνται από τις ξένες αγορές εργασίας, περιζήτητες είναι οι ειδικότητες του γιατρού, του μηχανικού (εκτός των πολιτικών μηχανικών), του νοσηλευτή, του φαρμακοποιού και του βιολόγου.

Μεγάλη ζήτηση υπάρχει επίσης για ελαιοχρωματιστές και ψυκτικούς, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με τη γλώσσα αλλά και με την πιστοποίηση που ζητούν στο εξωτερικό και δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
 
εμφάνιση σχολίων