0
1
σχόλια
515
λέξεις
ΖΗΝ

Ωμή ναπολιτάνα. Ο Άγγελος Ρέντουλας δίνει τη συνταγή για ένα απλό, αυτοκρατορικό γεύμα

FOOD DIARY
14 Ιουνίου 2020
Τις Δευτέρες φτιάχνω μακαρόνια. Κανονικά, μαύρα, με σάλτσα, χωρίς σάλτσα, με ή χωρίς τυρί, σκέτα, μακριά, κοντά, όρθια, ξαπλωτά. Είναι η μέρα που χρειάζομαι μακαρόνια, μια ένεση αμύλου, παρηγοριάς και στιγμιαίας χαράς. Μακαρονάδα η ψυχοθεραπευτική; Κι όμως. Τη συνήθειά μου αυτή την έχω περάσει σε φίλους και γνωστούς. Τι λέτε να το θεσμοθετήσουμε λοιπόν; Η Δευτέρα να γίνει η μέρα της μακαρονάδας;

Ξεκινάμε με μια καλοκαιρινή σπαγγετάδα που θέλει τρία υλικά, εκτός από τα μακαρόνια και το αλατοπίπερο. Τρία, αλλά να είναι τα καλύτερα. Ώριμες, ζουμερές αλλά όχι πλαδαρές και νερουλές ντομάτες, λάδι ελιάς, προτιμότερο ένα γεμάτο, πράσινο πελοποννησιακό ελαιόλαδο, και ψιλόφυλλο βασιλικό, που έχει ένα απαλό άρωμα κανέλας στο βάθος, σε αντιδιαστολή με τον πλατύφυλλο που είναι πιο ουζάτος. Το αλάτι να είναι νιφάδες αφρίνας, αυτό που οι Γάλλοι λένε fleur de sel και εμείς μεταφράζουμε ανθό αλατιού. Το πιπέρι μαύρο ή πράσινο, άκοπο, για να το χοντροτρίψουμε μόνοι μας.

Την πρωτόφτιαξα φοιτητής, με προφορική συνταγή της Κεφαλονίτισσας συμφοιτήτριας Αγγελικής Ρ. στην εστία του Dean House στο New Cross. Με άνοστες βελγικές ντομάτες τότε, ό,τι έφερνε το Sainsbury’s. Η νοστιμιά της όμως αποστομωτική. Κι η εικόνα της. Λαμπύριζαν τα μακαρόνια λουσμένα με το λάδι και την ωμή σάρκα της ντομάτας, κουκισμένα με το αλάτι και το πιπέρι. Αυτοκρατορική μακαρονάδα. Δίπλα, σε πλαστικά ποτήρια Ikea, σπίθιζε στο στεγνό φως του λονδρέζικου καλοκαιριού ένα Montepulciano d'Abruzzo. Αυτοκράτορες.


Μακαρονάδα με ωμή ντομάτα, ελαιόλαδο και βασιλικό (για 4 άτομα)
Χρόνος ετοιμασίας: περίπου 1 ώρα

1 πακέτο σπαγγέτι ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
3 ώριμες αλλά όχι υπερώριμες ντομάτες
120 ml ελαιόλαδο
30-40 φύλλα ψιλού βασιλικού
αφρίνα, μαυροπίπερο ή πρασινοπίπερο
1 κ.σ. αλάτι απλό

Κόβετε τις ντομάτες στη μέση και τις στύβετε λίγο με το χέρι να πέσουν τα σπόρια και τα υγρά. Τις κόβετε σε μικρά κομμάτια. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις τρίψετε στον χοντρό τρίφτη -σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο ζουμερή η μακαρονάδα. Μεταφέρετε την ντομάτα σε σουρωτό (με ψιλό μεταλλικό πλέγμα αν είναι τριμμένη), προσθέτετε ελάχιστη αφρίνα και την αφήνετε να στραγγίξει για περίπου 30 λεπτά-1 ώρα.

Βάζετε στην πιο μεγάλη κατσαρόλα που έχετε 4-5 λίτρα νερό να βράσουν. Για ευκολία βάζω δυο δόσεις στον βραστήρα και άλλο τόσο στην κατσαρόλα. Όταν κοχλάσει έντονα το νερό, ρίχνετε το κοινό αλάτι και τα μακαρόνια. Ανακατεύετε 2-3 φορές να αρχίσουν να λυγίζουν και τα βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Δεν ξεχνάτε να δοκιμάσετε, γιατί μπορεί να μαλακώσουν πιο νωρίς. Καλό είναι να κρατάνε.

Τα σουρώνετε και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια καθαρή, κρύα κατσαρόλα (όχι στην καυτή κατσαρόλα στην οποία τα βράσατε, γιατί όσο μένουν στο ζεστό σκεύος στεγνώνουν και μπορεί να κολλήσουν). Ρίχνετε αμέσως τα 2/3 της ντομάτας και του βασιλικού και το μισό λάδι και κάνετε ένα καλό ανακάτεμα. Τα ζεστά μακαρόνια θα απορροφήσουν μέρος της ωμής σάλτσας.

Σερβίρετε στα πιάτα και προσθέτετε από πάνω την υπόλοιπη ντομάτα και τον υπόλοιπο βασιλικό. Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και πασπαλίζετε με λίγες νιφάδες αλατιού και χοντροτριμμένο πιπέρι. Πρέπει να φαγωθεί αμέσως. Την προτιμώ χωρίς τυρί, όμως, αν επιμένετε, ταιριάζει με ψιλοτριμμένη παρμεζάνα ή στεγνή μυζήθρα ή κάποιο πικάντικο κεφαλίσιο τυρί.
εμφάνιση σχολίων