0
1
σχόλια
408
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Πέτυχα τα πάντα γιατί ήξερα να περιφρονώ τα πάντα. Η μοναδική μου φιλοδοξία ήταν να ιδώ»

DOCTV.GR
16 Μαΐου 2018
ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΝΕΡΩΣΩ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ένα μεγάλο μυστήριο της ανθρώπινης ζωής. Τον άνθρωπο τον εξαντλούν δύο πράξεις που εκπληρώνονται αυθόρμητα και στερεύουν τις πηγές της ύπαρξής του. Δύο ρήματα εκφράζουν όλες τις μορφές που παίρνουν αυτές οι δύο αιτίες του θανάτου: «θέλω» και «μπορώ». Ανάμεσα στα δύο αυτά όρια της ανθρώπινης δραστηριότητας υπάρχει μια άλλη διατύπωση απ' την οποία κυριεύονται οι σοφοί, και που της χρωστάω την ευτυχία και τη μακροζωία μου.

ΤΟ «ΘΕΛΩ» ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ, ΤΟ «ΜΠΟΡΩ» ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ· αλλά το «ξέρω» αφήνει τον αδύνατο οργανισμό μας σε μιαν αδιάκοπη κατάσταση γαλήνης. Έτσι, ο πόθος και η επιθυμία μου είναι μέσα μου νεκροί, σκοτωμένοι από τις σκέψεις. Η κίνηση και η δύναμη ρυθμίζονται από τη φυσική συμμετρία των οργάνων μου. Με δυο λόγια, έχω τοποθετήσει τη ζωή μου, όχι στην καρδιά που σπάει, όχι στα νεύρα που εξασθενίζουν, αλλά μέσα στο νου που δεν φθείρεται και που επιζεί πάνω απ' όλα.

ΚΑΜΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΔΕΝ ΠΛΗΓΩΣΕ ούτε το σώμα μου ούτε την ψυχή μου. Παρ' όλα αυτά, έχω ιδεί όλον τον κόσμο. Τα πόδια μου έχουν περπατήσει τα πιο ψηλά βουνά της Ασίας και της Αμερικής, έμαθα όλες τις γλώσσες του κόσμου κι έχω ζήσει κάτω απ' όλα τα καθεστώτα.

ΔΑΝΕΙΣΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΜΟΥ σ' έναν Κινέζο παίρνοντας για ενέχυρο τον πατέρα του, κοιμήθηκα κάτω από την τέντα του Άραβα, εμπιστευμένος τον λόγο της τιμής του, υπόγραφα συμβόλαια σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κι άφησα άφοβα το χρυσάφι μου στα χωριά των αγρίων· μ' έναν λόγο, πέτυχα τα πάντα γιατί ήξερα να περιφρονώ τα πάντα.

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΟΥ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ήταν να ιδώ. Το να βλέπεις, δεν είναι γνώση; Ω! η γνώση, νέε μου, δεν είναι μια πνευματική απόλαυση; Τι μένει από την υλική κατοχή ενός πράγματος; Μια ιδέα...


Απόσπασμα από το βιβλίο του Honoré de Balzac, Το μαγικό δέρμα, εκδόσεις Ηριδανός. Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ (20 Μαΐου 1799-18 Αυγούστου 1850) ήταν Γάλλος λογοτέχνης του 19ου αιώνα. Συγκαταλέγεται στους θεμελιωτές του ρεαλισμού στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία ενώ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους όλων των εποχών. H «Ανθρώπινη κωμωδία» (La Comédie humaine) είναι μια συλλογή μυθιστορημάτων που περιγράφουν την κοινωνία της εποχής του. Αποτελεί το σύνολο 91 ολοκληρωμένων και 48 ημιτελών έργων του Μπαλζάκ, μεταξύ των οποίων νουβέλες, μυθιστορήματα και πραγματείες. Δεν περιέχονται ωστόσο τα θεατρικά του έργα ή οι κωμικές ιστορίες Contes drôlatiques. Τα θέματά του κρίθηκαν συχνά ως προσβλητικά για τα χρηστά ήθη.

Πηγή: το 23ο γράμμα
 
εμφάνιση σχολίων