0
13
σχόλια
460
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Η ιστορία του δικού μας Central Park είναι στους περισσότερους άγνωστη

ΜΕΛΙΝΑ ΛΕΓΑΚΗ | ΦΩΤΟ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ
26 Απριλίου 2011
Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ γύρω από τα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα, τη σημερινή Βουλή, άρχισε να διαμορφώνεται το 1839. Λόγω της μικρής του έκτασης συγκριτικά με άλλους ευρωπαϊκούς κήπους -ναι, από τότε το ήξεραν ότι είναι μικρός!- ακολουθήθηκε αρχιτεκτονική με δαιδαλώδη στοιχεία ώστε να δείχνει μεγαλύτερος. Επίσημα, οι άνθρωποι που ανέλαβαν τις κηποτεχνικές εργασίες των πρώτων χρόνων ήταν ο βαυαρός γεωπόνος Σμάρατ, ο γάλλος κηποτέχνης Μπαρώ και ο πρώσος γεωπόνος Σμιτ.

ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΩΣΤΟΣΟ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ δημιούργημα της Αμαλίας. Η τότε βασίλισσα της Ελλάδος είχε πραγματικό πάθος με τον κήπο καθώς περνούσε εκεί τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα βοηθώντας και στις εργασίες. H ίδια φύτεψε τους φοίνικες που βρίσκονται κοντά στην είσοδο της Λ. Αμαλίας.

ΗΤΑΝ 1923 ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ χαρακτηρίστηκε «Κρατικός Δημόσιος Κήπος» και έκτοτε έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου. Με διάταγμα του 1927 έγινε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ονομάστηκε «Εθνικός Κήπος» ενώ πριν 5 περίπου χρόνια ο Κήπος υπήχθη στην εποπτεία του Δήμου Αθηναίων διατηρώντας σχετική αυτοτέλεια με δικό του Διοικητικό Συμβούλιο.

ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΕΦΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ο κήπος έχει μεγαλώσει, αριθμώντας πλέον περίπου 500 είδη φυτών, τα περισσότερα εκ των οποίων ξένης ιθαγένειας. Πολλά από τα πρώτα του δέντρα ζουν και σήμερα αποτελώντας φυσικά μνημεία.

Η ΑΡΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ «ΜΥΣΤΙΚΑ» ΤΟΥ. Το 1860 ανακαλύφθηκε ένα υδραγωγείο ηλικίας 2500 ετών του οποίου η συλλέκτρια στοά νερού, βάθους 12 μέτρων, αρχίζει από τη βάση του λόφου πάνω από του Παπάγου. Η γαλαρία αυτή διανύει μία απόσταση μήκους 6,5 χλμ περίπου, περνά μέσα από τον Εθνικό Κήπο και καταλήγει στο χώρο της αρχαίας αγοράς.

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ, ωστόσο το αρχαίο «Πεισιστράτειο υδραγωγείο», όπως ονομάζεται, φτάνει με μαντεμένιους σωλήνες ως τη λίμνη της εισόδου Β. Σοφίας του κήπου. Από εκεί και ακολουθώντας το υπόγειο και επίγειο δίκτυο αυλακών, γεμίζει τις υπόλοιπες λίμνες – υδαταποθήκες του κήπου παρέχοντας καθημερινά 1200 κυβικά νερού. Με άλλα λόγια, η ΕΥΔΑΠ φροντίζει μόνο για την παροχή πόσιμου νερού!

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΕΣ ΓΩΝΙΕΣ είναι το «παλιό ησυχαστήριο του Όθωνα», η τωρινή Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου (κοντά στην είσοδο του Ζαππείου) αλλά και το παραδοσιακό καφενείο όπου η δροσιά και η ησυχία σε παραπέμπουν σε άλλα μέρη και εποχές.

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ ΖΟΥΣΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΛΥΚΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ενώ αργότερα «πέρασαν» λιοντάρια, πιθηκάκια, ελάφια, ζαρκάδια και αετοί που ταλαιπωρήθηκαν αρκετά από τους επισκέπτες.

Ο Εθνικός Κήπος σε αριθμούς
• Έκταση: 158.000 m2
• Μήκος μονοπατιών: 7 χλμ
• Πρώτες δενδροφυτεύσεις: 1839
• Είδη φυτών: 500 (τα 400 ξένης ιθαγένειας)
• Λίμνες: 6 (συνολική επιφάνεια 2 στρέμματα)
• Είσοδοι: 7
• Κατανάλωση νερού: 1500 κυβικά ημερησίως
• Διαφορά θερμοκρασίας: 3-5 βαθμοί


H Μελίνα Λεγάκη είναι δημοσιογράφος, ορκισμένη οικολόγος και φανατική ταξιδιώτισσα.
εμφάνιση σχολίων