0
1
σχόλια
446
λέξεις
ΖΗΝ

Αποχαιρετάμε την άνοιξη με μεσογειακή μακαρονάδα, μελιτζάνες ιμάμ και φρουτένια γαλοπούλα

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
25 Μαΐου 2015
ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ
ΥΛΙΚΑ: 1 πακέτο σπαγγέτι, 1 μεγάλη μελιτζάνα, 400 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες και χτυπημένες στο μούλτι, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 200 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, 1 μέτριο κολοκυθάκι και ένα μέτριο καρότο τριμμένα στον τρίφτη, 1 κουτ. γλ. βασιλικό ξερό ή φρέσκο, ½ κουτ. γλ. ρίγανη, αλατοπίπερο, λίγο ελαιόλαδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε τα μακαρόνια ώστε να είναι al dente. Πλένουμε καλά τα μανιτάρια, τη μελιτζάνα, το καρότο, το κολοκύθι και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Σε μεγάλο και οπωσδήποτε βαθύ τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα λαχανικά. Μόλις βγάλουν όλα τα υγρά τους και εξατμιστούν, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και τα μπαχαρικά/μυρωδικά και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε χαμηλή φωτιά. Σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε στο τηγάνι τα μακαρόνια και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρονται ζεστά με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ή τυράκι της αρεσκείας μας.


ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΙΜΑΜ
ΥΛΙΚΑ: 5 μεγάλες μελιτζάνες, 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ½ ματσάκι μαϊντανό, ½ κουτ. γλ. ζάχαρη, 1 κουτ. γλ. κανέλα, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε στη μέση και τις αλατίζουμε. Τις αφήνουμε να σταθούν για 15-20 λεπτά ώστε να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένομε με νερό και τις σκουπίζουμε με χαρτί. Αλείφουμε τις μελιτζάνες με λίγο λάδι και τις τσιγαρίζουμε. Τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι. Κόβουμε σε κυβάκια τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και τον μαϊντανό. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά και προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλατοπίπερο και στο τέλος τον μαϊντανό. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες  σε ταψί και τις γεμίζουμε με το μείγμα που φτιάξαμε. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου ½ ώρα στους 180 βαθμούς. Ταιριάζουν πολύ μαζί με φέτα ή τζατζίκι και πατατούλες φούρνου.


ΦΡΟΥΤΕΝΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
ΥΛΙΚΑ: ½ κιλό φιλέτο γαλοπούλας, 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, 2 μέτρια καρότα κομμένα σε κυβάκια, 300 γρ. βερίκοκα (φρέσκα ή αποξηραμένα), 2-3 γαρίφαλα, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, 1 κουτ. γλ. μέλι, 1 ξυλάκι κανέλας, χυμό από 1 πορτοκάλι, 1/2 φλιτζ. του καφέ λάδι, 1 φλιτζ. του καφέ νερό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε το φιλέτο σε μεσαία κομμάτια. Τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε και τα βάζουμε σε ρηχή κατσαρόλα που έχουμε ζεστάνει το λάδι. Τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσουν τα κομμάτια και από τις δυο μεριές κι έπειτα προσθέτουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια. Όταν τσιγαριστούν κι αυτά, σβήνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και το νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στο μεταξύ πλένουμε τα βερίκοκα και τα κόβουμε στη μέση, αφαιρώντας τα κουκούτσια. Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα, χωρίς να λιώσουν. Σερβίρεται ζεστό, ιδανικά μαζί με μια δροσερή, πράσινη σαλάτα.
 
εμφάνιση σχολίων