0
1
σχόλια
500
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Το Bloomberg εξετάζει τα καλύτερα και τα χειρότερα δεδομένα των χωρών. Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
29 Μαΐου 2015
15 έρευνες σχετικά με το προσδόκιμο ζωής, την ποιότητα ζωής, τα χρέη των χωρών, την εργασία, τον πληθωρισμό, το χάσμα των φύλων ανάλογα με τα εργασιακά κέρδη, τις καταχρήσεις κ.ά. εξετάζει το Bloomberg και οπτικοποιεί τα δεδομένα. Η Ελλάδα έχει και θλιβερές πρωτιές αλλά, παραδόξως, και θετική κατάταξη σε μερικές από αυτές. Επιλέξαμε μερικές από τις σημαντικότερες.

ΣΤΟ ΝΟ 1 Η ΕΛΛΑΔΑ: Οι πρωτιές της χώρας μας είναι τρεις. Η πρώτη είναι καλή καθώς αφορά στη μεγαλύτερη πτώση του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Στο #1 όμως βρισκόμαστε επίσης με την πρωτιά των υψηλότερων ποσοστών ανεργίας αλλά και της υψηλότερης ανεργίας των νέων.

Μερικές από τις πιο σημαντικές κατηγορίες στις οποίες δεν τα πάμε και πολύ καλά είναι:

(#4) Η χώρα που γερνά πιο γρήγορα. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ιαπωνία, Ιταλία και Κροατία.

(#4) Μεγαλύτερο ρίσκο στάσιμου πληθωρισμού. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Κύπρος, Ιταλία, Πορτογαλία.

(#4) Χειρότερες προοπτικές για την πενταετία στην Ευρώπη. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος.

(#8) Μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων στα κέρδη. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι N. Κορέα, Ιαπωνία, Εσθονία, Τσέχικη Δημοκρατία, Αυστρία, ΗΠΑ, Γερμανία.

(#10) Ο πιο παρακμιακές χώρες. Η έρευνα εξετάζει το ποσοστό των καταχρήσεων ανάλογα με την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού, τζόγου και χρήσης ναρκωτικών. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Τσέχικη Δημοκρατία, Σλοβενία και Αυστραλία.

(#12) Μεγαλύτερο δημόσιο χρέος ανά άτομο. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ιαπωνία, Ιρλανδία, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Βέλγιο. Ενδεικτικά, κάθε κάτοικος στην Ιαπωνία χρωστά περίπου 100.000 δολάρια στους δανειστές.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΕΑ. Οι θέσεις που καταλαμβάνουμε σε πιο θετικές λίστες, που μπορεί να μην τις «νιώθουμε» καθημερινά, όμως ισχύουν.

Μερικές από τις πιο θετικές  κατηγορίες είναι:

(#13) Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στη Δυτική Ευρώπη. Εδώ ακόμα και το μικρότερο προσδόκιμο φτάνει τα 80 χρόνια ζωής. Οι Ελβετία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα βρίσκονται στις 5 πρώτες θέσεις.

(#13) Περισσότερες πληρωμένες ημέρες άδειας. Αυστρία και Πορτογαλία παίρνουν 35 ημέρες, Γερμανία και Ισπανία 34 ημέρες, Γαλλία και Ιταλία 31 ημέρες. Στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 26 μέρες άδειας -για όσους έχουν εργασία φυσικά.

(#18) Υψηλότερος κατώτατος μισθός ανά ώρα εργασίας. Τουλάχιστον τόσο ήταν με στατιστικά και υπολογισμό των αυξήσεως από το 2003 ως το 2013 όπως εξετάζει η έρευνα. Λουξεμβούργο, Γαλλία, Αυστραλία, Βέλγιο και Ολλανδία βρίσκονται στις 5 πρώτες θέσεις.

(#19) Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής μετά τη σύνταξη. Η Σιγκαπούρη σπάει τα κοντέρ με 23 χρόνια ζωής. Ακολουθούν η Γαλλία, η Ν. Κορέα, η Μάλτα με περίπου 23, 22 και 21 χρόνια αντίστοιχα. Στην Ελλάδα ο χρόνος αυτός υπολογίζεται σε 16,6 χρόνια.

(#19) Βιολογική γεωργία. Η Αυστραλία έχει τις μεγαλύτερες εκτάσεις και το μεγαλύτερο ποσοστό βιολογικής καλλιέργειας. Ακολουθούν οι Αργεντινή, ΗΠΑ, Κίνα και Ισπανία. Στην Ελλάδα οι εκτάσεις βιολογικής καλλιέργειας υπολογίζονται σε 1 εκατ. 114 χιλιάδες και οι γεωργοί που ασχολούνται με αυτήν περίπου 23.000.

(#21) Ανάμεσα σε 25  χώρες της Ευρώπης όπου οι ψυχίατροι είναι περισσότερο απασχολημένοι, η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά. Λίγο ο ήλιος , λίγο η θάλασσα, λίγο οι φίλοι, προφανώς ακόμα κρατιόμαστε.

Μπορείτε να δείτε τη σχετική λίστα με όλες τις έρευνες εδώ.
 
εμφάνιση σχολίων