0
1
σχόλια
459
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Η 9η Μαΐου έχει ανακηρυχθεί ως ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης. Ο Μανώλης Γλέζος συμμετέχει σε εκδηλώσεις στο Βερολίνο

PRESS
9 Μαΐου 2015
Φανταστείτε ότι γίνεται πόλεμος και δεν πάει κανείς σε αυτόν… Το παραδοξολόγημα αυτό του κινήματος ειρήνης από τη δεκαετία του '60 δεν είχε δυστυχώς ισχύ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, οι άνθρωποι συμμετείχαν μαζικά στις πολεμικές επιχειρήσεις. Η μαζική συμμετοχή προκάλεσε έτσι μαζικό θάνατο. Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια άτομα, από τα οποία τα μισά σχεδόν (27 εκατομμύρια) ήταν πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης.

Αυτά και άλλα πολλά αναφέρθηκαν σε εκδήλωση που έκανε την Πέμπτη η Linke (Αριστερά) στο γερμανικό κοινοβούλιο, με αφορμή τη λήξη του πολέμου πριν ακριβώς 70 χρόνια, στις 8 Μαΐου 1945. Ανάμεσα σε άλλα, τονίστηκε το γεγονός ότι η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Αγγλία, Σοβιετική Ένωση κ.λπ.) σήμανε και την απελευθέρωση της Γερμανίας από τους ναζί. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα σοβιετικά στρατεύματα που μπήκαν σαν πρώτα στη «φωλιά του λύκου», το Βερολίνο, και ανάγκασαν έτσι τους ναζί να προβούν σε πλήρη συνθηκολόγηση.

Επόμενο έτσι, οι ιθύνοντες της Linke να δώσουν το βάρος της εκδήλωσης στους «απελευθερωτές» και να καλέσουν ως ομιλητές επιζώντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, καθώς και εκπροσώπους της κρατικής διαδόχου της, της Ρωσίας. «Με αυτό πηγαίνουμε κόντρα στον σύγχρονο ιστορικό αναθεωρητισμό, που επιχειρεί να μειώσει τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στην απελευθέρωση», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Linke, Γκρέγκορ Γκίζι.

Ο «σταρ» της βραδιάς ήταν όμως ο Μανώλης Γλέζος, που έβγαλε έναν πύρινο, αλλά κάθε άλλο παρά «πανηγυρικό» λόγο. «Με αυτά που λέω θέλω να σας κάνω να σκεφτείτε», είπε απευθυνόμενος στους εκατοντάδες κατά το πλείστον ηλικιωμένους ακροατές. Και αυτό το έκανε θέτοντάς τους μια σειρά από βασικά ερωτήματα: Αν ο ναζισμός, εκτός από στρατιωτική, υπέστη και ιδεολογική ήττα το 1945, ή αν οι σύμμαχοι τήρησαν τις υποσχέσεις τους για παροχή ανεξαρτησίας σε όλους τους λαούς και ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλους τους ανθρώπους μετά τη λήξη του «μεγάλου πολέμου».

Εντύπωση έκανε και ο λόγος του πρώην προέδρου της Linke καθώς και του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, Όσκαρ Λαφοντέν, με θέμα: «Ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη». Η βασική θέση του: Ο πόλεμος είναι και συνέπεια της κοινωνικής αδικίας. Και αυτή η αδικία, πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Γλέζο, συντελείται σήμερα με πρωτοφανή τρόπο στην Ελλάδα. Η χώρα στενάζει υπό τη δικτατορία του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου και της ντόπιας ολιγαρχίας με τη βοήθεια της Άνγκελα Μέρκελ.Η Linke, τόνισε, υποστηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αποτινάξει αυτή τη δικτατορία.

Σήμερα ο κ. Γλέζος θα πάρει μέρος σε διάσκεψη με θέμα τη μεταπολεμική Ευρώπη. Στο πάνελ θα βρίσκεται και η Μπεάτε Κλάρσφελντ -παγκόσμια γνωστή για το χαστούκι που έδωσε τον Νοέμβριο του 1968 στο Βερολίνο στον χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο Κουρτ Γκέοργκ Κίζινγκερ λόγω του ναζιστικού παρελθόντος του. «Το αφιερώνω στον Μανώλη Γλέζο», είχε πει τότε. Ασυνήθιστο αφιέρωμα, που έγραψε επίσης ιστορία.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
 
εμφάνιση σχολίων