0
1
σχόλια
379
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Μια ομιλία σε φοιτητές του Μπέρκλεϊ και στους ονειροπόλους όλου του κόσμου. Ο δεκάλογος του βετεράνου David Carr των NY Times εμπνέει

DOC TV
25 Φεβρουαρίου 2015
Ο David Carr, δημοσιογράφος των NY Times και από τους πιο δημοφιλείς των ΗΠΑ, δεν είχε μια τυπική ιστορία ζωής. Του πήρε επτά ολόκληρα χρόνια για να τελειώσει το κολέγιο. Δεν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί του, ενώ προτού αποκτήσει τη στήλη του στους NY Times, πέρασε τόσο από την πρόνοια του κράτους όσο κι από κέντρο αποτοξίνωσης. Εργάζεται στους Times το 2002, αρχικά γράφοντας απλώς για τα γεγονότα στον κόσμο των ΜΜΕ. Στη συνέχεια του δόθηκε μια εβδομαδιαία στήλη από την οποία ανέλυε τη ζωή και τις εξελίξεις στα μίντια.

Έγινε διάσημος το 2008, μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του The Night of the Gun, στο οποίο περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά και τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε τελικά να απεξαρτηθεί.

Ο David Carr έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, μέσα στα γραφεία των Times. Ήταν γνωστός για το καυστικό του χιούμορ, το ευθύ στυλ του και την «πνευματική του αναίδεια», που του επέτρεπε να έχει μια κοφτερή, διορατική ματιά, χωρίς πολλά φίλτρα και ωραιοποιήσεις.

Το 2014, έβγαλε λόγο για τους αποφοίτους του Μπέρκλεϊ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Οι δέκα συμβουλές που τους έδωσε ήταν οι εξής:

1. Αυτός που θα αλλάξει τον κόσμο είναι κάποιος που έχει υποτιμηθεί. Δεν είναι το άτομο που όλοι περιμένουν. Μπορεί να είναι ένας από εσάς.

2. Κάνε αυτό που βρίσκεται μπροστά σου. Επικεντρώσου στα μικρά βήματα που έχεις μπροστά σου.

3. Μην ανησυχείς για την επίτευξη ενός γενικού σχεδίου, σχετικά με το πώς θα κατακτήσεις τον κόσμο.

4. Να είσαι ένας εργαζόμενος μεταξύ εργαζομένων. Είναι πιο σημαντικό να ταιριάζεις με τους άλλους, πριν ξεχωρίσεις.

5. Ακολούθησε τον «κανόνα της μαμάς». Μην κάνεις τίποτα που δεν μπορείς να εξηγήσεις ή να δικαιολογήσεις στη μαμά σου.

6. Μην κάνεις μόνο αυτό στο οποίο είσαι καλός. Το να είσαι δημοσιογράφος σού δίνει την άδεια να μαθαίνεις όλη σου τη ζωή.

7. Να είσαι παρών. Μην ανησυχείς για το πώς θα αποτυπώσεις τη στιγμή με το smartphone. Ζήσε το.

8. Ανάλαβε την ευθύνη για τα καλά και για τα κακά. Μάθε να αποδέχεσαι τις αποτυχίες σου.

9. Να είσαι ειλικρινής και πρόθυμος να κάνεις τις δύσκολες συζητήσεις.

10. Μη φοβάσαι να είσαι φιλόδοξος. Δεν είναι έγκλημα.


Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

εμφάνιση σχολίων