0
1
σχόλια
463
λέξεις
ΖΗΝ

3 λιχουδιές με κύριο συστατικό το αγαπημένο μήλο

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
6 Οκτωβρίου 2021
Tο ταπεινό μας μηλαράκι είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία, όλα πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Το καλύτερο όμως είναι πως ακόμα κι αν δεν μας τραβάει ιδιαίτερα να το φάμε σκέτο, υπάρχουν ένα κάρο λιχουδιές στις οποίες μπορούμε να το εντάξουμε. Όπως αυτές εδώ.

ΥΓΡΟ ΚΕΪΚ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ
ΥΛΙΚΑ: 4 μήλα τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού, 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα, 1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κούπα μαύρη ζάχαρη, 3 κουτ. σουπ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο, 4 κουτ. σουπ. κονιάκ, 2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ, 1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα, 2 κουτ. γλ. κανέλα, ¼ κουτ. γλ. αλάτι, ¼ κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο, λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε τα τριμμένα μήλα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα καρύδια και ανακατεύουμε. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη, το λάδι, το βούτυρο, το κονιάκ και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τα μήλα. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τα ενώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί ή φόρμα για κέικ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα επί περίπου μία ώρα, στους 160 βαθμούς. Όταν γίνει χλιαρό, πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.



ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΗΛΟΥ
ΥΛΙΚΑ: 2 κιλά μήλα κόκκινα, χυμό από 1 λεμόνι, 3 φλιτζ. τσαγιού νερό, 500 γρ. ζάχαρη λευκή ή μαύρη, 1 βανίλια, 1 ξυλάκι κανέλας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε καλά τα μήλα, τα ξεφλουδίζουμε, τα ξεσποριάζουμε και τα χτυπάμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν μικρά κομματάκια αλλά να μη λιώσουν. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε τα μήλα μαζί με τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Σε μέτρια φωτιά, φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, προσθέτουμε την κανέλα και τη βανίλια και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε τη μαρμελάδα μας σε αποστειρωμένα βάζα -και μετά, κατευθείαν πάνω στο ψωμί, το κρουασάν ή τις κρέπες μας.


LIGHT ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΗΛΟΥ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ
ΥΛΙΚΑ: 4 κόκκινα μήλα, 1 1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο, 4 ποτήρια του κρασιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 ποτήρι του κρασιού καρύδια ψιλοκομμένα, 1 κουτ. γλ. αλάτι, 1 κουτ. γλ. κανέλα, 4 κουτ. γλ. μέλι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε, καθαρίζουμε και ξεσποριάζουμε τα μήλα. Τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με 10 κουταλιές της σούπας νεράκι. Τα βράζουμε για 10 λεπτά ή λίγο περισσότερο, μέχρι να έχουμε έναν πολτό από μήλο. Προσθέτουμε την κανέλα και το μέλι και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις το μείγμα γίνει χλιαρό, προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, τα καρύδια και το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε τα κουλουράκια μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
 
εμφάνιση σχολίων