0
1
σχόλια
276
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

8 στους 10 δεν εμπιστεύονται εφημερίδες και ΤV. Η νέα έρευνα της Public Issue για την Εφ. Συν.

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
11 Νοεμβρίου 2014
8 στους 10 πολίτες δεν εμπιστεύονται τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι ελληνικές εφημερίδες έρχονται τελευταίες στην εμπιστοσύνη των πολιτών για ενημέρωση, σύμφωνα με το Β' μέρος της έρευνας της Public Issue για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών, με το 80% να τις απαξιώνει. Το 76% δεν εμπιστεύεται ούτε την τηλεόραση, ενώ  περίπου τέσσερις στους δέκα πολίτες εμπιστεύονται την ενημέρωσή τους μέσω του Διαδικτύου, με ποσοστό 42%. Η εμπιστοσύνη της ενημέρωσης μέσω ίντερνετ είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με το 2011, που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 18%.

Το ραδιόφωνο εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά σε επίπεδο αξιοπιστίας σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ΜΜΕ, με το 42% των πολιτών να το προτιμά για την ενημέρωσή του. Ωστόσο, και αυτό  παρουσιάζει κάμψη σε επίπεδο κοινωνικής αποδοχής. Όσο τα διαδραστικά μέσα ενημέρωσης όπως το ραδιόφωνο και το ίντερνετ ενισχύονται, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτά και στα μη διαδραστικά μέσα όπως είναι οι εφημερίδες και η τηλεόραση, γίνεται ακόμα πιο σαφής.

Το Α' μέρος της έρευνας αποκάλυψε πως η κρίση και το μνημόνιο, με ό,τι συνοδεύονται, κλονίζουν την εμπιστοσύνη σε γενικό θεσμικό πλαίσιο. Η κοινωνική αποδοχή της τηλεόρασης συμβαδίζει με εκείνη των πολιτικών κομμάτων, με το 79% των πολιτών να απορρίπτουν τα τελευταία. Το 72% δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες και το 68% τη Βουλή.

Παράλληλα, ένα 67% δηλώνει την εμπιστοσύνη του στον λαό γενικά, το 50% εμπιστεύεται τα κινήματα και το 48% τη Δικαιοσύνη. Η κοινωνική πόλωση αποτυπώνεται ποικιλοτρόπως στην έρευνα, με το 80% να δηλώνει ότι «μάλλον εμπιστεύεται» τον στρατό, το 70% την αστυνομία και το 40% την ΕΥΠ.

Η έρευνα διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2014, με δείγμα 1.007 ατόμων.

εμφάνιση σχολίων