0
1
σχόλια
450
λέξεις
ΖΗΝ

Μύθοι και αλήθειες για συστατικό που διχάζει τη διατροφή

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
8 Σεπτεμβρίου 2014
Ακούμε για τη γλουτένη διάφορους ισχυρισμούς: ότι μας παχαίνει, ότι μας αρρωσταίνει, ότι δεν πρέπει να την ξαναβάλουμε ποτέ στο στόμα μας αν θέλουμε να είμαστε υγιείς και λεπτοί. Τι ισχύει όμως απ’ όλα αυτά; Θέλαμε να καταλάβουμε κι έτσι βάλαμε τη γλουτένη στο μικροσκόπιο.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ: Όταν λέμε γλουτένη, εννοούμε ένα σύνθετο πρωτεϊνών, της γλιαδίνης και της γλουτελίνης, οι οποίες βρίσκονται στον σπόρο του σιταριού και άλλων δημητριακών, όπως το κριθάρι, το σιμιγδάλι, το πλιγούρι και η σίκαλη. Μια διατροφή χωρίς γλουτένη περιλαμβάνει τρόφιμα κάθε κατηγορίας σε φυσική μορφή, όπως κρέας, ψάρια, ξηρούς καρπούς, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ρύζι, καλαμπόκι, πατάτες, κινόα, καθώς και παράγωγά τους. Αποκλείει τις κατεργασμένες τροφές όπως οι κονσέρβες, τα αλλαντικά, ορισμένα είδη τυριών σε κρέμα, τις σάλτσες του εμπορίου, πάσης φύσεως προϊόντα με συντηρητικά καθώς και τρόφιμα που παράγονται από σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι, όπως ψωμί, ζυμαρικά, φρυγανιές, παξιμάδια.

ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ: Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό πληθυσμού που έχει δυσανεξία στη γλουτένη. Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι γνωστή και ως κοιλιοκάκη. Πρόκειται για μια κληρονομική πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά παράγοντας αντισώματα κατά της πρωτεΐνης γλιαδίνης, καταστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο το εσωτερικό τοίχωμα του λεπτού εντέρου, εμποδίζοντας έτσι την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα με άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και προσβάλλει κυρίως άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής. Η κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας: από χρόνια διάρροια και κοιλιακές κράμπες έως αρθρίτιδα, δερματικά εξανθήματα, οστεοπόρωση, ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου. Αν δεν πάσχουμε από κοιλιοκάκη, δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να αποκλείσουμε εντελώς τη γλουτένη από τη διατροφή μας.

Η ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ: Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη κυκλοφορούν ευρέως τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε όσους αναζητούν τρόπους  να χάσουν κιλά, τάζοντας σώμα και καλλίγραμμο και υγιές. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη έρευνα που να αποδεικνύει ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη προκαλεί απώλεια βάρους.

«ΕΚΟΨΑ ΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΙΣΑ»: Πολλοί έχουμε ακούσει τον ισχυρισμό από φίλους και γνωστούς. Ίσως να το έχουμε βιώσει και από πρώτο χέρι. Συμβαίνει όμως λόγω γλουτένης ή εξαιτίας μιας καλύτερης επιλογής τροφών; Πολλοί άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη γλουτένη στρέφονται αναγκαστικά σε πιο υγιεινές επιλογές. Καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά, κινόα και άπαχο κρέας. Μειώνουν το ψωμί, τη ζάχαρη και τις επεξεργασμένες τροφές, και έτσι χάνουν βάρος. Όμως υπάρχει και η πιθανότητα να πάρουμε βάρος ακολουθώντας μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά συσκευασμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη συχνά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και νάτριο. Και όλα αυτά μαζί και σε αρκετή ποσότητα παχαίνουν. Άρα, εκτός κι αν έχουμε κοιλιοκάκη, καλύτερα γλουτένη με μέτρο παρά λιπαρά και ζάχαρες με αμετροέπεια.

Πηγή: Celiac, Journal of the American Dietetic Association, diatrofi.gr

εμφάνιση σχολίων