1
1
σχόλια
198
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Ανύπαρκτη η προστασία των πολιτών που αποκαλύπτουν τη διαφθορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
8 Νοεμβρίου 2013
Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προσφέρουν επαρκή νομική προστασία στους ανθρώπους που αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς σχετικά με την εργασία τους.

Ως αποτέλεσμα, αυτοί οι πολίτες (οι λεγόμενοι whistleblowers) αντιμετωπίζουν συνέπειες, όπως η απόλυση και άλλα αντίποινα, σύμφωνα με την έκθεση «O θεσμός του whistleblowing στην Ευρώπη», που δημοσίευσε η Διεθνής Διαφάνεια.

Στην Ευρώπη, 16 χώρες παρέχουν μόνο μερική προστασία, ενώ 7 (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) είτε δε διαθέτουν σχετικούς νόμους είτε αυτοί  είναι ιδιαίτερα ανεπαρκείς.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νόμος που να προστατεύει τους πληροφοριοδότες, ενώ για τους νόμους που έχουν κάποια θεωρητική σχέση με το θέμα, το αν θα έβρισκαν εφαρμογή είναι θέμα διαφωνίας από μόνο του. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης και τη σχεδόν ανύπαρκτη πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό.

Μόνο τέσσερις χώρες της Ε.Έ. (Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Σλοβενία, Ηνωμένο Βασίλειο) διαθέτουν ισχυρούς νόμους για την επαρκή προστασία των πληροφοριοδοτών.

Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν νόμους βασισμένους σε διεθνή πρότυπα και αρχές.

«Η διαφθορά είναι μορφή κατάχρησης της εξουσίας και βλάπτει καθημερινά πολλούς άνθρώπους». Η γραμμή υποστήριξης της Διεθνούς Διαφάνειας είναι 10190.


 
εμφάνιση σχολίων