0
1
σχόλια
585
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Θεατρινισμοί οι συλλήψεις. Πολιτικό το όφελος για τη ΝΔ. Η λιτότητα έφερε τη Χ.Α. Ο ξένος Τύπος σήμερα αποδομεί την ελληνική κυβέρνηση

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
1 Οκτωβρίου 2013
Η κυβέρνηση ήξερε για τη Χρυσή Αυγή και δεν έκανε τίποτα για να τη σταματήσει. Ο λόγος που αποφάσισε να κινηθεί τώρα έχει πολιτική σκοπιμότητα, λέει με λίγα λόγια άρθρο του βρετανικού Guardian και αναφέρει πως «οι συλλήψεις δεν αλλάζουν το θεσμικό ρατσισμό και η ίδια η κυβέρνηση απειλεί τη δημοκρατία με το να ανέχεται το φασισμό».

Ο Guardian επικαλείται τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τα οποία μιλούσαν για τα εγκλήματα και το κυνηγητό σε βάρος των μεταναστών στην Ελλάδα, όσο η κυβέρνηση έκανε πως δεν ακούει και δε βλέπει. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλούσε για «ανακατάληψη των πόλεων από τους λαθρομετανάστες», δίνοντας έτσι πρόσφορο έδαφος στους νεοναζί.

«Η σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής ανακούφισε πολλούς. Όμως ελάχιστα έχουν αλλάξει σε θεσμικό επίπεδο. Η εφαρμογή του ποινικού κώδικα σε εγκληματίες δε θα αλλάξει τον ευρέως διαδεδομένο ρατσισμό που τροφοδοτείται από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠαΣοΚ», αναφέρει.

Το άρθρο υπεθυμίζει πως ένα χρόνο πριν, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, επέμενε ότι δεν υπήρχαν διασυνδέσεις μεταξύ αστυνομίας και Χρυσής Αυγής, ενώ είχε μάλιστα απειλήσει τον Guardian με μήνυση για δυσφήμιση, όταν η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ για βασανιστήρια αντιφασιστών από αστυνομικούς. Μόνο μετά τη δολοφονία του Φύσσα, ο Δένδιας υποχρεώθηκε να διατάξει έρευνα για τις διασυνδέσεις αυτές. Μόλις μια μέρα μετά τη δολοφονία του, οι φάκελοι 32 εγκληματικών ενεργειών της Χ.Α έφτασαν στον εισαγγελέα.

Θεωρεί, δε, πως το κύριο κίνητρο της καθυστερημένης αντίδρασης των ελληνικών αρχών είναι πολιτικό, μιας και «μέχρι πρόσφατα, κορυφαίοι πολιτικοί της Δεξιάς και σχολιαστές πρότειναν στη Νέα Δημοκρατία να εξετάσει την περίπτωση να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή, αν αυτή γινόταν πιο “μετριοπαθής”», ενώ παράλληλα η κυβέρνηση παρουσίαζε την Αριστερά ως το άλλο άκρο, με στόχο να τρομάξει τον κόσμο και να απομακρυνθεί από αυτήν.

«Η ίδια κυβέρνηση μεταρρύθμισε το 2010 το νόμο περί απόδοσης ιθαγένειας, τον πρώτο που απέδιδε στους μετανάστες της δεύτερης γενιάς τη δυνατότητα να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα. Έσυρε στα δικαστήρια ασθενείς με AIDS και ναρκομανείς, καταδίωξε και κράτησε παράνομα αναρχικούς και αντιφασίστες, συρρίκνωσε τους μισθούς και τις συντάξεις, εκτόξευσε την ανεργία των νέων στο 60%, έκλεισε νοσοκομεία, οδήγησε τα πανεπιστήμια στην κατάρρευση. Κι εδώ είναι το μεγάλο παράδοξο της διάλυσης της Χ.Α.: η ίδια κυβέρνηση, που απειλεί τη δημοκρατία και υποθάλπει το φασισμό, αποδίδει στον εαυτό της δημοκρατικά εύσημα, διότι δήθεν καταστέλλει τον εξτρεμισμό».

«Η Χρυσή Αυγή έπρεπε να είχε χαρακτηριστεί εγκληματική συμμορία και να είχε αντιμετωπιστεί νομικά πριν από πολύ καιρό. Αυτή η πορεία δράσης θα ήταν αυτόματη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μετά τη δολοφονία, ευρωπαίοι πολιτικοί άφηναν να εννοηθεί ότι αν η Ελλάδα δεν αντιμετώπιζε τους νεοναζί, δε θα έπρεπε να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. τον Ιανουάριο», γράφει το άρθρο.

Παράλληλα, οι Financial Times αναφέρουν στο κύριο άρθρο τους πως «Η κυβέρνηση αξίζει τα εύσημα που αναγνώρισε τη σοβαρότητα της απειλής που θέτουν οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές και που βρήκε τη βούληση να τους αντιμετωπίσει. Σίγουρα παρακινήθηκε από τη λαϊκή κατακραυγή που ακολούθησε το θάνατο του Παύλου Φύσσα, η οποία και ανέτρεψε τα κέρδη που απολάμβανε το κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Όμως παρά τα ευοίωνα αυτά σημάδια, η Ελλάδα ζει μια επικίνδυνη ώρα. Η Χρυσή Αυγή θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τις συλλήψεις ως βεντέτα με πολιτικά κίνητρα. Οι αρχές της νομικής συμμόρφωσης πρέπει να τηρηθούν αυστηρά». Το άρθρο υπενθυμίζει πως τρεις στους δέκα έλληνες και δύο στους τρεις νέους είναι άνεργοι, και αναφέρει πως οι επιπτώσεις της λιτότητας που επιβάλλουν οι πιστωτές θα πρέπει να αφυπνήσουν όλους τους δημοκράτες.
 
εμφάνιση σχολίων