0
1
σχόλια
369
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Ένα επίκαιρο ποίημα της Martha Medeiros 

DOCTV.GR
12 Οκτωβρίου 2017

ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΚΛΑΒΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δε διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δε μιλεί σε όποιον δε γνωρίζει.

ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΕΝΑ ΠΑΘΟΣ, όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο «ι» αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια, που μετατρέπουν ένα χασμουρητό σε ένα χαμόγελο, που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.

ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, όποιος δε διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.

ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ, όποιος δε διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δε βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του.

ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΤΟΥ, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για την τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή.

ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΡΧΙΣΕΙ, όποιος δε ρωτά για πράγματα που δε γνωρίζει.

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός, χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής. Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας.


Το ποίημα Muere lentamente (Αργοπεθαίνει όποιος...) κυκλοφορεί από το 2009 στο διαδίκτυο ως ποίημα του Πάμπλο Νερούδα. Του αποδίδεται όμως λανθασμένα και κανείς δεν είναι σε θέση να πει πώς ξεκίνησε αυτή η παρεξήγηση, σύμφωνα με το Ίδρυμα Πάμπλο Νερούδα. Το ποίημα είναι έργο της βραζιλιάνας Martha Medeiros, συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων και δημοσιογράφος για την εφημερίδα Zero Hora. Κουρασμένη από το «χαλασμένο τηλέφωνο» που κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι ο χιλιανός ποιητής έγραψε το ποίημα, ήρθε σε επαφή με το Νερούδα Foundation για να εγκαθιδρύσει την ιδιότητά της ως δημιουργός του, δίνοντας ως απόδειξη το γεγονός πως σε μεγάλο βαθμό οι στίχοι του συμπίπτουν με τη δουλειά της, A Morte Devagar, που δημοσιεύθηκε το 2000. Το Muere Lentamente δεν είναι το μόνο «ψεύτικο Νερούδα» που κυκλοφορεί στο ίντερνετ. Του αποδίδονται επίσης συχνά το Queda Prohibido (Απαγορεύεται), του οποίου ο πραγματικός συγγραφέας είναι ο ισπανός Alfredo Cuervo, και το Nunca Te Quejes  (Ποτέ δε διαμαρτύρονται), του οποίου ο δημιουργός είναι άγνωστος.
 
εμφάνιση σχολίων