1
1
σχόλια
270
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Στέγη κάνει πρεμιέρα με μια ιδιαίτερη μουσική Συγκατοίκηση

DOC TV
14 Σεπτεμβρίου 2013
Η Στέγη φέτος ανοίγει τη σεζόν με μια ρετροσπεκτίβα αφιερωμένη στον Κ. Βήτα, ξαναπαιγμένη από το σύνολο σύγχρονης μουσικής ARTéfacts ensemble. Η μουσική κολεκτίβα αναλαμβάνει να υποκαταστήσει τους ηλεκτρονικούς ήχους με το φυσικό ήχο 20 κλασικών οργάνων.
 
Αλλά αυτό δεν αλλάζει το συναίσθημα της μουσικής του έλληνα συνθέτη, σύμφωνα με τον ενορχηστρωτή Κορνήλιο Σελαμσή, που παραδέχεται γελώντας στο παρακάτω βίντεο ότι αρχικά ανέλαβε την ενορχήστρωση «μετά από πίεση» των ARTéfacts, οι οποίοι τον σύστησαν με το μουσικό κόσμο του Κ. Βήτα. «Το ωραιότερο πράγμα είναι ότι μαζί με τα κλασικά όργανα, μπαίνει στη μουσική και ο ανθρώπινος παράγοντας. Δηλαδή ο παράγοντας του λάθους», λέει.

Κρατώντας πάντα τις βασικές δομές και το συναίσθημα των κομματιών, η μουσική γίνεται ένα άκουσμα αναγεννημένο. Η υπόθεση δεν είναι άγνωστη στον Κ.Β.: δέκα χρόνια πριν είχε κυκλοφορήσει το Transformations, μεταμορφώνοντας μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι.

«Ουσιαστικά αναρωτιέται κανείς αν θα ακουστεί ο ηλεκτρονικός, επιθετικός ήχος από μια φυσική ορχήστρα. Όμως αυτό είναι το ενδιαφέρον τελικά σε αυτήν τη Συγκατοίκηση», λέει ο Κάπα Βήτα. Κατά τη διάρκεια της προτετοιμασίας, μπήκαμε στις πρόβες και μιλήσαμε μαζί τους. Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ.ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ: Η Στέγη δίνει δύο (2) διπλές προσκλήσεις για τη συναυλία Κ. Βήτα & ARTéfacts ensemble, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Μπορείτε να στείλετε e-mail με το ονοματεπώνυμό σας στο [email protected] μέχρι τις 12 το πρωί της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου. Θα ειδοποιηθείτε με e-mail την ίδια μέρα.


Info: Κ. Βήτα & ARTéfacts ensemble, Συγκατοίκηση, 28-29 Σεπτεμβρίου, Κεντρική Σκηνή. Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107 . Facebook. Εισιτ.: από 10-28 ευρώ. Άνεργοι 5 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: PLAYER: Με τα μάτια του Boltanski
εμφάνιση σχολίων