0
1
σχόλια
608
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Ισχυρές ενδείξεις για μαζική έκθεση σε νευροτοξικό παράγοντα στη Συρία, αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

PRESS
28 Αυγούστου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΣΥΡΙΑ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ Βρυξέλλες/Αθήνα.

Τρία νοσοκομεία στη Δαμασκό της Συρίας που υποστηρίζονται από τη διεθνή ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ MSF), ανέφεραν στους ΜSF ότι εισήχθησαν περίπου 3.600 ασθενείς με νευροτοξικά συμπτώματα σε λιγότερο από τρεις ώρες το πρωί της Τετάρτης 21 Αυγούστου 2013.

Σύμφωνα με τις αναφορές, από αυτούς τους ασθενείς, 355 εξέπνευσαν. Από το 2012, οι MSF έχουν εδραιώσει ισχυρή και αξιόπιστη συνεργασία με ιατρικά δίκτυα, νοσοκομεία και κέντρα υγείας στο κυβερνείο της Δαμασκού, παρέχοντας φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και τεχνική υποστήριξη.

Λόγω των σημαντικών κινδύνων για την ασφάλειά τους, τα μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις ιατρικές εγκαταστάσεις. «Ιατρικό προσωπικό που εργάζεται σε αυτές τις εγκαταστάσεις παρείχε εκτενείς πληροφορίες σε γιατρούς της οργάνωσης, οι οποίες κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό ασθενών που καταφτάνει με συμπτώματα όπως σπασμοί, υπερέκκριση σιέλου, συνεσταλμένες κόρες οφθαλμών, θολή όραση, και αναπνευστική δυσκολία», δήλωσε ο δρ Bart Janssens, διευθυντής επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με χρήση ατροπίνης που παρείχαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, φάρμακο που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση νευροτοξικών συμπτωμάτων. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιδιώκουν τώρα να αναπληρώσουν ελλείψεις στα αποθέματα των ιατρικών εγκαταστάσεων και να παρέχουν πρόσθετες ιατρικές προμήθειες και καθοδήγηση. «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν μπορούμε ούτε να επιβεβαιώσουμε επιστημονικά την αιτία αυτών των συμπτωμάτων, ούτε να καθορίσουμε ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση», δήλωσε ο Δρ Janssens. «Ωστόσο, τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, εκτός από το επιδημιολογικό πρότυπο των γεγονότων -που χαρακτηρίζεται από τη μαζική εισροή ασθενών σε σύντομο χρονικό διάστημα, την προέλευση των ασθενών, και τη μόλυνση του ιατρικού και του προσωπικού πρώτων βοηθειών- αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για μαζική έκθεση σε νευροτοξικό παράγοντα. Αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, που απαγορεύει απολύτως τη χρήση των χημικών και βιολογικών όπλων».

Εκτός από 1.600 φιαλίδια ατροπίνης που προσφέρθηκαν τους τελευταίους μήνες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απέστειλαν τώρα 7.000 επιπλέον φιαλίδια σε ιατρικές εγκαταστάσεις στην περιοχή. Η θεραπεία ασθενών με νευροτοξικά συμπτώματα ενσωματώνεται πλέον πλήρως στις ιατρικές στρατηγικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για όλα τα προγράμματα της οργάνωσης στη Συρία.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ελπίζουμε ότι θα δοθεί άμεση πρόσβαση σε ανεξάρτητους ερευνητές προκειμένου να ρίξουν φως σε ό,τι συνέβη», δήλωσε ο Christopher Stokes, Γενικός Διευθυντής τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η νέα αυτή επίθεση και οι επακόλουθες τεράστιες ιατρικές ανάγκες έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από ακραία βία, εκτοπισμό, και σκόπιμη καταστροφή των ιατρικών υπηρεσιών. Σε τέτοιες περιπτώσεις ακραίων παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και χάνει το ίδιο της το νόημα».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική βοήθεια στη Συρία μέσα από δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Διεθνές και ντόπιο προσωπικό εργάζεται σε έξι νοσοκομεία και τέσσερα κέντρα υγείας που λειτουργεί η οργάνωση υπό τον πλήρη έλεγχό της στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Σε περιοχές όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν μπορούν να στείλουν τις δικές τους ομάδες εξαιτίας υψηλού κινδύνου και έλλειψης πρόσβασης, η οργάνωση έχει αναπτύξει εδώ και δύο χρόνια ένα πρόγραμμα υποστήριξης Συριακών ιατρικών δικτύων, νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων, παρέχοντας φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και τεχνικές συμβουλές και καθοδήγηση. Μέσα από το ίδιο αυτό πρόγραμμα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν υποστηρίξει 27 νοσοκομεία και 56 ιατρικά κέντρα σε όλη τη Συρία.

Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2013, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν διενεργήσει περισσότερες από 55.000 ιατρικές επισκέψεις, 2.800 χειρουργικές επεμβάσεις και 1.000 τοκετούς στο εσωτερικό της Συρίας. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εξέτασαν επίσης 140.000 Σύριους πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.

εμφάνιση σχολίων