0
1
σχόλια
221
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Να μη διαλυθεί το ερευνητικό σύστημα της Γ. Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας ζητά με επιστολή η Ένωση

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
14 Ιουνίου 2013
Ο τομέας της έρευνας και της τεχνολογίας προφανώς δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης που σκοπεύει να διαλύσει το ερευνητικό σύστημα της ΓΓΕΤ με συνοπτικές διαδικασίες, κι ας τα βγάζει τα λεφτά του.

Με ανοιχτή επιστολή προς τον Αντώνη Σαμαρά, η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών ζητά άμεση παρέμβαση για τη χάραξη και υλοποίηση μίας επί της ουσίας αναπτυξιακής πολιτικής αλλά και τη μη «ομοσπονδοποίηση» των Ερευνητικών Κέντρων της ΓΓΕΤ.

«Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες διατηρούν ένα ισχυρό, δημόσιο σύστημα έρευνας. Η μετατροπή όλων των Ερευνητικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) σε οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου και η περαιτέρω “ομοσπονδοποίησή” τους, σε συνδυασμό με το συνεχώς μειούμενο προϋπολογισμό τους τα τελευταία χρόνια, τις αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις και την αυξανόμενη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού για απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, συνιστούν επιζήμια για τη χώρα μας απόσυρση του κράτους από την επένδυση σε έρευνα και καινοτομία» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Όπως αναφέρει η επιστολή, το σύστημα αυτό αποτελεί έναν από τους λίγους τομείς του δημοσίου που αξιολογείται συστηματικά και θετικά από διεθνείς επιτροπές κατά την τελευταία εικοσαετία και συνιστά μία από τις λίγες εστίες διεθνούς αριστείας που διαθέτει η χώρα. Όμως, εκτός από εργασία σε περίπου 2.000 νέους επιστήμονες, προσφέρει και έσοδα, αφού προσελκύει και κεφάλαια τριπλάσια του «κόστους» του.
 
εμφάνιση σχολίων