0
15
σχόλια
210
λέξεις
VISUALISM

Joseph Szabo, ο rock n’ roll καθηγητής που έγινε φωτογράφος

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
19 Απριλίου 2017
Μοιάζει με φωτογραφικό ντοκιμαντέρ που απεικονίζει την αμερικανική νεολαία από τα ’70s μέχρι τα ’90s. Ζωγραφισμένα αυτοκίνητα, καλοκαιρινοί έρωτες, παθιασμένα φιλιά, δρόμοι, παραλίες, μοναξιά και συντροφικότητα, απομόνωση, κοινωνικοποίηση και πολλά τσιγάρα, αποτυπωμένα σε ασπρόμαυρο φιλμ. «Ο γενικός μου κανόνας ήταν όχι σεξ και ναρκωτικά, αλλά ναι στο rock n’ roll» λέει ο διεθνούς φήμης φωτογράφος Joseph Szabo, στον οποίο ανήκουν οι φωτογραφίες. Η διδασκαλία σε μαθητές γυμνασίου του Long Island, από το ’72 μέχρι το ’99, του έδωσε ένα πάσο ελευθέρας στα τελετουργικά της ζωής των εφήβων. «Έγινα καλύτερος καθηγητής, διότι συγχρονίστηκα με τις ζωές τους» λέει ο ίδιος.

Η δουλειά του έχει εκτεθεί στη Biennale της Βενετίας, στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, αλλά και σε γκαλερί σε όλο τον κόσμο, από την Ιαπωνία μέχρι το Λονδίνο και το Παρίσι. Έχει επίσης δημοσιεύσει φωτογραφίες του στους ΝΥΤimes, στους LATimes και στο Dased and Confused.

Οι εικόνες του όμως δεν απαθανατίζουν μόνο το μικρόκοσμο της νεολαίας των ΗΠΑ. Το φωτογραφικό του editorial την ημέρα της επίθεσης στο World Trade Center εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Time και χαρακτηρίστηκε από το
American Society of Magazine Editors ως ένα από τα 40 πιο σημαντικά εξώφυλλα των τελευταίων 40 χρόνων.
 
εμφάνιση σχολίων