0
1
σχόλια
453
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Έλληνες και ξένοι, εταιρείες παιχνιδιών μέχρι οπλικών συστημάτων, όλα μπλέκονται σε ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο

DOC TV
6 Απριλίου 2013

Χιλιάδες ονόματα υπερ-πλουσίων σε όλο τον κόσμο διαρρέουν από τον κλάδο των offshore εταιρειών και κυρίως από εκείνες των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, που αποτελούν τον απόλυτο φορολογικό παράδεισο για τους μεγαλοκαταθέτες. Δημοσίευμα στο Guardian αναφέρει πως ανάμεσά τους βρίσκονται ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν μαζί με τις δυο κόρες του, ο πρώην «βασιλιάς» του real estate στο Λονδίνο, Αχιλλέας Καλλάκης, η κόρη του δικτάτορα στις Φιλιππίνες, η γυναίκα του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Ίγκορ Σουβάλοφ και ο σύζυγος μιας γερουσιαστή στον Καναδά.

Η διαρροή αυτή μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιες αναταράξεις, ενώ κορυφαίος πρώην οικονομολόγος υπολογίζει ότι ο πλούτος που βρίσκεται σε φορολογικά κρησφύγετα αγγίζει τα 32 τρισ. δολάρια.

Η έρευνα για την αποκάλυψη του μυστικού κόσμου των offshore έγινε σε δεκάδες χώρες και τη διεξήγαγε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Εκτός από το Guardian, συμμετέχουν μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, αλλά και ουκρανικές, ινδικές, όπως επίσης και το BBC.

Tα Νέα αποκαλύπτουν σήμερα ότι στις Παρθένες Νήσους υπάρχουν 103 ελληνικές εταιρείες φαντάσματα με περιουσία και οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά μόνο 4 έχουν δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης αναφέρει στην εφημερίδα πως οι ελληνικές offshore εταιρείες είναι έξω από τα ραντάρ των φορολογικών αρχών, και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης πως μέσω offshore εταιρειών, το υπουργείο Άμυνας αγόραζε όπλα. Τα στοιχεία της ICIJ αποκαλύπτουν ότι η επιχείρηση οπλικών συστημάτων International Hellas ΑΕ (ISI), που έχει αναλάβει έργα για την Πολεμική Αεροπορία, συνδέεται με αδιαφανείς διαδικασίες στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Η εταιρεία ήταν υπεύθυνη για την παραγωγή συστημάτων προστασίας των ελληνικών F-16, ενώ παρείχε επίσης ηλεκτρονικό εξοπλισμό και λογισμικό για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και έχει συνεργαστεί με διάφορα κράτη ανά τον πλανήτη.

Κάποιοι θεωρούν ότι οι εταιρείες αμυντικού υλικού δε θα έπρεπε να αποτελούν μέρος της υπεράκτιας οικονομίας. «Οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμβατική σχέση μεταξύ υπουργείων Άμυνας και υπεράκτιων εταιρειών κάθε μορφής πρέπει να καταδικαστεί, έστω και για λόγους διαφάνειας, καθώς πρόκειται για έναν τομέα που βρίθει καταγγελιών περί διαφθοράς» είπε ο οικονομολόγος, πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών στο υπουργείο Άμυνας, Ευάγγελος Βασιλάκος.

Ο δικηγόρος της ISI Hellas AE, Νίκος Καράμπελας, δήλωσε ότι η Bounty Investments κατέχει σήμερα το 40% της ελληνικής εταιρείας αμυντικού υλικού και ότι «έχει ικανοποιήσει κάθε υποχρέωσή της προς τις ελληνικές φορολογικές Αρχές», ενώ είπε επίσης πως οι άλλες δύο εταιρείες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους είναι «ανενεργές».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανάμεσα στις εταιρείες που έκαναν συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων εμφανίζεται και το κατάστημα παιχνιδιών Jumbo, το οποίο δημιουργώντας ένα γαϊτανάκι μέσω offshore εταιρειών, μετατρέψιμων ομολόγων και μετοχών, φαίνεται να έχει κέρδος 28,4 εκατ. ευρώ. Οι αγοραστές των ομολόγων παραμένουν ανώνυμοι, πράγμα που κάνει το σκοτάδι της υπόθεσης ακόμα πιο βαθύ.

Πηγή: The Guardian

εμφάνιση σχολίων